Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще бликне ли отново изворът в Мараш?

Снимка: Радио Шумен

Да бъде създадена временна комисия за разработване на предложения и наредба за рационалното използване на минералната вода в с. Мараш предлага кметът на Шумен Любомир Христов в докладна записка до Общинския съвет. Въпросът ще бъде разгледан на февруарското заседание на съвета.

Точно преди две години Община Шумен получи балнеологична оценка за качеството на минералната вода в Мараш. В документа е записано, че водата не може да се използва за битови цели, но може да бъде ползвана за лечебни и профилактични.

Минералната вода в Мараш отговаря на изискванията за балнеолечебни нужди, е записано в оценката на здравното министерство. От анализа става ясно, че водата може да бъде използвана за лечение на ортопедични, гинекологични, ревматологични, кожни и чревни заболявания.

Тя е хипертермална, силно минерализирана, натриево-калциева и съдържа минимални количества йод и бром.

„Оттук нататък ще се опитаме да проучим опита на други градове, в които има минерални води и балнеосанаториуми, за да предложим различни варианти за използване на водата“, каза тогава  кметът Христов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Златни деца прославиха Шумен

Мария Донева от четвърти клас и брат й второкласникът Владимир Донев от Шумен завоюваха два златни медала в квалификацията и два сребърни на финала в Международната математическа олимпиада ,,Гуангдонг – Хонгконг – Макао 2021“. Третокласникът Борис Бобев, също от Шумен, е със сребро от финала на квалификацията. ,,Състезанието се провежда в..

публикувано на 07.05.21 в 10:00

Осем се борят за живота си

Няма починали с коронавирус през вчерашния ден в шуменската болница, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Днес битката с болестта е загубил 1 човек. 143 са хоспитализирани в COVID отделенията на болницата. 122 имат положителен PCR тест, останалите са със симптоми и очакват резултатите от пробите си. В интензивното отделение са..

публикувано на 07.05.21 в 09:57
Център за лица с умствена изостаналост - село Имренчево

Нов дом за хора в нужда

15 души с леки психични отклонения ще бъдат настанени в новия Център за лица с умствена изостаналост в преславското село Имренчево. Центърът е изграден през 2019 г. и обзаведен през 2020 г. Сега Община Велики Преслав сключи договор със социалното министерство за предоставяне на услугата с безвъзмездна финансова помощ от 272 хил. лв. Средствата са..

публикувано на 07.05.21 в 08:33

Под 10% заразени с инфекцията

Най-малко случаи на COVID-19 у нас са регистрирани в Шуменска област за последното денонощие. Двама души са диагностицирани с инфекцията. В региона най-много новозаразени има в Русенско и Търговищко – по 11 души, следвани от област Разград с 9 и Силистренско с 8 души. В страната случаите на коронавирус са 545 или това са 9,5 % от направените..

публикувано на 07.05.21 в 07:21

Намаляват приетите в болница

Запазва се тенденцията за намаляване на пациентите със симптоми на COVID-19 в шуменската болница, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Данните до 12.30 ч. днес показват, че в болницата са настанени 140 души, от които 121 са с положителни резултати за коронавирус, а 19 имат симптоми и изчакват резултатите от пробите си. В..

публикувано на 06.05.21 в 14:50

Водата от "Тича" е годна за пиене

Водата от язовир „Тича“ вече отговаря на критериите за мътност и е годна за пиене и готвене. Това съобщават от ВиК Шумен. Резултатите от изследваните проби през последните няколко дни потвърдиха стабилната тенденцията за постигане на съответствие с нормативните изисквания за мътност, допълват от водното дружество. В същото време, макар и с..

публикувано на 06.05.21 в 13:15

Гергьовска люлка за здраве

 Гергьовска люлка за здраве залюляха в центъра на Велики Преслав . Дървената конструкция е предвидена да издържи и малки, и големи. Монтирана е на откритата сцена пред читалище „Развитие” и ще остане там до края на празника. Самодейци от Читалището и Общината във Велики Преслав осигуриха атракцията на градския..

публикувано на 06.05.21 в 12:29