Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинират бездомни хора

4
Снимка: Областна администрация Русе

 Започна ваксинацията срещу COVID-19 на бездомните в Русенска област. Планирано е през деня с ваксината на „Астра Зенека“ да бъдат имунизирани 10 души, като графикът е направен така, че това да се случва през интервал от поне 15 минути, за да се избегнат струпванията на много хора на едно място, съобщават от областната администрация.

 „Правя го за лична безопасност, както и за тази на околните. Не се притеснявам от това коя ваксина ще ми бъде поставена. За мен е важно да се имунизирам колкото е възможно по-бързо“, сподели първият ваксиниран днес 66-годишният Кирил Цветков, който през зимните месеци разчита на кризисната трапезария на БЧК в дунавския град. Именно тя се превърна в импровизирана амбулатория, където се извършва ваксинацията на една от най-уязвимите групи.„

 На дошлите да се имунизират им се измерва кръвно налягане и температура. Д-р Елисавета Светославова от Регионалната здравна инспекция ги разпитва за здравословното им състояние и затова как се чувстват. Ако някой от имунизираните се почувства зле, той може да потърси лекарска помощ в някоя от болниците, а ако има леко неразположение от БЧК също са готови да реагират.

Д-р Светославова заяви още, че в най-кратки срокове се планира да започне имунизация на трудно подвижни хора по домовете им, като поставянето на ваксините ще се извършва отново от мобилен екип на РЗИ. Според лекарката е необходимо масова ваксинация да започне и сред ромското население, особено при тези, които нямат лични лекари. Предвижда се следващия четвъртък да бъдат имунизирани още 10 човека.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Женя пече хляб

19-годишният Евгений от Украйна тази седмица получи удостоверение за успешно завършен професионален курс за хлебар. С подкрепата на „Каритас Русе“ той премина обучението, като част от различни дейности за интеграция на бежанци.  Младежът идва от Одеса, Украйна. Пристига в България преди повече от две години като бежанец от войната заедно с..

публикувано на 16.08.24 в 13:08

Пари за ремонт на храма „Св. Троица“

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за тази година. Със сумата от 1 678 727 лв. ще се направи  цялостно възстановяване на катедралния храм „Св. Троица“ в Русе. Предвижда се външен ремонт на сградата и на покривната конструкция, която е в лошо състояние, възстановяване на интериора, премахване на влагата,..

публикувано на 14.08.24 в 17:10
Снимката е илюстративна.

Работник падна от сметосъбиращ камион

54-годишен мъж е с опасност за живота след инцидент, станал вчера преди обед на улица "Черно море" в Две могили. За това съобщават от Областната дирекция на МВР – Русе. Служителят, който работи в общинското предприятие, отговарящо за почистването, паднал от кош на бордови камион "Мерцедес".  Според първоначалната информация мъжът загубил равновесие,..

публикувано на 14.08.24 в 13:50

Фонд „Инвитро“ и в Бяла

Община Бяла създаде фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Правилникът за дейността му беше гласуван от Общинския съвет, вече се приемат и молбите на кандидатите, каза за Радио Шумен кметът на русенската община Димитър Славов. Годишният бюджет на програмата е 25 000 лева, като една двойка може да получи максимум 3000 лева. Едно от..

публикувано на 14.08.24 в 11:51

Четирима с ХИВ в Русенско

Четирима души са заразени с ХИВ от началото на година в Русенско. Това ясно от срещата между областния управител Драгомир Драганов и заместник-директора на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Тя съобщи, че по време на лятната антиспин кампания в Русе през последните няколко дни са направени 66 безплатни теста за полово предавани..

публикувано на 13.08.24 в 12:16

Търсят кръводарители

Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ „Канев" в Русе се нуждае спешно от кръводарители с A кръвна група. Това съобщават от лечебното заведение. 

публикувано на 12.08.24 в 09:45
Радослав Драшков

През Европа с колело

Да обиколи Европа с колело. Това ще опита да направи 21-годишният русенец Радослав Драшков. Пътешествието му започва в понеделник. По време на приключението Драшков си е поставил две допълнителни цели. Първата е да популяризира родния си град в чужбина, а втората е да насърчи младите хора да не пушат. „Русе е често засенчван от по-големите..

публикувано на 10.08.24 в 14:39