Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпределиха окончателно мандатите

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото Народно събрание. ГЕРБ получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, а "Изправи се! Мутри вън!" - 14.

От Шуменска област по двама депутати ще имат ГЕРБ и ДПС, а по един – партията на Слави Трифонов и БСП.

В Русенско по две места в парламента печелят ГЕРБ, Има такъв народ и БСП, а ДПС и Демократична България са с по едно.

От Разградска област двама депутати ще има Движението на права и свободи, а по един – ГЕРБ и Има такъв народ.

В Силистренско с по един представител в парламента ще са четири партии – ГЕРБ, Има такъв народ, БСП и ДПС.

От Търговищка област в Народното събрание ще влязат двама депутати от ДПС и по един от ГЕРБ и БСП.

Централната избирателна комисия извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ-СДС след получени от тях заявления. От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев, а от ДПС – Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мурад, Десислава Тодорова, Каролина Кьолер и Николай Колев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избраха наместник-председател

Светият синод избра единодушно врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател. Митрополит Григорий ще ръководи и софийската епархия до избора на нов патриарх, който по право ще е и софийски митрополит. Новината съобщи говорителят на Светия синод старозагорският митрополит Киприан. Според устава на Българската православна църква,..

публикувано на 19.03.24 в 10:55

Платете с отстъпка

Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За целта гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 1 април. За това напомнят от Националната агенция по приходите и препоръчват на потребителите да проверят онлайн за стари задължения...

публикувано на 19.03.24 в 08:24

Скоро без хартиени рецепти

От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и няма да има изключения за лекари и зъболекари, които да продължат да изписват лечение по този начин. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. По думите му отложеното до края на март запазване на хартиения вариант няма да бъде удължено. Той..

публикувано на 19.03.24 в 08:22

Правителство или избори?

Преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" продължават и днес, очаква се да бъдат финализирани до 12:00 часа. Възможно е президентът Румен Радев днес отново да приеме кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, която вчера получи от името на най-голямата парламентарна група първия мандат за съставяне на..

публикувано на 19.03.24 в 08:09

Планово без ток

Спирания на тока заради профилактика и ремонтни дейности: В област Разград : От 08:30 ч. до 16:30 ч. без електричество ще е част от село Йонково и ще обхване улиците "Мадара", "Антим 1", "Христо Смирненски", "Байкал", "Абритус", "Руен", "Прилеп", "Росица", "Героги Бенковски", "Плиска" и "Васил Тинчев". В област Русе :..

публикувано на 19.03.24 в 06:46

Облаци и дъжд

В 5:00 ч. тази сутрин температурите в Североизточна България бяха от 4° в Разград до 7° в Шумен и Силистра. Днес ще преобладава облачно време, на места ще превали слаб дъжд. Сутринта в някои райони ще е мъгливо.  Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от север-североизток и с него ще прониква по-студен въздух. Максималните температури днес ще..

публикувано на 19.03.24 в 05:52

Преговорите продължават

Ще има ли България правителство още с първия мандат - отговорът на този въпрос все още не е ясен, след като след разговорите при държавния глава Мария Габриел обяви пред медиите, че им е нужно още време, за да финализират преговорите. "Имаме нужда от още 24 часа, за да финализираме споразумението. Важно е всичко да бъде изговорено, защото е..

публикувано на 18.03.24 в 12:58