Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свалиха председателя на Общинския съвет

4
Красимир Минчев
Снимка: Радио Шумен

С 23 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се" в отсъствието на съветниците от ГЕРБ Общинският съвет в Шумен прекрати предсрочно пълномощията на председателя Красимир Минчев.

Това се случи на извънредна първоаприлска сесия, свикана по искане на повече от една трета от членовете на съвета.

Причината за искане на оставката на Минчев бе решението му да не свика сесия, което е прецедент в историята на този орган на самоуправление.

Първоначално на извънредната сесия присъстваха 38 съветници, включително и от групата на ГЕРБ. След приемане на докладната записка за възстановяване на бившата Белодробна болница в Шумен, те напуснаха залата с мотива, че дискусията около исканата оставка на председателя на Общинския съвет ще се превърне в политически и предизборен дебат.

От БСП заявиха, че Минчев се е обявил против волята на колективния орган. Това, според тях, е основателна причина, да се иска оставката му. Добромир Драев подкрепи позицията, защото и той смята, че Общинският съвет се е обезличил. Даниела Русева се обоснова с делото, което върви в Административния съд за отмяна на решението за увеличение на заплатите на селските кметове, което заведе кметът на общината. Това ще доведе до неоправдано високи разходи за общинския бюджет. Красимир Костов изтъкна, че въпреки предизборната ситуация в различни градове са се провели сесиите на местните парламенти. По думите му, в действията има умисъл.

Избор на нов председател на Общинския съвет в Шумен ще има на следващата сесия, която трябва да бъде в края на април. До това решение стигнаха политическите сили след кратка консултация.

Чуйте целия репортаж на Здравка Русева.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спрели тирове пречат на движението

Спрели тирове близо до автобусна спирка, непосредствено до хранителен магазин, пречат на чакащите пътници и създават предпоставки за катастрофи. За това сигнализираха наши слушатели. Става въпрос за спирка, която се намира на главния път Шумен – Карнобат, в района на село Радко Димитриево. Водачите знаят колко е натоварен пътят към Ришкия проход...

публикувано на 21.06.21 в 15:24

"Луди млади" на световно за медали

Три квоти за участие в Световното първенство по танци във Великобритания спечели шуменският ансамбъл „Луди млади“. Художественият ръководител на състава Борис Иванов поясни, че една от квотите е от миналата 2020 година, когато световното в Италия не се състоя. Две са от тази година. Квотите на шуменци са дадени след изключително високи оценки от..

публикувано на 21.06.21 в 14:56

България се ваксинира

Мащабна информационна кампания, наречена „България се ваксинира срещу COVID-19 - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“ организира Регионалната здравна инспекция в Шумен. Целта е да се предостави достоверна информация на възможно най-голям брой хора за възможността за по-бързо приключване на пандемията от COVID-19 чрез ваксиниране...

публикувано на 21.06.21 в 14:23

Нов шанс за деца с увреждания

Нов Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства; ново преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст и ново наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст вече са изградени в Търговище. Проектът по Оперативната програма „Региони в растеж“ включва и ремонти в Дневния център за деца с увреждания, както и в..

публикувано на 21.06.21 в 14:19
Това е предложението на сдружение

Община и съветници ще умуват за кръста

Нерегистрирано сдружение предлага Общинският съвет в Шумен да се съгласи на Шуменското плато да бъде издигнат кръст. Предложението за 55-метровия християнски символ е на сдружение „Християнска памет“. Темата бе дискутирана на заседанието на Комисията по култура. По време на дебатите стана ясно, че сдружението не съществува в правния мир, а ще бъде..

публикувано на 21.06.21 в 13:55

Промяна в движението

Във връзка с четвъртия етап от държавния шампионат по военен многобой в дисциплината крос на 8000 метра, който ще се проведе на територията на природния парк „Шуменско плато“ на 25 юни, петък, се налага временна промяна в организацията на движение. От 9.00 до 12.00 часа временно ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по пътя от..

публикувано на 21.06.21 в 12:41

Деца в съдебната зала

Тематичните занятия на учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий“ от Смядово, които са доброволци по програмата "Детско полицейско управление", продължават. Малките „полицаи“ под ръководството на инсп. Красимира Димитрова от Детска педагогическа стая в РУ - Велики Преслав посетиха Районния съд в старата столица. Председателят на РС - Велики..

публикувано на 21.06.21 в 11:33