Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шумен не дава Мадара

Мадарският конник
Снимка: Иван Иванов

Общинският съвет в Шумен не взе решение дали да подкрепи провеждането на референдум за отделянето на Мадара от Община Шумен. Кметът на селото Неделчо Неделчев и инициативен комитет искат Мадара да премине към Община Каспичан. 11 съветници гласуваха „за“, 10 бяха „против“, а 18 се въздържаха.

„Все пак са налице 250 подписа, подкрепящи предложението ми за организиране на референдум. В случай, че областният управител прецени, че подписката и предложението ми са законосъобразни, то тогава се опитайте да убедите хората, че напускането на Община Шумен е в тяхна вреда. Убедете ги, че Община Шумен не е мащеха за своите села. Убедете ги, че Мадарският конник не е само украшение в герба на Шумен. Тогава референдумът може да е неуспешен, но той ще си е изиграл ролята“, призова Неделчев.

Кметът на Мадара е убеден, че по-малката Община Каспичан ще осигури по-добро финансиране на селото. Шуменските общински съветници обаче посочиха, че Мадара и сега е сред първенците по средства за целеви разходи.

„От една година насам администрацията е търсила диалог със село Мадара. За да има диалог, трябва да има две страни. Бих попитал г-н Неделчев за една година той каква идея предложи за село Мадара?“, попита кметът на Община Шумен Любомир Христов.

Кметът на Мадара бе обвинен, че е заблудил хората, които са участвали в подписката за организиране на референдум.

„Има хора, които са се подписали, защото им е обещано по-добро финансиране на селото“, обясни общинският съветникът Борислав Беджев. „Информирани ли са хората, че ако преминат към Община Каспичан, всяко семейство ще трябва да направи разходи в размер на до 200 лева за смяна на лични документи?“, попита съветникът Камен Андонов.

„Подмяната на документите няма да е наложителна“, репликира кметът на Мадара и обясни, че е проверил въпроса. Съветниците се усъмниха в това твърдение. Жителите на Мадара трябва да бъдат информирани, че при евентуална промяна ще трябва да разчитат на спешна медицинска помощ не от Шумен, а от Каспичан. Всички административни задачи също ще се извършват в Каспичан, а организиран транспорт дотам няма. Това добавиха съветниците в разгорещен виртуален дебат, продължил над час и половина.

Неделчо Неделчев обясни, че има уверението на кмета на Каспичан, че ако жителите на Мадара изберат да преминат към Каспичан, автобусни връзки ще бъдат уредени.

„Изключително важно е становището на кмета на Общината, важни са и мотивите. Такова становище нямаме. Вместо това получихме становище от председателя на Общинския съвет. Не знам дали председателят се стреми да замести кмета в неговите задължения? Стоя зад моето мнение, че референдум трябва да има, а ние, общинските съветници и кметът, трябва да направим така, че да останат в Община Шумен. За целта трябва да им осигурим необходимата инфраструктура и средства, за да се развиват добре“, каза общинската съветничка Даниела Русева.
„Мотивите ще бъдат написани на база на изказванията, записани в протокола“, обясни председателят на Общинския съвет Красимир Минчев. „Приемам предложението, но дано и съдът да се съгласи с него“, отговори Русева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 200 пациенти в Covid отделенията в МБАЛ Шумен

Увеличават се пациентите в Covid отделенията на Многопрофилната болница в Шумен, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Към 9,30 ч. тази сутрин те са 193, като 172 от тях вече са с положителен тест, а резултатите на останалите се очакват. В интензивното отделение има шестима пациенти, трима са интубирани.  За денонощието са приети 27..

публикувано на 06.03.21 в 10:11

Времето се разваля

От 4 до 10 градуса са температурите тази сутрин в Североизточна България, като най-топло е в Шумен, а най-хладно – в Силистра. През деня с умерен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Облачността ще е значителна, ще превали слаб дъжд и мокър сняг. Температурите през деня ще се понижават и следобед ще са около 2 – 3 градуса. В Шумен..

обновено на 06.03.21 в 08:16

218 нови случая в региона

Шуменска област отново е с най-много заразени с коронавирус в Североизточна България. Това показват данните в Единния информационен портал. За изминалото денонощие са отчетени 93 нови случая. В Русенска област положителен тест са дали 63 души, в Силистренска – 35, в Разградско – 19, а в Търговищка област – 8. В страната на 5 март има 3004..

публикувано на 06.03.21 в 07:29

Ученици под карантина

Възпитаниците на Средното училище „Васил Левски“ в Шумен ще учат в електронна среда до 10 март, включително, съобщи за Радио Шумен началникът на Регионалното управление на образованието Боряна Николова. Причината е големият брой паралелки, поставени под карантина. В областта още 10 класа от различни училища учат онлайн от 22 февруари насам. По думите на..

публикувано на 05.03.21 в 16:57

ВиК авария в Нови пазар

Част от Нови пазар е без вода заради проблем по улица "Патриарх Евтимий", информират от Експлоатационен район – Нови пазар към ВиК – Шумен. Временно е спряно подаването по улиците "Бузлуджа", "Хан Кубрат", "Левски", "Шишман", "Патриарх Евтимий" и "Христо Ботев". Аварията е локализирана, екипи на ВиК дружеството работят по отстраняването ѝ. Очаква се..

публикувано на 05.03.21 в 15:03

Водата продължава да е мътна

Водата от язовир „Тича“ все още е негодна за пиене, информират от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Лабораторните резултати от контролните проби, взети от понеделник до днес от три пункта, разположени в различни райони на Шумен, показват, че стойностите на показател „мътност” все още са над обичайните и са неприемливи за потребителите. Поради..

публикувано на 05.03.21 в 14:48

Полицейска акция спрямо пешеходците

Пешеходците са във фокуса на поредната специализирана полицейска операция, която се провежда от днес до неделя в цялата страна, съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен.  Ще се следи дали хората пресичат правилно, на обособените за това места, навлизат ли в пътното платно, спазват ли светлинните сигнали. Контрол ще има и над водачите, които не..

публикувано на 05.03.21 в 14:07