Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуално пътешествие из Шумен

4
Шуменска крепост
Снимка: bulgariatravel.org

Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ представя богатото културно-историческо наследство на Шуменския край в тазгодишното издание на Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо“, което ще се проведе онлайн от 22 до 25 април 2021 г.

Посетителите на платформата ще се запознаят с най-интересните обекти към Регионалния исторически музей, в чиито фондове се съхраняват над 150 000 паметници на културата.Ще се докоснат до първата столица Плиска и величието на българските владетели, до магическата Мадара и Шуменската крепост, която разказва за битката между кръстоносците на Владислав Варненчик и турския гарнизон през 1444 г. Няколко тематични маршрута ще ги преведат през историите от миналото, по пътя на свободата и възрожденския Шумен, ще опитат вкуса на кафето на пясък и дъхавото бяло сладко. Своите преживявания могат да запечатат в красив спомен в ретро фотото на Сребровата къща.

От общинското туристическо предприятие канят гостите на Шумен да се запознаят и с разнообразието от храмове и манастири, с архитектурното богатство от знакови сгради в града, да разгледат живописните кътчета от природния парк „Шуменско плато“, да посетят най-стария конезавод в България „Кабиюк“ и да се потопят в царството на конете.

Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо“ ще бъде достъпна в интерактивно виртуално пространство и ще може да се проследи на следните линкове: http://holidayfair-sofia.com, https://travelmarket.bg или https://urboapp.com. След приключване на събитието съдържанието ще остане онлайн до 30 юни 2021 г., което позволява на участниците и посетителите да намерят важна информация и контакти.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още пет жертви на коронавируса

Близо три пъти повече изписани от приети пациенти отчитат през изминалото денонощие в шуменската болница. Това съобщи д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. Постъпили са 9 души със симптоми на коронавирус, а изписаните са 24 души. Към момента в COVID отделенията има 127 пациенти, от които 101 са с доказан положителен резултат. Четирима..

публикувано на 11.05.21 в 11:09

Шумен става сцена

Един от първите в страната форуми, посветен на новата българска драматургия се открива тази вечер в Шумен. Програмата на театралния фестивал "Нова българска драма" включва детски постановки, които ще бъдат излъчени онлайн, а спектаклите в състезателната програма ще са всяка вечер от 19:00 ч. в голямата зала на ДКТ „Васил Друмев“. Творческата среща..

публикувано на 11.05.21 в 08:36

Честитката на кмета

Скъпи съграждани, В празничния 11 май – Деня на Шумен, всички ние сме обединени от любовта към родния град. Обединяват ни неговото минало, славна история и традиции, съхранени от нашите предци и съвременници. Радвам се, че като кмет имам удоволствието да споделя с вас емоцията и настроенията на празника, свързан с почитта към делото на..

публикувано на 11.05.21 в 08:33

Ден на св. св. Кирил и Методий

Денят на светите братя Кирил и Методий отбелязва на 11 май православната църква. Първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий се е състояло в Шумен през 1813 г. За това свидетелства писмо на арменския пътешественик Минас Пъжъшкян, който разказва за събитията от 22 май 1813 година (по стар стил) и описва гражданското честване, на което..

публикувано на 11.05.21 в 07:06

Шумен празнува

Денят на светите братя Кирил и Методий отбелязваме на 11 май. Днес е и празникът на Шумен. Тържествата в града ще започнат в 9 ч. с тържествен ритуал пред сградата на Община Шумен, където ще бъдат издигнати знамената на ЕС, България и Шумен. От 9.30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще..

публикувано на 11.05.21 в 05:49

Ваксина по желание

Зелени коридори за поставяне на ваксини срещу COVID-19 организира РЗИ Шумен. Тази седмица имунизации ще се правят в два кабинета. От утре (11.05.) до 14 май ще работи имунизационният кабинет на източния вход в ДКЦ 1 в Шумен, на ул. „Цар Освободител“ № 100. Работното му време ще бъде от 13 до 16 ч. Кабинетът на Специализираната болница по..

публикувано на 10.05.21 в 15:24

Подготовка за ремонт

Започва подготовка за цялостно преасфалтиране на локалното платно на бул. „Симеон Велики“ в Шумен между улиците „Гоце Делчев“ и „Дедеагач“ в кв. “Тракия”, съобщават от местната администрация.   Днес ще се извърши фрезоване и почистване на участъка. За да се осигури възможност за работа, живеещите в този участък на булеварда трябва да освободят..

публикувано на 10.05.21 в 13:41