Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отвориха ли танцовите зали?

Не всички танцови зали са отворили врати на 1 февруари, въпреки че актуалната заповед на здравния министър позволява да направят това, констатира репортерска проверка на Радио Шумен. 

Пламен Славов, създател на Клуба по спортни танци „Елеганс“ в Силистра, коментира, че не са започнали репетиции, въпреки че има възможност да се тренира при 30 процента заетост на капацитета на залата.

Цеко Колев преподавател, режисьор и хореограф, създател на танцовото училище „Кукери“ в Русе, отбеляза, че са възобновили репетициите, които текат всеки ден в собствена зала.

Алекс Йорданова, сертифициран фитнес и зумба инструктор от Шумен, коментира, че е възобновила фитнес заниманията в началото на месеца, но не и танцовите. "Не съм получила финансова подкрепа от държавата по време на локдауна. Повечето колеги от бранша също“, добави тя.

Още може да чуете в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече пари за „Еразъм +“

През май Европейският парламент прие бюджета на програмата „Еразъм +“ за периода 2021 – 2027 г. Финансирането е над 28 милиарда евро. В преговорите със Съвета на Европейския съюз евродепутатите договориха бюджетът на програмата да нарасне почти двойно спрямо този от 2014-2020 г. Друга приета програма, „Европейският корпус за солидарност“,..

публикувано на 21.06.21 в 08:47

Трябва ли да се ваксинират децата?

8 са ваксинираните срещу COVID-19 малолетни и непълнолетни в област Силистра. С първата доза на „Пфайзер“ са имунизирани деца на 12 и на 13 години, тийнейджър на 16 и петима на 17 години. Имунизациите са направени в зелените коридори и в кабинетите на двама общопрактикуващи лекари. В България имунизирането на деца на 12 години е разрешено от 3 юни,..

публикувано на 18.06.21 в 12:48

Милион и половина за нов асфалт

Започнаха летните ремонти в община Антоново. За тази година са отделени средства както за рехабилитация на улици в населените места, така и за изграждане на водопроводи и детски площадки. "Приоритет вече е асфалтирането вътре в селата от общината, като започваме с централните улици", каза кметът на Антоново Хайредин Мехмедов. Продължава и..

публикувано на 18.06.21 в 12:00

Кръгова икономика и мода

В кръговата икономика понятието “отпадък“ не съществува. Съществува понятието „ресурс“. Основната задача на кръговата икономика е да преобърне целия процес по управление на отпадъците, включително да изгради навици разделното им събиране от гражданите, както и нужната инфраструктура. Производството на текстилни изделия е със сериозен екологичен..

публикувано на 17.06.21 в 08:48

Професия домоуправител

В Радио Шумен често получаваме сигнали от слушатели, свързани с проблеми на етажната собственост   - с нужда от ремонти на общите части, за недобросъвестни съседи, които нарушават правилата или отказват да си плащат таксите. Все по-често срещаме и обяви на професионални домоуправители в интернет и социалните мрежи. В кои случаи трябва да потърсим..

публикувано на 16.06.21 в 12:59
СУ

По-лесно от очакваното

1427 седмокласници и 1381 десетокласници се явиха днес на националното външно оценяване по български език и литература в Шуменска област, съобщи за Радио Шумен Юлиан Тодоров - ст. експерт в Регионалното управление на образованието. По думите му, организацията на изпитите е била добра и са спазени всички противоепидемични мерки. За десетокласниците това..

публикувано на 16.06.21 в 12:49
Диана Ковачева

Кампания "Синьо лято" за здрави деца

Изолацията и онлайн обучението заради пандемията с COVID-19 доведоха до негативни последици върху психичното здраве на част от децата. За това сигнализира омбудсманът на България Диана Ковачева. Това е и причината тя да инициира кампания „Синьо лято“, насочена към децата и техните родители с цел овладяване на гнева, самотата, несигурността,..

публикувано на 15.06.21 в 11:37