Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавна помощ за туризма

Започва кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм в България. Това обяви в Търговище министърът на туризма Марияна Николова.
„Избрахме инициативата да стартира приоритетно с 6-те обекта, които ще продължат да се проучват с пари, отпуснати преди дни от Министерския съвет. Един от тях е античният и средновековен град Мисионис“, допълни министърът. Тя припомни, че решението на кабинета е за предоставяне на 1,8 млн. лева за насърчаване и развитие на тези обекти.
В рамките на кампанията се планира да бъдат изготвени кратки видеа, които да дават любопитна информация за археологическите забележителности у нас. Клиповете ще се разпространяват приоритетно в социалните медии и интернет канали. Считаме, че по този начин ще насърчим пътуванията с цел културно-исторически туризъм, което ще осигури поток от посетители в 12-те месеца на годината, уточни вицепремиерът.
От днес започна подаването на заявления от туроператорите за 4-процентна държавна помощ, каза  още вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.
"Размерът на помощта е 51 милиона лева. Това е национално финансиране с нотификация от Европейската комисия. Тази мярка ще подпомогне туроператорите и турагентите, които извършват такава дейност. Браншът се нуждае от дофинансиране, в частност туроператорите и турагентите, за което министерството е поискало допълнително финансиране от Министерството на финансите. Дали сме телефон и имейл за консултации, които може да бъдат намерени на сайта на министерството", посочи министър Николова.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряха надрусан млад шофьор

Млад водач от Попово е заловен да шофира под въздействието на няколко вида наркотици, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Търговище. При направена проверка на 21-годишния правоспособен шофьор е установено, че той управлява колата си след употребата на канабис, амфетамин и метамфетамин. Водачът е отказал кръвна проба за химическо..

публикувано на 16.04.21 в 10:46

Посегнаха на казан за ракия

Извършител на кражба на казан за изваряване на ракия разследват в РУ - Попово. Това съобщават от търговищката полиция. На 13 април около 9,20 ч в Районното е получено съобщение, че за времето от 30 март до 13 април неизвестен извършител чрез демонтиране на стъкло на прозорец е проникнал в гараж в Попово и е извършил кражба на меден казан за..

публикувано на 14.04.21 в 10:20

Ваксина у дома

Трудноподвижни жители на Търговищка област ще могат да бъдат ваксинирани по домовете им. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. От РЗИ и Центъра за спешна медицинска помощ са създали нужната организация, като са обособени пет мобилни екипа, които да извършват имунизация на желаещите. Трудноподвижните, които искат да бъдат..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Ваксинация по желание

Зелен коридор за желаещите да се имунизират с ваксината на AstraZeneka продължава да функционира в имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция в Търговище. Имунизациите се извършват в работните дни от 13:30 до 16:30 ч., съобщават от инспекцията. От там уточняват, че към днешна дата (13.04.) в Търговищка област са..

публикувано на 13.04.21 в 14:18

Конкурс срещу дрогата

Конкурс за рисунка, мултимедийна презентация, есе и разказ, на тема „Наркотиците – един пропилян живот“, обявяват Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивноинформационен център – Търговище. Поводът е Световният ден за борба с наркоманиите, който се отбелязва на 26 юни. В конкурса могат да участват ученици от V до ХІІ клас от..

публикувано на 13.04.21 в 10:25

Обновяват улици и градини

Обновява се 250-метров участък от разделителната ивица на ул. „Цар Освободител“ в Търговище. Дейностите се извършват от Общинските предприятия „Социални и охранителни дейности“ и „Флора“. Премахната е храстовидната растителност в участъка от кръстовището на „Цар Освободител“ с ул. „Трети март“ до сградата на Държавното горско стопанство. Там вече..

публикувано на 12.04.21 в 11:27

Свалят изборните плакати

В неделя, 11 април, изтича срокът за премахване на агитационните материали във връзка с проведените на 4 април избори за народни представители. Това съобщават от община Търговище и напомнят на политическите партии, коалициите и инициативните комитети да започнат премахването им. При неизпълнение на задължението, предвидените глоби са от 1000 до..

публикувано на 09.04.21 в 13:57