Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече работят

Повечето маси на открито в централната част на Шумен останаха празни – заради ниските температури преди обед. Ако минавате забързани по главната улица, може дори да не забележите, че кафенетата отвориха днес след отпадането на Covid ограниченията. Не такова е положението на закрито в едно от заведенията в близост до зала „Младост“. Мнозина са избрали да изпият по едно кафе там. За компании трудно може да се говори, тъй като повечето клиенти са по двама. Масите са на дистанция, а персоналът носи маски.

„Хората се затъжиха за заведенията. 93 дни е голям период от време. Социалният контакт, срещата с приятели, да изпият по чаша кафе. Това им липсваше“, каза Павел Георгиев, управител на заведението.

„Аз и персоналът сме много ентусиазирани. Прекалено дълго бяхме затворени. Усещането е, че заведението отваря днес за първи път“, обясни той.

За радост на Павел Георгиев голяма част от персонала му се връща на работа след тримесечния локдаун. „Има хора, които си намериха друга работа. Смениха бранша. Ние очаквахме това и не можем да им се сърдим. Това, което можахме да направим е да ги запазим по мярката „Запази ме“, която държавата отпусна. Беше много трудно. Изискванията бяха големи, връщаха ни за всевъзможни пропуски и грешки в попълването на документацията. Но за щастие се включихме в програмата и персоналът получи обещаните пари от държавата“.

Като управител на заведение Павел Георгиев се надява да не се стига до налагане на нови ограничения в борбата с пандемията.

„Не би трябвало да има повече затваряния. Не е нормално. Няма смисъл. Нашият бранш не е най-голямото зло. Сега броят на заразените пак расте, а заведенията досега не работиха. Много хора го преболедуваха, изградиха антитела. За мен е радостно, че има и ваксини. Ако се притеснявате, че можете да се заразите в заведение – не посещавате заведения. Ако пък искате да ходите по заведения – си слагате ваксина или сте го преболедували. Това са вариантите“, каза Георгиев.

Клиентите се съобразяват с мерките и разбират защо са нужни, обясни още той. „Повечето интелигентни и нормални хора разбират защо са нужни тези мерки“.

Павел Георгиев е заредил стока за следващите две седмици, надява се, че епидемичната обстановка няма да се влоши и да се стигне до ново затваряне. „Мисля, че тази трета вълна ще мине най-леко. Това е моето мнение, без да съм специалист. Поне така се надявам“, добави Павел Георгиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Христов - кмет на Шумен

Не издържат на темпото на кмета

Общинският съветник Петър Петров от ПП „Общество за нова България“ отправи питане на какво се дължи хаосът с напускащи кадри от екипа на кмета на Шумен проф. Христо Христов.  По време на днешната сесия на Общинския съвет Петров припомни, че пръв от екипа на Христов си тръгна медийният му консултант Камен Андонов, а след това си отиде зам.-кметът по..

публикувано на 25.04.24 в 14:48

Злато за незрящи шахматисти

Със злато се завърна шуменският Спортен клуб "Светлина" от Националния турнир по шахмат за незрящи, който се проведе в Дряново.  Тимът спечели отборната купа.  В индивидуалната надпревара  Феим Якуб завоюва златен медал .  Спортното събитие беше посветено на 148-мата годишнина от Априлската епопея

публикувано на 25.04.24 в 14:02

Пръскат против кърлежи

Обработката на тревните площи в Шумен срещу кърлежи започва от тази неделя от входа и алеите на парк „Кьошковете“, съобщават от общинската администрация.  Последователно ще бъдат третирани районите на Природния парк „Шуменско плато“ около Стария град, заслоните, поляните край паметника „Създатели на българската държава“ и стъпалата към него.  Пръскането..

публикувано на 25.04.24 в 13:18

Доживотен затвор за убийство

Доживотен затвор за мъж, убил жената, с която съжителства. Тази присъда на Шуменския окръжен съд беше потвърдена и от Варненския апелативен съд, съобщават от там.  Трагедията е станала през ноември 2022 г. в село Черноглавци. Според съдебния състав, деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, проявена от Адил А., като..

публикувано на 25.04.24 в 12:51

Присъдиха почетните отличия на Шумен

Общинският съвет в Шумен удостои акад. Дамян Дамянов с награда Почетен знак „Ключ на град Шумен“.  Решението беше взето след прегласуване с 22 гласа „за“ и трима "въздържал се".  Съветниците решиха и н ай- високото почетно отличие на Община Шумен да получи и  Александър Узунов, дългогодишен кмет на Шумен.  Посмъртно на шуменския журналист Красимир..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Не решиха нищо и за басейна

Докладната за подялба на имущество между община Шумен и хотелски комплекс „Шумен“ беше отлеглена от дневния ред на общинската сесия, след продължителни дебати.  Предложението на кмета Христо Христов предвиждаше община Шумен да получи басейна в хотелския комплекс и сградата на Безистена в близост.  О бщинските съветници предложиха да бъдат наети..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
КОЦ - Шумен

Казусът с КОЦ-а остава

Кметът на Шумен проф. Христо Христов обяви в сесийна зала, че през следващия месец ще обмисля нови варианти по въпроса с Комплексния онкологичен център (КОЦ) на Шумен.  В началото на днешното заседание на Общинския съвет той предложи извънредна точка, в която се предлага временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ да бъде бившият директор на..

публикувано на 25.04.24 в 11:43