Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Определят секциите за хора с увреждания

Снимка: архив

До 27 март всяка Районна избирателна комисия трябва да оповести къде се намират избирателните секции, определени за гласуване на хора с увреждания.

ЦИК реши, че хора с увредено зрение, с увреден слух, затруднения в придвижването или с друго увреждане ще могат да гласуват-освен в секцията по постоянен или настоящ адрес-в друга, избрана от тях. Те ще могат да упражнят правото си на глас с придружител или в подвижна избирателна кутия.

Когато сградата за гласуване на 4 април има повече от един етаж, на първия трябва да се обособи секция с по-малък брой избиратели, в която да гласуват хора с увредено зрение, слух или със затруднения в придвижването, която е указана по подходящ начин с насочващи табели. Тези избиратели могат да гласуват и в избрана от тях подходяща секция, която не съвпада с постоянен или настоящ адрес. Преценката за това дали секцията е подходяща е на самия избирател, а не на секционната комисия.

Гласуване с придружител може да разреши секционната комисия на избирател с увредено зрение, слух или друго увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Плътна облачност

Най-топло тази сутрин е в Силистра и Русе, където термометрите в 6 ч. показват 13 градуса. В Разград е 12 градуса и 10 градуса в Шумен. Днес облачността ще е значителна и на места се очаква краткотраен дъжд. Ще духа до умерен вятър от запад, северозапад. Преобладаващите максимални температури ще са между 14 и 19 градуса. За Шумен около 16 градуса.

публикувано на 23.04.21 в 06:16

Без ток на 23 април

За прекъсвания на електрозахранването в различни части на СИБ информират от електроразпределителното дружество. В Разградско От 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в селата Благоево, Дянково, Свещари, Вазово, Райнино и Иван Шишманово. От 08:00 ч. до 17:00 ч.ток няма да има в част от Сеново, а от 08:30..

публикувано на 23.04.21 в 05:24
 Валдас Дамбраускас

"Лудогорец" разгроми "ЦСКА"1948

В среща от 25-тия кръг на елитната ни футболна група“Лудогорец“ победи с   4-0  „ЦСКА“1948. Точни за шампионите бяха Жосуе Са в 35-та,Десподов в 40-та и 60-та,а Лясков,от гостите,си отбеляза автогол. След тази победа „орлите“водят на втория-„Локомотив“-Пловдив с 9 точки. Срещата се игра на стадион Хювефарма Арена.

публикувано на 22.04.21 в 20:53

По 50 лева и през май

"Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка...

публикувано на 22.04.21 в 14:27

Зелени коридори от 30 април

Зелени коридори с иРНК ваксини се разкриват от 30 април до 9 май. Това реши на заседание днес Националният ваксинационен щаб. Регионалните здравни инспекции ще създадат необходимата организация в съответната област, като в понеделник, 26 април, ще бъдат обявени временните ваксинационни пунктове, където ще се извършват имунизациите срещу..

публикувано на 22.04.21 в 13:59

Удължават епидемичната обстановка

С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов, като допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение  На брифинг Ангелов заяви, че България излиза от третата вълна на Covid-19. За да се..

публикувано на 22.04.21 в 11:48

Излизаме от третата вълна

България излиза и от третата вълна на коронавируса. С разумни действия постигнахме резултати, които много европейски страни не успяха. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната 14,1% от всички..

публикувано на 22.04.21 в 10:55