Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади лауреати в Шумен

3
Снимка: Симфониета Шумен

Двама от най-титулуваните пианисти гостуват на 18 февруари в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в Шумен. Млади и талантливи Виктория Василенко и Сергей Редкин вече са постигнали впечатляващи успехи и са натрупали богат опит с работата си с музиканти от ранга на Максим Венгеров, Иври Гитлис, Дмитрий Башкиров, Валерий Гергиев, Юрий Темирканов и много други.

В четвъртък виртуозните пианисти ще бъдат солисти в концерт под надслов „Лауреатите“ с начален час 18:35 часа. Под диригентската палка на Станислав Ушев те ще представят два от най-красивите романтични клавирни концерти – Вторият от Ференц Лист и Третият от Сергей Рахманинов. Още настроение ще добавят фрагменти от сюитите „Арлезианката“ от Жорж Бизе.

Наричат Виктория Василенко „Златното момиче на пианото“. Наистина златно, като се има предвид колекцията от 10 първи награди от авторитетни международни и национални конкурси. Няколко години е стипендиант на престижния фестивал за камерна музика „Музика Мунди” в Белгия, където свири като солист на Фестивалния оркестър под диригентството на прочутия Максим Венгеров.

Внушителни са постиженията и на руснака Сергей Редкин. Често казват, че ако получиш награда от конкурса П. И. Чайковски „ще се събудиш известен“. Още преди бронзовото си отличие в XV издание на конкурса славата на пианиста се носи в цяла Европа, а днес е познат извън пределите на Стария континент. През март ще свири с оркестъра на Мариинския театър в Хамбург и Париж под палката на Валерий Гергиев, а след това ще изнесе няколко концерта в Белгия и Люксембург.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музика и поезия в "Лято Арт"

Музика и поезия от Иван Ненков ще звучат във втората вечер на инициативата „Лято Арт“ в Шумен.  От 18:30 ч. на сцената в Ганушевата къща ще има изпълнения на дуета „Морски струни“. Иван и Живка Ненкови ще представят своя албум „Завръщане в Итака“ и книгата „Сутрин рано, вечер късно“, която включва текстове на автора на „Ах, морето“, „Миг от..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

Къщата на Мара Тасева става музеен център

С тържествен водосвет днес (06.08) от 18:00 часа ще бъде открит новият Център по етнология, археология и образование към Историческия музей в Попово. Той се намира в къщата музей "Мара Тасева", създадена в годините на социализма. От 90-те години на миналия век сградата е използвана за представяне на малка етнографска експозиция и за..

публикувано на 06.08.24 в 08:16

Свет открива "Лято Арт"

Днес е първата вечер на „Лято Арт“ в Шумен. Тя е посветена на поезията. На сцената на културната инициатива ще се изявят поетесата Камелия Кондова и известният български актьор Любен Чаталов. Те ще представят пред публиката свой авторски спектакъл. Водещ на събитието ще бъде актрисата Марияна Бранкованова.  Музикалният комплимент към..

публикувано на 05.08.24 в 15:53

Първа вечер на "Лято Арт"

Първата вечер на „Лято Арт“ е посветена на поезията. На сцената на културната инициатива ще се изявят обичаната поетеса Камелия Кондова и известният български актьор Любен Чаталов. Те ще представят пред публиката свой авторски спектакъл. Водещ на събитието ще бъде актрисата Марияна Бранкованова. Музикалният комплимент към публиката ще..

публикувано на 05.08.24 в 10:46

Наградиха победителите в Николово

Фолклорният танцов клуб „Веселчани“ от град Добрич стана големият победител на Националния фолклорен фестивал в Николово „Да се хванем на хорото, на Текето под небето“, съобщават от областната администрация в Русе. Във фолклорната надпревара се включиха 10 състава от различни краища на България. Те се състезаваха в три кръга, като в първия..

публикувано на 04.08.24 в 16:22
Кармен

Кармен под звездите

Русенската опера ще представи спектакъла "Кармен" от Жорж Бизе тази вечер на площада в центъра на дунавския град. С него културният институт ще закрие творческия си сезон, а също и летния фестивал "Сцена под звездите", организиран от община Русе, съобщиха от културния институт.  Диригент на музикалното събитие е Вилиана Вълчева. В ролята на Кармен..

публикувано на 31.07.24 в 13:11

Българският военен флот в снимки

Любопитен и ценен фотоалбум ще бъде представен пред публиката на Русе на 1 август от 18 :00 часа в Регионалния исторически музей. Изданието разказва в снимки и текст историята на Българските военноморски сили на Дунав. Материалите са събрани от лични и семейни архиви, а книгата е направена по повод 145-ата годишнина от създаването на..

публикувано на 31.07.24 в 11:52