Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Платените тролове - начин за моделиране на политически нагласи

Всеки е чувал за интернет троловете, а и думата трол отдавна се настани в речника на всички, които си служат със социалните мрежи. Но все пак – какво е определението за интернет трол? На помощ идва Уикипедия: „Тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор. Троловете се държат, в най-общия смисъл на думата, като хулигани или зле възпитани интернет потребители. Някои тролове демонстрират такова поведение с цел собствено развлечение, получавайки удоволствие от действията си.“ Дотук нищо кой знае какво притеснително, освен че някой трол може да ни скъса нервите. Но нещата вече започват да изглеждат по съвсем друг начин, когато става дума за платените тролове, които се използват от политически партии, за да градят имидж или да рушат имиджа на своите политически опоненти.

Наскоро Йорданка Савова, която е активист на „Да, България“, разкри стотици такива фалшиви профили в социалната мрежа, от които активно се публикуват негативни коментари за партията и за лидера ѝ Христо Иванов. Всъщност, използването на тролове за политически цели се прилага по цял свят, явлението не е само българско. За правенето на такъв тип политика и използването на фалшиви профили, за да омаскариш противника си и да генерираш в същото време положителни коментари за себе си, Людмила Борисова разговаря с Йорданка Савова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Преброяване на путинофилите

Политиците, които осъдиха или се дистанцираха от решението за изгонването на 70 руски дипломати от България, все още живеят с мисълта, че повечето българи симпатизират на Кремъл. Това коментира за Радио Шумен журналистът Иво Инджев. „Те не могат да разберат, че особено след 24 февруари, когато бе началото на руската агресия срещу Украйна, светът..

публикувано на 30.06.22 в 15:00

Лилавият балон се спука

Все повече производители на лавандулово масло разорават полетата си и се насочват към отглеждането на други култури. Причините за това са както ниските изкупни цени, така и по-скъпото гориво, разходите за транспорт и изваряване, а и по-високите заплати на работниците, коментира председателят на Асоциацията на производителите на етерични масла..

публикувано на 29.06.22 в 13:38

От медицински брат до лекар

Преди 4 години Еркан Метинов от каолиновското село Дойранци поема към мечтата си да се посвети на медицината, след като години наред като дете е по болниците за лечение. Приет е да учи в шуменския Филиал към варненския Медицински университет, специалност "Медицинска сестра", но се сблъсква с предразсъдъци и обиди от колеги и от близки в малкото..

публикувано на 28.06.22 в 11:46

Опасни ли са тротинетките на пътя?

Тротинетките са зелен и модерен, но могат да бъдат и потенциално опасен начин на придвижване в градската среда. Българската асоциация за електромобилност излезе със становище във връзка с медийни публикации за случаи на управление на електрически тротинетки в София със скорост, значително превишаваща позволената и на моменти дори доближаваща..

публикувано на 28.06.22 в 09:52
ВиК - Шумен

Водният проект - в график

Днес беше официално оповестено на какъв етап е изпълнението на проекта за водоснабдяване и канализация на Шумен и Нови пазар за над 126 милиона лева. До края на 2023 година всички обекти, които се изграждат по него, трябва да са с акт 15 и да са направени разплащанията към всички фирми изпълнители. Проектът се изпълнява по график. По него..

публикувано на 27.06.22 в 16:48
Проф. Здравко Каменов

Диабетът може да бъде преборен

Днес е Международният ден за борба с диабета. Tой е отбелязан за първи път през 1991 г. Диабетът е сред най-разпространените заболявания в света, а от него страдат 360 милиона души от всички възрасти. В България болните от диабет са около 520 000 души, каза за Радио Шумен ендокринологът проф. Здравко Каменов -   началник на Клиниката по..

публикувано на 27.06.22 в 08:45

Фестивал на обредните хлябове

Обредни хлябове от етнографските региони на хърцоите и капанците ще бъдат показани в Средновековния град Червен. Организатор на фестивала e Регионалният исторически музей в Русе. Събитието се провежда за първи път и има конкурсен характер. Целта е да бъдат споделени знания и да се направи демонстрация на ритуални практики за изработването..

публикувано на 25.06.22 в 08:05