Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парламентаризмът днес

Снимка: Ани Петрова

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. През 1879 г. на тази дата е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

Естествено датата задължава да проследим парламентаризма днес и ролята на Народното събрание в парламентарната ни република. Още повече, че в България вчера станахме свидетели на старта на новия новия парламент у нас, а днес беше второто му заседание. От откриващите речи на повечето парламентарни партии чухме, че се търси дистанциране от досегашния модел на управление.

Действията на депутатите от "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" и днес бяха насочени предимно срещу досега управлявалите, при гласуването на оставката на кабинета Борисов 3 и останалите точки в дневния ред.

Очаквани ли бяха толкова ясно очертани антигерб ориентирани действия и реторика от 5 от общо шестте парламентарни сили коментира за Радио Шумен Румена Филипова от Центъра за изследване на демокрацията. Тя е доктор по международни отношения от Оксфордски университет. Има още бакалавърска степен по политология, психология и социология от Кеймбриджския университет.

Още може да чуете от разговора с Румена Филипова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Половин тон стотинки събраха в Шумен за малките герои

Близо половин тон жълти стотинки са събрани вече в едноименната кампания в Шумен. Даренията са постъпили в постоянния пункт в сградата на Мото клуб "The Devils", първите протегнали ръка на благородното дело. Именно Шумен е столица на 14-тото издание на националната инициатива. Със средствата ще бъдат закупени апарат за кръвногазов анализ..

публикувано на 05.05.21 в 15:48
Първан Симеонов

А сега накъде?

Лидерът и председател на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова получи и върна на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Проектокабинет не беше гласуван в пленарната зала и преди това, когато мандатът беше връчен на ГЕРБ-СДС и на "Има такъв народ". Така прогнозата на редица политолози, че вървим към предсрочни..

публикувано на 05.05.21 в 13:47

Тутраканска супер продукция

Над 150 артисти-аматьори от Тутраканско се включиха в снимките на филма „По следите на изгубеното знаме“, посветен на 145 години от Априлското въстание. Идеята е на музикалния педагог Антония Камбурова, ръководител на Детска вокална група “Щурчета“ към читалището в село Белица. Започнала като на шега, работата по филма привлича не само внушителен..

публикувано на 05.05.21 в 13:07

Обединени чрез изкуствата

"Обединени чрез изкуствата“ - по тази идея работи от българска страна едно от най-старите училища в Североизтока – 160- годишното Средно училище "Св. Паисий Хилендарски" във Върбица. Целта е заедно с партньорите от други европейски страни да обединяват чрез изкуство деца от различни държави. С подробности по темата Жулиета Герова.

публикувано на 03.05.21 в 09:00
Паметникът на Тодор Колев в Шумен

Цвете от поета Недялко Йорданов

„Не се оплаквам от живота. Беше по-неприятно, но сега просветна. Продължавам да работя, пиша стихове, миналата година репетирах в два театъра едновременно и направих постановки. Ако не беше пандемията, исках пак да поставя една пиеса, която навремето имаше голям успех в шуменския театър - „Ние не вярваме в щъркели“. Главната роля играеше..

обновено на 29.04.21 в 11:00

Европа за равенство между половете

Европейските институции от години работят активно за утвърждаване на равенство между половете. В България държавата и НПО секторът подкрепят равните условия на труд и равния достъп до образование, икономическа реализация, здравеопазване и политическо участие. Как се случва това може да чуете в изданието на рубриката „Рестартирай Европа. По-силна -..

публикувано на 29.04.21 в 09:00

Бъдещето на електроавтомобилите

Електроавтомобилите са ключ към по-чиста и зелена среда. Факт е, че продажбите им последните години бележат ръст както в Европа, така и у нас. Един от най-важните фактори за насърчаване по-широкомащабното навлизане на електрически превозни средства у нас е изграждането на зарядна инфраструктура за тях, заедно с данъчните облекчения и финансови..

публикувано на 28.04.21 в 09:36