Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Платените тролове - начин за моделиране на политически нагласи

Всеки е чувал за интернет троловете, а и думата трол отдавна се настани в речника на всички, които си служат със социалните мрежи. Но все пак – какво е определението за интернет трол? На помощ идва Уикипедия: „Тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор. Троловете се държат, в най-общия смисъл на думата, като хулигани или зле възпитани интернет потребители. Някои тролове демонстрират такова поведение с цел собствено развлечение, получавайки удоволствие от действията си.“ Дотук нищо кой знае какво притеснително, освен че някой трол може да ни скъса нервите. Но нещата вече започват да изглеждат по съвсем друг начин, когато става дума за платените тролове, които се използват от политически партии, за да градят имидж или да рушат имиджа на своите политически опоненти.

Наскоро Йорданка Савова, която е активист на „Да, България“, разкри стотици такива фалшиви профили в социалната мрежа, от които активно се публикуват негативни коментари за партията и за лидера ѝ Христо Иванов. Всъщност, използването на тролове за политически цели се прилага по цял свят, явлението не е само българско. За правенето на такъв тип политика и използването на фалшиви профили, за да омаскариш противника си и да генерираш в същото време положителни коментари за себе си, Людмила Борисова разговаря с Йорданка Савова.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жена с дарба да обича

Златина Пенева има университетска диплома за агромениджмънт. След близо осем години в банковата сфера, вече почти толкова е професионалният ѝ опит в грижа за бездомните кучета.  От седем години тя работи в Общинския приют „Тонка Петрова“. Започнала е като работник, била е технически сътрудник, а от 2019 година е управител. Таи обич към животните от..

публикувано на 04.12.23 в 15:15

Мама има работа

Платформата „Мама има работа“ помага на работещи жени за постигане на баланс между личния и служебен живот. Създадена е от работещи майки за работещи майки, за да си бъдат полезни с информация за трудовите им права и за да си помагат в решаването на различни проблеми свързани с работата, особено ако отглеждат малки деца. Ето и пример: във..

публикувано на 02.12.23 в 13:40

Не сме различни!

В Международният ден на хората с увреждания ви срещаме с една силна и борбена жена – Ваня Караиванова. Преди повече от 20 години претърпява битов инцидент и оттогава е в инвалидна количка.  Животът и се дели на преди и сега - времето в динамика, покрай работата като фелдшер и сега, когато се е научила да се справя с всичко и да харесва себе..

публикувано на 02.12.23 в 10:52
Ася Аспарухова - председател ОбС Шумен

Надежди за по-добър Шумен

„Пъстрата политическа картина на национално ниво се повтаря и на местно ниво. Тук обаче има и специфика. Ще работя за намаляване на политическото напрежение, ще търся консенсус при вземането на решенията и особено държа на гражданското участие в работата на Общинския съвет“. Това заяви новоизбраният заместник-председател на Общинския съвет в Шумен..

публикувано на 30.11.23 в 13:11

Улови най-сладката целувка

Ако ноември изглежда някак сив и скучен, с малко цвят и звуци, то неусетно ще дойде февруари, който ще донесе съвсем различно настроение. И десетки снимки, запечатали целувка, ще бъдат показани в изложби, на пана и билбордове.  Обявен е 18-тият Национален конкурс „Най-сладка целувка" и до 13 февруари 2024 година организаторите очакват вашите вдъхновяващи..

публикувано на 30.11.23 в 10:58

Филм от Силистра в Сан Франциско

Късометражен филм от Силистра стигна до селекция сред хиляди други и ще има премиера на екран в Сан Франциско – Калифорния. Филмът “FATHER” („Баща“) на режисьора, сценарист и продуцент Адриан Ал Жазар е част от един от най-високо оценените филмови фестивали в света -  Кинофестивалът в Сан Франциско "Another Hole in the Head".  Събитието ще се..

публикувано на 30.11.23 в 10:58

Коледна надежда за специални деца

За семействата на деца с увреждания често подаръците са лукс, който се отлага заради финансовите трудности, породени от продължителното лечение.  С идеята да направят Коледата по-специална за деца с акушерска пареза от Фондация „За нашето бъдеще“ от Разград организират коледна кампания. Всеки може да стане част от доброто, като или дари средства, или..

публикувано на 30.11.23 в 08:24