Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отварят обучителните центрове

Проф. Костадин Ангелов
Снимка: БТА

От 1 март се разрешават присъствените учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Те трябва да се провеждат в съответствие с изготвените Насоки за работа на системата на училищното и предучилищното образование в условията на COVID-19. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя заповед, издадена днес, 26 февруари.

Със същата заповед се допуска провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Изискването е за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., носене на защитна маска за лице, проветряване на всеки час и дезинфекция.

Отпада забраната да бъдат провеждани в присъствена среда групови и извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда занимания.

От 1 март, между 6:00 ч. и 23:00 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които ще отворят от 1 април. Изискванията към обектите, които ще отворят на 1 март, са да използват не повече от 50% от капацитета си, при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска за лице от персонала.

Отново от 1 март, в часовия диапазон между 6:00 ч. и 23:00 ч., работата си могат да възобновят и игралните зали и казината, при използване на не повече от 50% от капацитета си и носене на защитна маска за лице от персонала и посетителите.

От 1 март се разрешава провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април - и в чужбина.

Разрешават се и изложенията при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между посетителите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

По 50 лева и през май

"Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка...

публикувано на 22.04.21 в 14:27

Зелени коридори от 30 април

Зелени коридори с иРНК ваксини се разкриват от 30 април до 9 май. Това реши на заседание днес Националният ваксинационен щаб. Регионалните здравни инспекции ще създадат необходимата организация в съответната област, като в понеделник, 26 април, ще бъдат обявени временните ваксинационни пунктове, където ще се извършват имунизациите срещу..

публикувано на 22.04.21 в 13:59

Удължават епидемичната обстановка

С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов, като допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение  На брифинг Ангелов заяви, че България излиза от третата вълна на Covid-19. За да се..

публикувано на 22.04.21 в 11:48

Излизаме от третата вълна

България излиза и от третата вълна на коронавируса. С разумни действия постигнахме резултати, които много европейски страни не успяха. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната 14,1% от всички..

публикувано на 22.04.21 в 10:55

Топло и предимно слънчево

И днес денят ще започне със слънце, но около и след обяд ще започне увеличение на облачността, без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от южна четвърт.  Преобладаващи максимални температури между 15° и 20°, за Шумен - около 19 - 20°.

публикувано на 22.04.21 в 06:20

Адреси без ток

Ремонти и профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия ще спрат тока и днес-22.04, в някои райони на Североизточна България. Разград От 8.30 до 17.00 ч.днес, без електрозахранване ще бъдат няколко улици в Цар Калоян, както и абонатите в с. Черковна. Силистра На 22.04 между 9 и 17 ч. без ток ще бъде с...

публикувано на 22.04.21 в 05:38

Двойно повече излекувани за денонощие

192 нови случая на коронавирус в Североизтока отчита Единният информационен портал към полунощ. В Русенско заразените са 72, 43 - в Търговищо, 29 - в Силистренско. В Шуменска и Разградска област новите носители на заразата са съответно 32 и 16.  Почти двойно повече са излекуваните през последното денонощие от новозаразените, според данните на..

публикувано на 22.04.21 в 05:37