Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наркотрафикантите остават под стража

Снимка: Агенция Митници

Апелативният съд във Варна потвърди мерките за неотклонение на двамата мъже, обвинени за контрабанда на над 400 кг хероин. Единият от тях е собственик на шуменска фирма с дейност в Търговище. Другият е митнически служител.

През изминалата седмица Окръжният съд уважи искането на прокуратурата и наложи най-тежката мярка за процесуална принуда. Двамата бяха привлечени към наказателна отговорност за съучастие в пренасяне на високорискови наркотични вещества, за което законът предвижда наказание затвор от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Наркотикът беше намерен при проверка на контейнери, пристигнали на пристанище Варна – Запад от Дубай със страна на произход на пратката Ислямска република Иран. Хероинът бил скрит в 487 пакета, разпределени в 71 битумни ролки с изрязани в тях тайници. По цени за нуждите на наказателното производство, стойността му може да варира от 26 до 36 милиона лева, като пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без данъци за е-търговия на лични вещи

Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Това е валидно само, ако става дума за вещи за лично ползване и такива, които не са купени, за да бъдат препродадени, поясняват от приходната агенция. За приходи с наложен платеж при извършване на търговска дейност се дължат..

публикувано на 09.03.21 в 13:46

Неприсъствено обучение искат учители

Учители настояха за отменяне на присъственото обучение. С позиция за мерките, въведени у нас заради коронавируса, излязоха днес от неформалното обединение „Учители за безопасно образование“. В отворено писмо до премиера, както и до министрите на здравеопазването и образованието, те настояват за „незабавно прекратяване на присъственото обучение..

публикувано на 09.03.21 в 13:06

Борисов: "Ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“

Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, от днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания,..

публикувано на 09.03.21 в 12:27

Последен ден на заявки за вота в чужбина

Днес е последният ден, в който българите в чужбина могат да подадат писмено заявление по образец или да изпратят електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия за участие в парламентарните избори на 4 април. Заявлението трябва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено чрез писмо до..

публикувано на 09.03.21 в 09:33

Фонд "Земеделие" с видеоуроци

Фонд „Земеделие“ публикува видеоръководство, за да улесни фермерите да подават заявленията си за субсидии по електронен път. Видеоуроците са в сайта на фонда в секцията „Обратна връзка и помощ“. Всеки стопанин с активна регистрация в системата за електронни услуги може да подаде заявлението си по интернет и да очертае площите, за които иска..

публикувано на 09.03.21 в 08:47

Адреси без ток

За прекъсвания в различни части на Североизточна България съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградско от 09:00 ч. до 17:00 ч. без ток ще е част от Глоджево, а от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на Цар Калоян. За времето от 09:00 ч. до 16:00 ч. ток няма да има в селата Побит камък и..

публикувано на 09.03.21 в 06:42

Слънчево и ветровито

Предимно слънчево ще бъде времето преди обяд в региона, но в следобедните часове от запад облачността бързо ще се увеличи. Североизточният вятър постепенно ще се преориентира от изток и ще се усили до умерен. Максималните температури ще са между 6° и 10°, за района на Шумен около 8°.

публикувано на 09.03.21 в 06:12