Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Церемония пред Паметника на свободата

Русенци отбелязаха 143-та годишнина от Освобождението на България.

Свещеници от Русенската света митрополия, начело с Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужиха заупокойна молитва за падналите за Освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

Тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият русенските улици

И тази седмица продължава миенето на улици и булеварди в Русе. Дейностите се извършват от общинското предприятие със специализирани машини, а водата се взема от сондажните кладенци на община Русе.  Ще бъдат обхванати улиците „Плиска“, „Доростол“, „Борисова“, „Майор Атанас Узунов“, „Козница планина“ и „Голям Богдан“, както и булевардите..

публикувано на 26.08.24 в 13:51

Опашка на Дунав мост

Близо два километра е опашката от камиони в района на Дунав мост в Русе, съобщава БТА. Останалите тежкотоварни автомобили изчакват основно в зоната на буферния паркинг. Времето за престой е около 30 часа.  Трафикът на леки автомобили в посока Румъния е нормален, като шофьорите изчакват между 5 и 10 минути, за да преминат по моста. Очаква се в..

публикувано на 26.08.24 в 13:47

Удар в крайпътно дърво

Катастрофа затрудни движението по пътя Русе - Бяла, в района на Мойсев баир, тази сутрин, събщава БТА.  Лек автомобил е катастрофирал. Колата е излязла от пътя, прекършила е дърво и се е преобърнала. Веднага на място са изпратени екипи на полицията, на Спешна помощ и на противопожарната служба.  Шофьорът не е пострадал. Пробата му за алкохол е..

публикувано на 26.08.24 в 10:06

Събраха над 3000 лв. за водния комплекс

IX плувен турнир „Александър Русев“ събра малки и големи в общата кауза за изграждане на басейн в Русе. Събраната сума в дарителската кутия е 3240 лв. Очаква се съвсем скоро да започне и същинският строеж на комплекса „Александър Русев“. Фондация „Александър Русев“ организира турнира в памет на Александър Русев – Сашко – момчето, чиято мечта..

публикувано на 25.08.24 в 17:44

Колоездачи представят Дунав в снимки

Изложба на централния площад в Русе представя река Дунав през обектива на велопътешественици. Експозицията под наслов „Изворът и горното течение на река Дунав“ е подредена пред сградата на Общината в дунавския град. Колоездачите от приятелска задруга „Slow Riders“ представят свои фотографии, направени по време на последното си велопътешествие. Целта..

публикувано на 25.08.24 в 14:04

Беленският мост свързва времена и хора

С шествие, концерт-спектакъл и 3D мапинг шоу късно снощи бяха открити реставрираният мост на Колю Фичето край град Бяла и новопостроеният към него Експоцентър „Уста Колю Фичето“. Това съобщиха от областната администрация. Областният управител на Русе Драгомир Драганов подари на кмета на Бяла Димитър Славов картина с образа на Уста Колю Фичето...

публикувано на 24.08.24 в 09:38

Протест срещу обновения мост

На протест ще излязат жителите на град Бяла днес в 20:00 часа, а причината е предстоящото откриване на реставрирания мост на Кольо Фичето, съобщи в имейл до вестник "Дневник" организаторът - скулпторът Серьожа Стефанов. Според гражданите след реставрацията автентичният вид и историческата стойност на моста са унищожени, а крайният резултат..

публикувано на 23.08.24 в 14:29