Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три сесии в Североизтока

Снимка: Радио Шумен

Общинските съвети в Шумен, Търговище и Русе ще заседават днес. И трите срещи започват от 9 ч.

Бюджетът на Община Шумен за тази година влиза за обсъждане на сесия днес. Тазгодишният бюджет на общината е над 87 милиона и 600 хиляди лева и е със 7 милиона лева повече от миналогодишния бюджет. Кметът Любомир Христов предлага през 2021-ва година общината да поеме дългосрочен дълг от 15 млн. лева за инфраструктурни ремонти, както и още близо 1 милион  107  хиляди лв. от Фонда за градско развитие на Северна България за реализиране на проектите за Летния театър и Младежкия дом. В дневния ред на сесията влизат и предложения за откриване на процедура за възстановаване на бившата Белодробна болница в Шумен и проект за изграждане в Шумен на модерен спортен плувен комплекс с покрит басейн с олимпийски размери. Съветниците ще обсъдят и създаването на временна комисия, която да изработи правила за отпускане на еднократна финансова подрепа за насърчаване на раждаемостта и отглеждане на деца в Община Шумен. На вниманието на шуменския Общински съвет е и създаването на временна комисия за разработване на наредба за използването на минералната вода в Мараш.

Редовното заседание на Общинския съвет в Търговище ще се проведе в зала „Христо Самсаров” на Общината. В предварителния дневен ред са включени общо 29 докладни записки, сред които промени по общинския бюджет за четвъртото тримесечие на 2020 г., актуализация в списъка на капиталовите разходи за 2021 г., прехвърляне на собственост и отдаване под наем на общински имоти, системите за финансово управление и контрол на общинските дружества и др.

Заседанията на Общинския съвет Търговище се предават директно по общинската кабелна радиомрежа и се излъчват онлайн в сайта на Общината и могат да бъдат проследени от всички заинтересовани. 

18-то заседание на Общинския съвет в Русе ще се проведе присъствено. На вниманието на съветниците са отчети: за изпълнение решенията на Общинския съвет и за състоянието на общинската собственост за миналата година; промяна в наредбата за общинската собственост и в тази за отпадъците. Очаква се Общинският съвет да даде съгласие Община Русе да кандидатства пред Министерството на културата за финансиране консервационно-реставрационни дейности на сградата на „Доходното здание“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Чака се указ за вот на 11 юли

Всички 15 кандидати за новия състав на Централна избирателна комисия отговарят на законовите изисквания, заяви след публичното им изслушване президентът Румен Радев. Той ги призова да започнат подготовката за предсрочните избори, като потвърди, че вотът ще бъде на 11 юли. Държавният глава очаква политическите противоречия да не се..

публикувано на 07.05.21 в 16:09
Дежурният екип на Радио Шумен днес

Ден на радиото и телевизията

7 май е Международният ден на радиото и телевизията. На този ден през 1895 г. Александър Попов представя своето ново откритие. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. От една зала на..

публикувано на 07.05.21 в 11:51

Партиите при президента за ЦИК

Президентът Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии, за да бъде предложена кандидатура за председател на Централната избирателна комисия. До консултациите се стигна, след като единствената кандидатура за председател на комисията, тази на юриста Красимир Ципов, беше оттеглена от предложилата я партия ГЕРБ...

публикувано на 07.05.21 в 08:54

Германия разреши "Астра Зенека"

Германия ще позволи ваксината срещу Covid-19 на "Астра Зенека" (AstraZeneca) да се прилага на пълнолетните от всички възрасти и има за цел да предложи до края на август коронавирусна ваксина на младежите между 12 и 18 години,   заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс. 16-те регионални министри на здравеопазването в страната се..

публикувано на 07.05.21 в 08:44
Снимката е илюстративна

Без ток на 7 май

Планови и неотложни ремонти, както и обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия ще спрат захранването и днес - 7.05, за част от абонатите в Североизточна България. Разград На 7.05 от 8.30 до 16.30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Раковски - ТП-2; улиците: "Лудогорие", "П. Волов", "8-ми март", "В..

публикувано на 07.05.21 в 08:14

Слънчево и топло

В 6 ч. температурата в Шумен и Търговище беше 8 градуса, в Русе - 11 и в Разград и Силистра - 12 градуса. Атмосферното налягане в Шумен е 988 хПа, малко по-високо от средното за май, през деня бавно ще се понижава. Относителната влажност на въздуха е 81%. Днес ще преобладава слънчево време. След обяд ще има увеличение на облачността, която ще бъде..

публикувано на 07.05.21 в 07:07

Над 10% са положителни проби

198 са новите случаи на COVID-19 в Североизточна България според данните на Единния информационен портал за последното денонощие. 87 са новозаразените в област Русе, в Шуменско те са 53, 23 и 22 съответно в Силистренско и Търговищко, а 13 нови носители на коронавирус са регистрирани Разградско. 1635 са новите случаи в страната при..

публикувано на 06.05.21 в 08:22