Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Памет за загиналите медици

4
Снимка: Радио Шумен
В Световния ден на здравето по инициатива на БЛС точно в 12 ч. пред МБАЛ - Шумен с вой на сирени бе почетена паметта на лекари, медицински сестри и здравни специалисти, борили се до последно, но загубили битката с Covid-19.

За да чуе сирените, пред болницата дойде съпругата на починалия от коронавирусна инфекция Мехмед Мехмедов, който беше фелдшер в Центъра за спешна медицинска помощ във Венец. Айнур Мехмедова беше сама пред МБАЛ - Шумен, където днес трябваше да излязат медиците, за да почетат паметта на загиналите си колеги. Но това нямаше как да стане, защото линейките бяха по адреси, а другите лекари и медицински сестри бяха заети с грижа за пациентите.

„Пет дни се лекува вкъщи и три дни беше в болницата. Още тогава казах на лекарите, че има нужда от плазма, но по това време трудно се намираше“, разказа съпругата на фелдшера Мехмедов. Към пациентите си фелдшерът винаги бил отзивчив и на никого не отказвал помощ. Съпругата, която е медицинска сестра от 27 години, каза още, че сега имат нужните предпазни средства, но преди няколко месеца е било по-различно.

Днес в цялата страна бе почетена паметта на загиналите медици. В тежките времена на изпитания всеки загуби познат, приятел или роднина в неравната битка с коварната болест. Към черните списъци се добавят и имената на над 130 медици, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат 18 милиона за нов асфалт

„Сега е най-подходящият момент за теглене на кредит за инвестиции, защото лихвата му ще е под 1%“. Това обяви кметът на Община Шумен Любомир Христов. Той участва в общественото обсъждане на предложението да се изтегли дълг за пълно преасфалтиране на градски улици в размер на 15 млн. лв. Общината планира и заем от 3 млн. лв за рехабилитация на улиците..

публикувано на 23.07.21 в 16:25

340 свободни места

Обявиха свободните места след второто класиране на седмокласниците.   В Шуменска област има 340 места в 44 паралелки с обучение по 52 учебни плана. Те са обявени в сайта на Регионалното управление на образованието. В понеделник и вторник (26 и 27 юли) седмокласниците, които до момента не са се записали в 8 клас, следва да подадат заявления за..

публикувано на 23.07.21 в 16:11

15 000 за бебета

Среща с всички, които са съпричастни с каузата да се раждат повече жадувани деца в България, започва в този час в Дома на културата в Попово. 15 000 лева годишно са средствата във Фонд „Искам бебе“ на община Попово. Само две двойки са се възползвали от помощ за 6-те години от създаването на Фонда. Трябва да се направят промени в изискванията..

публикувано на 23.07.21 в 14:00

Предлагат гласуване по пощата

Министерството на външните работи предлага гласуване по пощата с активна регистрация за избирателите в чужбина. Това обяви служебният министър Светлан Стоев. Предлага се сформирането на районна избирателна комисия „Чужбина“. Между 900 и 1000 секции зад граница ще бъдат отворени за президентския вот през есента, прогнозира министерството...

публикувано на 23.07.21 в 11:54

Насилник посети жена си

48-годишен мъж от село Мировци е посетил дома на 41-годишна жена в Нови пазар, с което е нарушил съдебна заповед за защита от домашно насилие. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен Започнато е бързо производство по случая.

публикувано на 23.07.21 в 10:49

Иззеха незаконно оръжие

На два сигнала за незаконно оръжие са се отзовали полицейски служители, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Едноцевна ловна пушка е иззета от 44-годишен мъж от Върбица. Проверката е извършена малко след 10 ч. вчера. Мъжът не е имал разрешително за оръжието. Образувано е досъдебно производство. При проверка на..

публикувано на 23.07.21 в 10:45

Затишие в COVID отделението

Трима души с COVID-19 са настанени в шуменската болница. Няма пациенти с инфекцията в интензивното отделение. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. През денонощието няма починали с  коронавирус в МБАЛ - Шумен. Не са приемани нови пациенти, няма и изписани.

публикувано на 23.07.21 в 10:00