Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платените тролове - начин за моделиране на политически нагласи

Всеки е чувал за интернет троловете, а и думата трол отдавна се настани в речника на всички, които си служат със социалните мрежи. Но все пак – какво е определението за интернет трол? На помощ идва Уикипедия: „Тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор. Троловете се държат, в най-общия смисъл на думата, като хулигани или зле възпитани интернет потребители. Някои тролове демонстрират такова поведение с цел собствено развлечение, получавайки удоволствие от действията си.“ Дотук нищо кой знае какво притеснително, освен че някой трол може да ни скъса нервите. Но нещата вече започват да изглеждат по съвсем друг начин, когато става дума за платените тролове, които се използват от политически партии, за да градят имидж или да рушат имиджа на своите политически опоненти.

Наскоро Йорданка Савова, която е активист на „Да, България“, разкри стотици такива фалшиви профили в социалната мрежа, от които активно се публикуват негативни коментари за партията и за лидера ѝ Христо Иванов. Всъщност, използването на тролове за политически цели се прилага по цял свят, явлението не е само българско. За правенето на такъв тип политика и използването на фалшиви профили, за да омаскариш противника си и да генерираш в същото време положителни коментари за себе си, Людмила Борисова разговаря с Йорданка Савова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пребоядисаха цветните пейки

Няколко дни в емблематичния шуменски Парк "Кьошкове" текат дейности по почистване и освежаване.  Това съобщиха наши слушатели и подчертаха, че отдавна не са виждали така активно да се работи. Същевремнно изказаха и тревогата си, че пейките, които бяха изрисувани от деца и младежи преди години с цветни сюжети и допълнени с цитати от..

публикувано на 01.08.24 в 15:24

Мобилна ескейп стая в Шумен

Първата у нас мобилна ескейп стая е вече 10 дни в Шумен, разположена зад зала "Арена Шумен". Зад вратата и ви очаква мистичен свят и напълно безплатно се впускате във вълнуващо приключение - търсене на препис на Свещеното писание - Библията. Иновативната идея е на група бизнесмени живеещи в чужбина, запалени от идеята да споделят впечатляващия..

публикувано на 31.07.24 в 14:17

Нов физкултурен салон за децата

Сериозни строителни дейности се извършват в двора на Началното училище „Княз Борис Първи“ в Шумен. Непосредствено до училищната сграда ще бъде издигнат физкултурен салон.  Началното училище е построено през 1907 година, но без салон за физкултура. Досега тези учебни часове се водят в пригодена за целта класна стая. Новият физкултурен салон ще има..

публикувано на 31.07.24 в 13:43

Усилени ремонти в Нови пазар

В община Нови пазар започна изпълнението на проект за ремонт на една от големите улици –   вход към града – ул „Плиска“. Общината спечели и проект по Националния план за възстановяване и устойчивост за подмяна на уличното осветление. Покрай дейностите по уличната мрежа, от началото на този месец бе въведено и платено паркиране. Синята зона вече е..

публикувано на 31.07.24 в 10:42

Сговорно село планина повдига

В село Голямо Църквище живеят има-няма 280 души, но много задружни. Инициативите в последните месеци идват от Сунай Шабан – бизнесмен, собственик на фирма за изкопни дейности и първи мандат общински съветник в местния парламент на Омуртаг. Преди повече от 12 години Шабан, който сега е на 45 години, претърпял адска катастрофа - като пътник..

публикувано на 30.07.24 в 14:03

Камъчета с послания

Камъчета с послания и призиви за добрини са разпространени в 20 български града. Инициативата е на младата студентка Габриела Димова. Тя е от Велики Преслав, учи в Лондон, а идеята си организира сама чрез създадената от нея Фондация „Щастъчета“. Идеята на тази инициатива е да припомним на хората, че дори малките добрини, които правим, имат значение...

публикувано на 30.07.24 в 08:30

Звездното небе на Сезел

Не е по силите на всеки с една купа нарязано червено зеле да пресъздаде репродукция на едно от най-разпознаваемите платна в историята на изобразителното изкуство и да спечели първа награда. Тя обаче успява. За учителката Сезел Ферад от шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“ и поредния й успех разказваме отново заради огромното й любопитство към..

публикувано на 30.07.24 в 08:07