Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат мерките в Шуменско

4
Снимка: Радио Шумен

Спират присъствените занятия на учениците от 5 до 12 клас в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие в цялата област Шумен от 15 до 26 март включително. Това реши Областният кризисен щаб.

Родителите сами ще решават дали да пускат децата си на детска градина. Няма да има никакви санкции за отсъствия.

Заведенията няма да бъдат затворени, но ще работят до 22:00 ч. с капацитет до 50 процента. На маса ще бъдат допускани не повече от 6 души.

Пазаруването в супер и хипермаркетите ще става само с колички, като по този начин ще се осигурят по-малък брой клиенти в помещението и спазване на физическата дистанция от 1,5 метра.

Спират репетициите и изявите на танцовите състави. Затварят се фитнес центровете, залите за групови занимания и залите за йога, пилатес и аеробика. 

МБАЛ - Шумен е трета в страната по брой пациенти с коронавирусна инфекция. Заболеваемостта в региона е вече 531 на 100 000 души. Covid отделенията са препълнени и вчера са били пренасочени пациенти към болниците в Дулово, Исперих и Търговище. От днес обаче и там не приемат шуменски пациенти.
205 е вече броят на хората с тежка коронавирусна инфекция в МБАЛ - Шумен. От тях 4 са деца. Има тежко болна жена на 33 години. Бременна жена също лежи в Covid отделение.

Мерките влизат в сила от 00:00 часа на 12 март и са в сила до 24:00  ч. на 31 март, реши щабът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грижа за младежи в риск

Още две социални услуги разкри Община Разград, считано от 1 юни. Това са „Преходно жилище“ и „Наблюдавано жилище“. И двете са насочени предимно към млади хора.  Услугата „Преходното жилище“ ще се фокусира върху младежи от 15 до 18 години за осигуряване на 24-часова грижа.  Втората социална услуга „Наблюдавано жилище“ обхваща възрастовата група от 18..

публикувано на 12.07.24 в 13:13

Мъж пострада на пътя

65-годишен е катастрофирал с товарен автомобил около 7:30 часа вчера по пътя между Тутракан и Нова Черна. Това съобщават от силистренската полиция. Той изгубил управлението, напуснал платното и се ударил в няколко дървета.  Получил е фрактура на ребра и травма на таза.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 12.07.24 в 12:38

Опасност от пожари

С повишаването на дневните температури значително се увеличава рискът от пожари в природата, напомнят от Областната дирекция на МВР в Шумен.  За да не се допускат сериозни инциденти, е забранено изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда.  Всички моторни превозни средства, които влизат в горите..

публикувано на 12.07.24 в 12:29

Гасиха пламнала нива

9 сгради, мандра и овцеферма са спасени при пожар вчера в село Коньовец. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен около 13:00 часа. Съобщено било за пламнала нива с овес. При пристигане на място огнеборците заварили силно развит пожар на голяма площ след силен вятър. Установено било, че пламъците тръгнали, след като клони на дървета при..

публикувано на 12.07.24 в 12:10

Пиян вилнее на село

35-годишен мъж бе задържан за нарушаване на обществения ред, съобщават от шуменската полиция. Сигнал за скандал между баща и син в частен дом в село Вълнари бил приет в полицейското управление в Каолиново малко преди 17:00 часа вчера. Към адреса бил пратен екип.  В присъствието на униформените 35-годишен местен жител, във видимо нетрезво..

публикувано на 12.07.24 в 11:59

Закани към полицаи

51-годишен мъж от Велики Преслав бил задържан, след като направил опит да попречи на полицейски служител да си изпълни задълженията. Това съобщават от шуменската полиция. Около 00:30 часа тази нощ бил приет сигнал за нарушаване на нощната тишина в града със силна музика от адрес в града. На място бил пратен екип на охранителна полиция.  51-годишният..

публикувано на 12.07.24 в 11:14

Мъж заплаши с нож сестра си

Домашен насилник е арестуван вчера, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е приет малко след 13:00 часа. Съобщено било, че 32-годишен мъж от село Ясенково отправял закана за убийство с нож в ръка към 34-годишната си сестра. На адрес в селото веднага е насочен екип от полицейския участък в Хитрино.  Установен е и е задържан в РУ- Шумен. За..

публикувано на 12.07.24 в 11:03