Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-малко отпадъци

Снимка: БГНЕС

През 2020 г. в Регионално депо на Русе са депонирани най-малко отпадъци за последните 14 години. Те са със 7000 тона по-малко в сравнение с предходната 2019 г. През последната година битовите отпадъци от община Русе, постъпили за отсортиране, се увеличават с 16 000 тона. Повече са и тези, предадени за последващо рециклиране, като най-много са хартиените и картонените опаковки, съобщават от местната администрация.

Продължават и дейностите по почистване и предотвратяване на образуването на нерегламентирани сметища на общински терени. През миналата година Общинското предприятие „Паркстрой“ е изнесло 1960 т отпадъци от 51 нерегламентирани сметища, което струва на русенци 250 000 лв. За да се ограничат порочните практики, местната управа постави и видеонаблюдение на проблемните места, спомагащо за установяване самоличността на нарушителите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русе готови с новата организация

Създадена е организация за снабдяване на общопрактикуващите лекари в община Русе с ваксини срещу COVID-19. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Временните имунизационни пунктове също ще получават ваксина по определена схема. През..

публикувано на 18.05.21 в 15:41
Ваксинация с препарата на компанията

Зелени коридори и в Русенско

Два зелени коридора за имунизация срещу COVID-19 отварят врати в Русенско тази седмица. В делничните дни кабинетът в Специализираната белодробна болница „Д-р Димитър Граматиков“ ще работи от 7,30 ч. до 15,30 ч., а в събота – от 9 ч. до 14 ч. Там се използват препаратите на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“. Освен тези две ваксини, в Многопрофилната..

публикувано на 17.05.21 в 13:47

Затвор за заплаха за убийство

6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим за 52-годишния Б. М. от Русе постанови Разградският окръжен съд . До разглеждане на делото в Разград се стигна след отвод на Русенския окръжен съд. Подсъдимият ще изтърпи и ефективно 1 година и 1 месец от предходна присъда, тъй като при извършване на деянието бил предсрочно освободен и..

публикувано на 17.05.21 в 13:12

Чистят Русе след пороя

Почистват най-засегнатите места след снощния проливен валеж в Русе, съобщиха от общинската администрация. Екипите на „Нелсен Чистота“ работят по булевардите „Придунавски“, „Панайот Волов“ и Дъговия мост на бул. България. Днес служителите ще изнесат и натрупаната тиня по улица „Св. Димитър Басарбовски“ в квартал "Средна кула"...

публикувано на 17.05.21 в 13:09

Книги за смет

Първото издание за годината на кампанията „Книги за смет“ ще гостува днес за първи път в Русе. Идеята е всеки, който донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, в замяна да получи книга по избор и отстъпка за продукти от голям хипермаркет. Пластмасата трябва да е почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Няма да се приемат..

публикувано на 16.05.21 в 08:36

Вдигат нови площадки

Две нови детски площадки вече функционират в Русе. Това информират от местната администрация. Те се намират в квартал ЦЮР при блок "Пети" и при блок „Ясен“. Те са с мека настилка, пясъчници и функционални детски съоръжения. Предстои да бъдат обновени още три зони за игра – при бл. „Титов” в ж.к. “Здравец – Изток”, в Младежкия парк до заведението..

публикувано на 13.05.21 в 14:28

Вдигнаха социалните жилища

88 социално слаби граждани и такива в неравностойно положение ще могат да живеят в новите социални жилища в Русе, съобщиха от общинската администрация. По проект бе построена и оборудвана 4-етажна сграда с 28 апартамента. Всеки от тях разполага със самостоятелен санитарен възел и тераса. Отоплението и битовата гореща вода се осигуряват от 3..

публикувано на 12.05.21 в 15:51