Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 милиона за нов асфалт в Шумен

Снимка: Община Шумен

Започват ремонтите на уличната и пътната мрежа в община Шумен, съобщиха от пресцентъра на кметството. 

Строителните дейности стартират с рехабилитация и реконструкция на ул. „Генерал Радецки“ в квартал „Боян Българанов“. През следващата седмица ще започне подготовката на участъка от ул. „Самара“ до ул. „Средна гора“. Предвидено е строителните дейности да продължат в отсечката между ул. „Средна гора“ и ул. „Витоша“ след провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки. Основен ремонт предстои и на ул. „Иван Кръстев Ивански“ в квартал „Дивдядово“. Изграждането на трите улици е на обща стойност 1 116 000 лева, а средствата са от държавната целева субсидия за капиталови разходи, които общината получи през миналата година.

Други 13 улици и 4 паркинга в Шумен и квартал „Макак“ са включени в строителната програма на общината за текущи ремонти по уличната мрежа. Заложените средства в бюджета за 2021 година са в размер на близо 1 600 000 лева.

Първоначално в списъка бяха предвидени 18 улици. След решението на Общинския съвет обаче в него са включени паркингите на ул. „Владайско въстание“ №5 и 7, пред Томбул джамия, зад Регионалната библиотека и на площад „Оборище“. Затова част от предварително планираните за ремонт улици ще отпаднат от програмата за тази година и ще останат за следващата.

От администрацията съобщават още, че предложението за ремонт на паркинга в кв. „Херсон“, което също беше гласувано от общинските съветници при приемането на бюджета, не може да бъде включено в програмата, тъй като теренът е собственост на Министерството на отбраната.

Още 3.3 млн. лева ще бъдат вложени в ремонт на пътната инфраструктура на общината. С решение на Министерския съвет държавата отпусна през миналата година 1,2 млн. лева за изграждане на довеждаща инфраструктура в Индустриалния парк. С други над 2,1 млн. лева целева субсидия от Министерството на икономиката ще бъде направена реконструкция на общинския път, който продължава от бул. „Симеон Велики“ до „Алкомет“ АД.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силанизация на детските зъби

Започва ежегодната кампания за силанизиране на първите постоянни кътни зъби на децата от 5 навършени години до 9 ненавършени години в област Шумен. Тази година тя се провежда от 1 октомври и ще продължи до 10 ноември 2024 г., съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Шумен. Кампанията е финансирана от Министерство на здравеопазването, като е част..

публикувано на 03.10.24 в 13:53

Неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като..

публикувано на 03.10.24 в 13:25

Все още няма ваксини срещу грип

Все още не са получени безплатните противогрипни ваксини за хората над 65 години. Това съобщиха лични лекари от Шумен.  „Поръчал съм за всички мои желаещи пациенти и очаквам безплатните ваксини до 10 октомври“, каза д-р Милен Чолаков. Според д-р Чолаков, до средата на ноември е най-подходящият период за противогрипни ваксини. „В шуменските аптеки..

публикувано на 03.10.24 в 11:39

Арестуваха насилник на жена

41-годишен мъж бил задържан в полицейския арест след сигнал от 50-годишна жена, с която живее на семейни начала. Тя го обвинила, че й нанесъл психически и физически тормоз.  Сигналът в РУ- Шумен бил приет снощи. Към ул. “Черешово топче“ в града е насочен полицейски екип. Мъжът бил установен и задържан. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 03.10.24 в 09:49

Къща горя в Риш

Къща горя снощи в смядовското село Риш, съобщават от шуменската полиция. Съобщението е прието около 21:00 часа на 2 октомври. Към адреса е насочен екип на участъка на пожарната в Смядово. Огнеборците заварили да гори покрив на имота. На помощ в гасенето пристигнал и противопожарен екип от Шумен.  Пожарът, който тръгнал след късо съединение, е..

публикувано на 03.10.24 в 09:38

Полицията - по селата

Мобилни екипи на Областната дирекция на МВР- Шумен ще проведат срещи с жителите на отдалечени и малки населени места на територията на област Шумен през октомври. На 3 октомври  екипите ще посетят селата Изгрев и Осеновец. Срещите ще се проведат в кметствата. Началният час в село Изгрев е в 10:00 часа, а в село Осеновец в 11:00 часа. На 10..

публикувано на 03.10.24 в 09:27

Реставрират срутената къща

Собствениците на къщата на художника Стефан Петров на ул. „Цар Освободител“ в Шумен, която се руши от години, трябва да извършат необходимите реставрационни и консервационни дейности, разпореди със заповед кметът на община Шумен проф. Христо Христов, информира БТА.  Ако собствениците не изпълнят указанията за аварийно временно укрепване, това ще бъде..

публикувано на 03.10.24 в 08:39