Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще ни върне ли сертификатът свободата?

Снимка: IStock

След поставяне на втората доза ваксина срещу Covid-19, всеки българин може да си издаде имунизационен сертификат. Ще ни върне ли документът свободата да пътуваме отново? Това провери Стоян Стоянов в рубриката „Рестартирай Европа – по-силна за теб”.

През седмицата министърът на туризма в Гърция Хари Теохарис призова евролидерите да подкрепят идеята за свободното движение на хората, които са ваксинирани срещу COVID-19. Това може да стане чрез издаването на сертификати или имунизационни паспорти. В социалните мрежи предложението обаче среща яростна съпротива – основно от хора, които отказват да се имунизират. Те твърдят, че подобен регламент ще наруши правата им. Така наречените антиваксъри обаче забравят, че и към момента се изискват ваксинационни сертификати за влизане в конкретни държави.

„Правилата на Световната здравна организация са международни и са със задължителен характер”, обясни адвокатът по здравно право Мария Шаркова. „Нямам представа защо се реагира по такъв начин в социалните мрежи. Вероятно защото хората много често говорят за тези сертификати като за ограничения на неваксинираните хора, а не като една възможност за хората, които се ваксинират. Имаме определени ограничения в рамките на едно общество. Ето, давам ви пример с България. В момента са затворени ресторантите, част от децата учат онлайн, имаше ограничение при извършването на плановите операции. Представете си, че вие се ваксинирате. Има достатъчно данни, че за един относително дълъг период от време не можете да се заразявате и не можете да заразявате. Няма ли да приемете за излишно и непропорционално ограничение на вашите права тогава да не можете да посещавате училище, да не можете да пътувате от една страна до друга, да не можете да посещавате ресторант? Няма ли в тази ситуация правата на ваксинираните да бъдат нарушени?”, попита адвокат Шаркова.

Христо Колев е един от българите, които чакат пандемичните ограничения да паднат, за да се върне във Франция, където работи в сферата на туризма.

„Много хора смятат, че когато не са длъжни да направят нещо, то гарантирано не бива да бъде правено. Издаването на такъв документ би улеснило хората, на които им се налага да пътуват извън страната”, обясни той.

Може ли обаче идеята за ваксинационни паспорти да доведе до изключване на конкретни и уязвими социални групи в рамките на ЕС? Този въпрос е важен, затова адвокат Мария Шаркова го проучва подробно от месеци.

„Трябва да се осигури достатъчна възможност за обсъждане на тези мерки и яснота при изготвяне на съответното законодателство. Трябва при въвеждането им ние да сме сигурни в две неща. Първо, че ваксините ще са достъпни за всички, защото не можем да въвеждаме привилегии и ограничения ако ваксините не са достъпни за всички. Вторият много важен момент, на който трябва да се обърне внимание, е че тези решения се взимат, след като имаме достатъчно научни доказателства по отношение на имунитета, който се създава с ваксините, по отношение на продължителността на този имунитет”, допълни адвокат Шаркова. Този подход обаче изисква време. Възможно е отделни държави да изпреварят конкретно решение в общността и да сключат спогодби помежду си. Възможно е и да се допълнят международните здравни правила. Така ваксинационният сертификат ще важи за всички държави. Много е важно обаче при въвеждането на подобни мерки да се прецени как те ще бъдат преразглеждани през известен период от време, отбеляза адвокат Шаркова.

Чуйте целия репортаж на Стоян Стоянов. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да помогнем на Владислава

Към хората с добри сърца се обръщаме от ефира и сайта на Радио Шумен. Семейството на Владислава Василева от Шумен, дъщерята на дългогодишния журналист и издател Славчо Николов, има нужда от финансова подкрепа за нейното лечение. До момента са проведени няколко курса на химиотерапия, но два дни преди последното пътуване в Турция, се появили..

публикувано на 21.04.21 в 15:29
Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов.

Не виждаме разговори за кабинет

"Към момента виждаме, че разговори между ГЕРБ и останалите партии в парламента не се водят за съставяне на правителство. Липсва информация и за преговори между "Има такъв народ" и останалите политически сили в Народното събрание. Това ни кара да мислим, че хипотезата за предсрочни избори е по-вероятна", коментира за Радио Шумен политологът Яница..

публикувано на 21.04.21 в 13:38
МБАЛ - Велики Преслав

Малка болница с голяма печалба

"Започва ремонт и преустройство на Вътрешното отделение на МБАЛ - Велики Преслав, за да бъде пригодено към новите изисквания на Министерството на здравеопазването, според които болниците трябва да имат легла за пациенти с COVID-19. Не може да бъде отказано лечение на болни от пневмония, ако те са и с коронавирусна инфекция". Това каза за Радио Шумен..

публикувано на 21.04.21 в 11:04
Община Нови пазар

Подписка срещу увеличен данък

Жители на Нови пазар събират подписка срещу предвиденото увеличение на данъка за автомобили. Инициативата е на Момчил Жеков, който е изчислил, че е предвидено близо 30% повишение на налога. Подписи се събират до 28 април, на следващия ден подписката с мотивите ще бъде внесена в Общинския съвет. Още от интервюто на Здравка Русева с инициатора на..

публикувано на 19.04.21 в 13:07

Водни неволи на шуменска улица

От месец жители на вилната зона „Под манастира“ в Шумен чакат ВиК да си довършат работата. Става дума за отстранена авария, на която от водното дружество реагирали бързо, но пък оставили работата си недовършена. Ямата, която била изкопана, за да се стигне до водопровода, останала незаровена. А пък тя вече се напълнила и с вода. Така насред малката..

публикувано на 19.04.21 в 12:58

Ловни камери в Калипетрово

Какъв е смисълът от нови лампи, нов асфалт и нови кофи за смет, щом „докато никой не гледа“ и ни е домързяло да отидем до сметището, си изхвърляме боклуците на най-близката полянка?! С този въпрос се обръща в емоционален апел към съгражданите си Никола Узунов - кмет на едно от най-големите села у нас - силистренското село Калипетрово. Той е..

публикувано на 19.04.21 в 12:14

Европа подкрепя иновации в малки и средни предприятия

Европейската комисия стартира Европейския съвет по иновациите с бюджет от над 10 милиарда евро за периода 2021—2027 г. Началото бе поставено преди месец, а целта е да се разработват и разширяват авангардни иновации. Още за Европейския съвет по иновациите чуйте от Росица Арабаджиева в рубриката ни „Рестартирай Европа: По-силна за теб!“.

публикувано на 19.04.21 в 08:40