Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В къщичката на Пижо и Пенда

4
Снимка: Васил Светулков

Празник на мартеницата организират в Търговище. За втора поредна година инициатор е Ивайло Христов, който работи в сферата на пожарната безопасност.

Идеята му е да постави началото на традиционен фестивал, който да събира българи от цялата страна, а защо не – и от чужбина. За втора поредна година, благодарение на екипа и децата от Центъра за специална образователна подкрепа в Търговище и на Ивайло Христов, в града отваря врати къщичката на Пижо и Пенда, която предлага мартенички, изработени от ръцете на децата от центъра.

За каузата са спечелени и младите художници от паралелката по изобразително изкуство във Второ Средно училище в града. С помощта на съмишленици, сред които и общинското ръководство, е организиран и конкурс за рисунка „Нарисувай Баба Марта“. В настоящата трудна ситуация, цялата организация за празника на мартеница става в социалните мрежи – в страница във Фейсбук: Празник-на-Мартеницата-в-Търговище.

Още за идеята ще научим сега от разговора на Росица Арабаджиева с Ивайло Христов.

 
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грижа у дома

Над 400 000 лв. получи Община Шумен от Европейския социален фонд на ЕС за подобряване качеството на живот на хора с увреждания и възрастни хора. По този начин Общината разшири пакета от социални услуги в домашна среда. Това е темата в днешното издание на рубриката ни „Рестартирай Европа – по-силна за теб“. Чуйте репортаж на Росица..

публикувано на 02.08.21 в 12:34

Спортни таланти изтичат от България

За Португалия днес лети младата хандбална звезда Михаел Иванов. Той влиза в залата през 2007 г. година в Нови пазар, след това се мести в Шумен, където продължава с тренировките. През 2012 г. обаче мъжкият отбор на Шумен прекратява участие в елита. Така Михаел трябва да избере или да спре с любимия му спорт, или да продължи в друг град. Така се..

публикувано на 31.07.21 в 17:02

Премиерът – философ

Номинираният за министър-председател на България, излъчен от партия „Има такъв народ“, Пламен Николов е завършил  Хуманитарната гимназия „Йоан Екзарх Български“ в Шумен. Интересен исторически факт е, че Шумен е дал десет министър-председатели на страната. 11-ият по ред, който може да се натовари с този пост, е философът Пламен Николов. Ето какво си..

публикувано на 31.07.21 в 10:40

Части от Шумен без вода през следващите седмици

Поетапно изключване на стари водопроводи и спирания на водата на различни части в града предстои през следващите седмици в Шумен.   Повод за спешните действия на водното дружество стана откритият през почивните дни  водопровод, който е трябвало да бъде изключен още преди 13 години, както и незаконно присъединени към старата водопроводна мрежа..

публикувано на 30.07.21 в 13:17

Европа за солидарност

Eвропейската комисия публикува първата покана за представяне на предложения в рамките на новия Европейски корпус за солидарност за периода 2021—2027 г. Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора, които желаят да участват в доброволчески дейности в различни области – от помощ за нуждаещите се до подкрепа за действия в областта на..

публикувано на 29.07.21 в 08:43

Дайте идеи за бъдещето на Европа

Всеки европейски гражданин може да сподели идеи за промяна на Европа, да обсъжда идеите на другите, да организира проява или да се присъедини към такава, на специалната   многоезична цифрова платформа на конференцията за бъдещето на Европа. Тя включва още децентрализирани прояви – онлайн и присъствени, европейски граждански панели, които ще..

публикувано на 26.07.21 в 16:06

Директорът на МБАЛ - Шумен: Областните болници са в неравностойно положение

„Областните болници са в неравнопоставено положение спрямо другите лечебни заведения. Обслужването на спешността води до свръхнатоварване на медиците и до финансови загуби“. Това коментира директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов. Многопрофилната болница в Шумен бе най-натоварената в страната по време на пика на коронавирусната пандемия в края на..

публикувано на 22.07.21 в 08:53