Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Негодна за пиене вода

Снимка: park-vitosha.org

Негодна за пиене е водата от част от обществените чешми в Шуменско, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Резултатите от взети на 19 януари проби показват, че с отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите до комплекса „Кьошковете”, в местността Бабешкия мост в квартал „Боян Българанов“ и на улица „Поройна“ в квартал „Дивдядово.

С повишена мътност е водата от чешма № 1 по пътя от Шумен за село Лозево. Заради повишено съдържание на нитрати водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” не бива да се използва за пиене от малки деца. По всички изследвани показатели отговаря водата от чешмите срещу Томбул джамия, по пътя за Паметника „Създатели на българската държава”, по пътя от Шумен за Дивдядово, на улица „Изворна“ в квартал „Дивдядово“, чешма № 2 по пътя за Лозево и чешмата на разклона за село Кочово по пътя от Лозево за Новосел.

Да не се използва за пиене водата от чешма „Радула“ във Велики Преслав и от чешмата до ВиК в града, предупреждават от Регионалната здравна инспекция – Шумен. Причината е, че при лабораторен анализ е установено, че има отклонения по микробиологични показатели. На всички здравни изисквания отговаря водата от чешмите „Тунела“, „Кюнтя“, „Горната чешма“ в кв. "Кирково" и чешмата по пътя от Велики Преслав за село Драгоево.

С повишено съдържание на нитрати е водата от чешмата „Али Чобан“ в Нови пазар, намираща се между улиците „Бузлуджа“ и „Гоце Делчев“. Заради отклоненията, водата не бива да се пие от малки деца, съобщават от Регионалната здравна инспекция – Шумен. Пробите, взети в началото на седмицата, показват, че водата от „Бялата чешма“, намираща се между улиците „Васил Левски“ и „2 юни“, отговаря на всички здравни изисквания.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пациентите с COVID-19 се увеличават

187 пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция са настанени в шуменската болница. Данните към 11.30 тази сутрин съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. 158 от постъпилите са с потвърдени положителни проби за COVID-19, а останалите 29 очакват резултат.  В интензивното отделение са настанени 6 пациенти, от тях..

публикувано на 03.03.21 в 12:51

Честваме 3 март

Честването на 3 март във Велики Преслав започна тази сутрин в храма „Св. Архангел Михаил” със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението. Отслужват я местни свещеници. От 10 часа на градския площад е началото на церемонията по издигане на българския трибагреник, след която кметът на общината Янко Йорданов ще поздрави жителите. За..

публикувано на 03.03.21 в 10:10

Бившият омбудсман – кандидат за депутат

Иван Капралов ще е водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ в Шумен за парламентарните избори на 4 април. Това обявиха днес от коалицията. Капралов беше два мандата обществен посредник на община Шумен и трябваше да остане на поста до избора но нов омбудсман, но на 17 февруари подаде оставка, която седмица по-късно беше приета от Общинския съвет...

публикувано на 02.03.21 в 19:22

"Възраждане" възраждат летището

Политическа партия "Възраждане" представи листите с кандидати за депутати в Шумен, Разград и Търговище. Повечето от предложените личности са свързани с частния бизнес. Основните приоритети на партията, върху които ще работят са здравеопазване, образование, отбрана и демографската криза. Водач на листата е Шумен е Николай Костадинов, първи за..

публикувано на 02.03.21 в 13:48

ДПС искат стабилност

Областният председател на ДПС-Шумен Айсел Руфад заедно с Хамид Хамид – зам.председател на ПГ на ДПС и Областният младежки председател регистрираха листата за парламентарните избори на 4 април в област Шумен. „Стартираме с изключително силна листа за народни представители в 45-я парламент, имаме повод за самочувствие, тъй като водач на..

публикувано на 02.03.21 в 13:20

"ВОЛЯ и НФСБ" влизат в битката

Народният представител от „ВОЛЯ“ Боряна Георгиева води листата на Патриотичната коалиция "ВОЛЯ и НФСБ" в Шумен за предстоящите парламентарни избори на 4 април.  Според нея градът иска да бъде освободен от картела в горивата. Като основна точка в програмата е изграждането на държавна верига бензиностанции със справедливи цени. Боряна Георгиева..

публикувано на 02.03.21 в 12:25

"Зелен коридор" на 3 март

"Зелен коридор" за ваксиниране срещу COVID-19 ще има на 3 март в Шумен, съобщиха от РЗИ Шумен. Медицински екип ще работи на ул. „Калоян“ 1, от 9 до 12 ч. Ваксината, която ще бъде поставяна, е на „Астра Зенека“. Хората, решили да си я сложат, трябва да носят документ за самоличност.

публикувано на 02.03.21 в 11:56