Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укрепват потъващ блок

Обществената поръчка за основно укрепване на жилищния блок в Тутракан, който стана известен като "потъващата сграда" ще бъде пусната утре. Основите са поддали заради повредената канализация, а вече 6 месеца обитателите на осеметажния блок очакват свличането на сградата да спре. Към днешна дата блок "Възход-1" в Тутракан е вече с отклонение от 25 сантиметра и е потънал с близо 40.

Сградата е с 6 входа със 144 апартамента. Канализацията е компрометирана още при самото му строителство преди повече от 30 години. Разливът на отпадните води подяжда основите му. Затова и останалите да живеят там са преминали на доброволен воден режим, докато други са избрали да напуснат жилищата си. Държавата дава 50 000 лева за геоложки проучвания на терена, разказа кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов.

"Общинска администрация подготвя спецификацията и обществената поръчка да имаме избран изпълнител и веднага да започнем укрепването на блок "Възход-1", посочи той.

Отпуснатите малко над 732 000 лева ще бъдат достатъчни за предстоящото укрепване на блок "Възход-1". Геолозите са категорични, че в момента опасност от срутване или потъване няма, но не могат да предвидят във времето напред какво ще се случи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново на плуване

В сряда ще бъдат подновени всички тренировки в басейна на Военния факултет в Шумен, каза за Радио Шумен единият от треньорите по плуване там Георги Герчев.  „Бяхме спрели за кратко, за да уредим проблеми с вече съществуващи договори, но всичко вече е наред и възстановяваме тренировките", допълни Герчев.  Във Военния факултет от години се провеждат..

публикувано на 24.06.24 в 13:22

Пияна и дрогирана зад волана

Полицейски служители установиха 37-годишна, шофирала под въздействие на алкохол и дрога. Това съобщават от силистренската полиция. Жената с лек автомобил „Фолксваген“ била спряна за проверка на 21 юни по ул. „Баба Тонка“ в Силистра. Пробата с дрегер отчела 2.22 промила,   а тестът за наркотици дал положителен резултат за амфетамин.  Жената е била..

публикувано на 24.06.24 в 09:28

Нов кмет в село Прохлада

Кандидатът на ДПС спечели кметското място в село Прохлада, община Дулово на първия тур на изборите за кмет на кметство на 23 юни. Това показва решението на Общинска избирателна комисия- Дулово.  Ана Ананиева е получила 86 действителни гласа.

публикувано на 24.06.24 в 06:06

Научен форум в Кайнарджа

По случай 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи е организиран научен форум с участие на преподаватели от Велико Търново, Варна и Силистра, на изследователи и краеведи от региона.Той ще се проведе на територията на комплекс "Историческа чешма 1774 година" в село Кайнарджа...

публикувано на 21.06.24 в 09:28

Един милион за игрища

Изграждане на три нови многофункционални спортни площадки и основен ремонт на училищен физкултурен салон предвижда Инвестиционната програма за 2024 г. на община Главиница. Общата стойност е близо 1 милион лева.  Със средствата ще бъдат изградени спортна площадка за тенис корт и мултифункционална спортна площадка за волейбол и баскетбол в двора на..

публикувано на 21.06.24 в 09:09

Доброволческа акция на прицел

Фирми, участвали в доброволческа акция за разчистване на сухи клони и растителност в района на крепостта Меджиди табия, са привиквани на разпит от полицията, по нареждане на прокуратурата. В инициативата през март, организирана от кмета на Силистра, се включват и стотици граждани, за да премахнат натрупаната с години суха растителност,..

публикувано на 21.06.24 в 08:52

Възрастна жена нахапана от кучета

81-годишна жена е в болница, след като била нахапана от кучета. Това съобщават от Областната дирекция на МВР – Силистра.  Сигналът е получен малко след 8:00 ч. тази сутрин на телефон 112. Според първоначалните данни , жената била в двора на къщата си в село Айдемир, когато три домашни кучета, отглеждани в съседен имот и пуснати свободно, преминали..

публикувано на 20.06.24 в 13:37