Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На крачка от световна награда

Снимка: архив

Късометражният филм „Празен живот“ на „Nightmare studio" в Силистра с режисьор Адриан Ал Жазар достигна до полуфинал във фестивала "New York Cinematography AWARDS".

Конкурсът е един от големите кинофоруми в САЩ. В същата надпревара участват и ленти с известни холивудски актьори, като Рон Пърлман, Ерик Робъртс (брат на Джулия Робъртс) и други.

Наскоро Жазар бе част и от проекта за създаване на музикалното видео "Wise man of truth" заедно с група “Glutnitsata” с фронтмен Иван Неделчев от Рок клуб "Силистар".

Според автора на филма, той разказва за самотата, както и за изгубените шансове в живота на един обикновен човек, който до последно се надява да бъде забелязан или чут от някого.

"Празен живот" до момента има две номинации. Миналата година попадна в официалната селекция на кинофестивала FLICKFIAR в Лос Анджелис. Там в рамките на 5 месеца той беше излъчван в тяхната платена онлайн платформа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдигат "Вълшебната завеса"

Мим формацията „Жар театър“ открива днес XXIII издание на Международния театрален фестивал “Вълшебната завеса“ в Търговище. На площада пред Драматичния театър от 10:00 часа трупата ще представи авторския спектакъл „Вълшебният меч“ Програмата продължава с участието на гостуващата трупа от Румъния – театър Ion D. Sîrbu, който ще покаже „Леденото..

публикувано на 07.05.24 в 06:37

Русенка с награда от международен конкурс

Осемгодишната Анастасия Маркова от Русе спечели втора награда на Международния музикален конкурс „Art Music Festival“ в Букурещ . Във форума участваха 150 изпълнители от Румъния и Молдова. Анастасия се яви в номинация „ International pop“ в категория 7-9 години. Тя изпълни песента на Адел „ Rolling in the deep“ . Изпълнителите в..

публикувано на 02.05.24 в 16:52
Паметник

Майските празници започват в Шумен

33 събития ще има в програмата на Майските празници на културата на Шумен. Сред тях са концерти на групата Б.Т.Р. и на Любо Киров.  Тържествената сесия и награждаването на отличените за изкуство и култура ще бъде на 11 май – Деня на Шумен, когато започват и Друмевите театрални празници. Началото на празниците на културата се поставя на 2 май с..

публикувано на 30.04.24 в 15:07

Четири номинации "Аскеер" за Русенския театър

Четири номинации за наградите „Аскеер“ за 2024 година получи ДТ „Сава Огнянов“. Те са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават „от артисти – за артисти“ и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. Единадесетте спектаклови категории на „Аскеер“ за 2024 година включват представленията..

публикувано на 30.04.24 в 14:56

Майка Тереза от Илийно

Музеят в Търговище представя изложба, която разкрива какво наследство е оставила една необикновена жена, родена преди 100 години в село Илийно, сега в община Омуртаг.  Нейното име е Върбинка Димитрова, която с делата си и неуморния си ентузиазъм дава сила и кураж на много страдащи хора по света. За специалиста от музея Тоня Любенова, Върбинка по..

публикувано на 30.04.24 в 14:42

Емоции от първа необходимост

Последният победител в конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“ показва авторската си интепретация по фрагменти от пиесата на Бертолд Брехт „Страх и мизерия в Третия райх“. Ева Данаилова спечели категорично отличието с личния си прочит на немския класик.  Тази вечер тя ще представи цялостната си визия в постановката „Емоции от първа необходимост“...

публикувано на 27.04.24 в 13:34

Разград е столица на театъра в движение

Единственият фестивал на театъра в движение, който включва танцов театър, класически театър, мюзикъл и пантомима за осма поредна година се открива в Разград.  Тази година повечето групи и индивидуални изпълнители, които ще участват във форума се занимават повече с театър, отколкото с танци. В надпреварата се включват 150 участници от цялата..

публикувано на 27.04.24 в 09:30