Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честваме Априлското въстание

145 години се навършват днес от Априлското въстание. То избухва преждевременно заради предателство на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 година в Копривщица.

Пет революционни окръга готвят народа за революция. Четири от тях успяват да въстанат - Търновски, Сливенски и Врачански, като най-добра е организацията в Пловдивско. Там на 19 април пристигат турските заптиета, получили информация от Ненко Терзийски от Балдево. На следващия ден Копривщица се вдига, революционерите превземат Конака, а 25 годишният Тодор Каблешков пише „Кървавото писмо“ и приканва останалите да последват примера им. Следва Панагюрище, а Хвърковатата чета на Бенковски и Волов вдига на въстание Перущица, Батак и Брацигово. Вдигат се още Стрелча, Клисура и много други села и градове предимно в Средногорието и Родопите.

Впоследствие всички те само за броени дни са опожарени и потопени в кръв от башибозука. В този неудържим порив към свободата участват около 10 000 мъже от 95 населени места.

Въстанието представлява своеобразен връх на националноосвободителното ни движение и еманация на българския дух. Макар и завършило с неуспех, то постига друга своя основна цел-политическата-народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Удивително е, че на страната на родната ни кауза застава обществеността в считаните за непримирими противници-двете най-могъщи империи по онова време-Русия и Великобритания. Така освобождението става неизбежно и то се случва две години по-късно.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксини за трудноподвижни хора

Най-късно днес регионалните здравни инспекции трябва да определят логистични пунктове на територията на всяка община за разпределение на ваксините към личните лекари. От своя страна джипитата трябва да предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни и хора, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу..

публикувано на 18.05.21 в 08:28

Планово без ток

Спирания на електрозахранването заради ремонти, профилактика и обслужване на съоръженията са планирани и днес в Североизточна България. В Нови пазар от 9 ч. до 17 ч. ток няма да има по част от улиците  „Марица“, „Скобелев“, „Балкан“ , „Плиска“, „Мусала“, „Шипка“, „Любен Каравелов“, „Цар Петър“ и „Генерал Гурко“, а в Плиска в същия часови..

публикувано на 18.05.21 в 06:12

Жълт код за силен до бурен вятър

Шумен е най-топлият град в Североизточна България тази сутрин с отчетени 15 градуса. 14 градуса е температурата в Русе и Силистра, а 13 – в Разград.  Променлива ще е до обед облачността и на места все още ще превалява дъжд. Следобед облачността ще се разкъса и намалее до слънчево.  Ще духа умерен, в Дунавската равнина временно силен западен вятър...

публикувано на 18.05.21 в 05:46

88 нови случая

Нито един нов случай на коронавирусна инфекция не е регистриран през изминалото денонощие в Разградско. Областта е единствената в страната, в която няма новозаразени, показват данните в Единния информационен портал. В останалите области от Североизточна България има 88 новодиагностицирани – 37 в Русенско, 21 в Търговищко, 17 в Шуменско и 13 в Силистра..

публикувано на 18.05.21 в 05:43

Президентът на ФИФА поздрави Лудогорец

Президентът на ФИФА Джани Инфантино поздрави Лудогорец по случай спечелването на шампионската титла на България за 10-ти път в клубната история чрез писмо до и.д. президент на Българския футболен съюз Михаил Касабов. „Скъпи г-н президент, Позволете ми да поздравя ПФК Лудогорец 1945 по случай шампионската титла на България за сезон..

публикувано на 17.05.21 в 17:21

Ремонтират тротоарите

В ход са ремонтите на тротоарни настилки в Търговище. Те се извършват от общинските предприятия БКС и „Флора“. Пред приключване са дейностите на ул. „Шейново“, където БКС реновира 460 кв. м тротоари от двете страни на улицата. В момента Общинското предприятие „Флора“ пък обновява тротоарната настилка на ул. „Паисий“, в участъка от..

публикувано на 17.05.21 в 15:32

Почетен знак за златни спортисти

Спортисти и деятели от Североизточна България бяха удостоени днес с Почетен знак на президента. За изключителни заслуги в развитието на българския спорт, танцовото изкуство и патриотично възпитание на младите хора бяха отличени треньорката по художествена гимнастика и хореограф Нешка Робева, която е родом от Русе, роденият в Шумен олимпийски и..

публикувано на 17.05.21 в 14:26