Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за биосигурност

Снимка: Областна администрация Разград

Търси се финансиране за изграждане на площадки за оборски тор в Разградска област. На заседание на областната епизоотична комисия днес бе решено да се изпрати запитване до Министерството на земеделието за програми, които финансират изграждането на площадки за съхранение на оборски тор за времето до използването му за наторяване на земеделски земи.

Комисията реши още да бъдат свикани общинските епизоотични комисии във всички общини от областта, които да набележат мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на заболяването птичи грип. Комисията препоръча да се предприемат мерки за биосигурност в птицевъдните обекти, да се упражнява постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти.

На заседанието бе решено още да не се допуска домашните птици да излизат извън дворовете и да имат контакт с диви пернати. Комисията препоръча ловци, дивечовъди, биолози, еколози и други да следят и да уведомяват ветеринарно-медицинските специалисти за промяна в поведението на птиците и за смъртност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж почина след побой

49-годишен мъж е пребит, след което е починал в разградската болница. Задържан като съпричастен към извършеното деяние е 24-годишен исперихчанин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград. На 26 август от Многопрофилната болница за активно лечение в Разград е получен сигнал за човек, починал в Кардиологичното отделение. По искане на..

публикувано на 29.08.24 в 10:55
Снимката е илюстративна

Точат гориво от трактори

Председател на земеделска кооперация в кубратското село Сеслав сигнализирал на 28 август, че от трактори, съхранявани в базата на кооперацията, системно се източва дизелово гориво, съобщиха от полицията в Разград. Предприети са незабавни действия, в резултат на които е установен и задържан извършителят на кражбите – 51-годишен мъж от Сеслав,..

публикувано на 29.08.24 в 10:00

Нов асфалт на ул. „Странджа“

Полагането на последния пласт асфалт по третия участък от ул. „Странджа“ в Разград продължава днес, но без да се затваря движението по улицата. Заради ремонтните преминаващите водачи следва да се движат с повишено внимание в района.  Радио Шумен припомня, че ремонтът на участъка от ул. „Странджа“ между Грънчарския трап и кръстовището с „Априлско..

публикувано на 29.08.24 в 08:35

Марихуана в казан за ракия

36-годишна жена от Варна е установена с наркотици в Исперих. При полицейска проверка у нея е открита флашка за пушене. При тестване на съдържанието вейпът реагира на канабис. При претърсване на жилището й в Исперих, обитавано от жената и двама мъже на 27 и 29 години, в останки от казан за варене на ракия е намерена торба с 20 грама зелена..

публикувано на 28.08.24 в 10:37

Пиян водач преспа в ареста

Шофьор с 2.83 промила алкохол задържаха полицаи в разградското село Дянково. Това съобщават от разградската полиция. Автомобилът, управляван от мъжа, е спрян снощи. Пробата с дрегер на 49-годишния водач отчела солидното количество алкохол.  Той е отказал кръвна проба и е задържан в Районното управление в Разград. По случая е образувано бързо..

публикувано на 28.08.24 в 10:13

Приказките оживяват в Осенец

За десети път приказни герои ще оживеят на детски карнавал в разградското село Осенец. Събитието е организирано от местното Народно читалище „Съгласие 1891“ и ще се проведе на 31 август, съобщава БТА. Приказният карнавал е традиция за ръководството на читалището и се провежда в края на лятото, докато децата са все още във ваканция. Тази година..

публикувано на 28.08.24 в 09:06

Общински жилища под контрол

Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран заради изменение в разчета за капиталовите разходи. Това стана ясно на провелото се заседание на Общинския съвет. Сред новите капиталови разходи са проектиране на общинския път Разград – Йонково и на пътя Разград – Киченица.  Представен бе и проект за съхранение на културното наследство чрез укрепване и..

публикувано на 28.08.24 в 08:25