Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повече пари за харчене

Община Шумен
Снимка: Радио Шумен

Бюджетът на община Шумен за 2021 г. влиза за обсъждане на сесия на 25 февруари, реши на онлайн заседание днес Консултативният съвет. 87.6 милиона лева е макрорамката на бюджета, който е със 7 милиона лева повече от миналогодишния.

Кметът Любомир Христов предлага през 2021 г. общината да поеме дългосрочен дълг от 15 млн. лева за инфраструктурни ремонти, както и още близо 1.107 милиона лева от Фонда за градско развитие на Северна България за реализиране на проектите за Летния театър и Младежкия дом.

Да бъде създадена временна комисия за разработване на наредба за рационалното използване на минералната вода в шуменското село Мараш предлага още той.

Групата съветници от ДПС са внесли предложение за откриване на процедура за възстановяване на бившата Белодробна болница в Шумен.

Влиза за разглеждане и предложението на общинските съветници Васил Петров и Артур Алтунян да се проектира и изгради модерен спортен плувен комплекс с покрит басейн с олимпийски размери в Шумен. „Идеята е в бюджет 2021 да бъдат заложени средства за рестартиране на тази идея, която не е нова“, каза адвокат Алтунян. „Всички предложения на съветници, които касаят финансови средства, да бъдат включени при гласуването на бюджет 2021““, предложи общинският съветник Добромир Драев. Консултативният съвет одобри тази идея.

В дневния ред на февруарското заседание е включено и предложение на общинските съветници Стефан Минков и Явор Якимов да се създаде временна комисия, която да изработи правила за отпускане на еднократна финансова подкрепа за насърчаване на раждаемостта и отглеждане на деца в Община Шумен.

Дали заседанието на Общинския съвет на 25 февруари ще бъде присъствено, или онлайн, предстои да бъде решено допълнително.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Курсове за безработни

Заявления за обучение на безработни се приемат в Бюрото по труда в Шумен. Ще бъдат одобрени 30 души за курс по професията „Оператор на компютър“ и 22 души по професията „Оператор в производството на облекла от текстил“. Право да кандидатстват имат хора с регистрация в Бюрото по труда над 6 месеца, безработни, освободени вследствие на епидемичната..

публикувано на 11.05.21 в 16:14

1549 джигити на пътя

Осем неправоспособни водачи са установени по пътищата в област Шумен по време на специализираната полицейска операция по безопасност на движението, която се проведе за периода от 29 април до 9 май.  Проверени са 987 пътни превозни средства, 1057 водачи и пътници. Седем водачи са установени да шофира след употреба на алкохол, като с над 1,2..

публикувано на 11.05.21 в 15:02

12 000 подкрепиха Алексанян

Близо 12 000 души са подкрепили искането на Инициативна група, която предлага да се предостави българско гражданство на арменеца Карен Алексанян. Той е създател на единствения в света музей на азбуката „Двор на кирилицата“. Това каза за Радио Варна Искра Иванова, председател на Инициативната група. В музея в Плиска под открито небе освен 30-те..

публикувано на 11.05.21 в 14:48

Младеж с дрога пред училище

19-годишен е установен с наркотични вещества пред училище в Нови пазар. Това съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен. Проверката е извършена вчера преди обед след  получен сигнал. Във вътрешния джоб на якето на младежа е намерена саморъчно свита цигара, която по негови данни е марихуана. След извършено претърсване в жилището на младия мъж..

публикувано на 11.05.21 в 12:39

Грижа за възрастни хора

54 възрастни и хора с увреждания, засегнати от пандемията, ще получават подкрепа по проекта „Патронажна грижа +“ в община Нови пазар, информират от администрацията. От 1 юли в продължение на една година ще им се осигуряват здравно-социално услуги в рамките на до 2 часа на ден. Хората ще могат да разчитат на психологическа подкрепа и помощ за..

публикувано на 11.05.21 в 12:01

Оттука започва България!

Шумен отбелязва днес Деня на светите братя Кирил и Методий отбелязваме на 11 май. Днес е и празникът на града.  Тържествата започнаха сутринта с тържествен ритуал пред сградата на Общината, където бяха издигнати знамената на ЕС, България и Шумен. Флаговете бяха издигнати от шестима известни шуменски просветители и творци: Даниела Димитрова,..

публикувано на 11.05.21 в 11:26

Още пет жертви на коронавируса

Близо три пъти повече изписани от приети пациенти отчитат през изминалото денонощие в шуменската болница. Това съобщи д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. Постъпили са 9 души със симптоми на коронавирус, а изписаните са 24 души. Към момента в COVID отделенията има 127 пациенти, от които 101 са с доказан положителен резултат. Четирима..

публикувано на 11.05.21 в 11:09