Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

История с малка сова

Снимка: Радио Шумен

Една априлска пролетна разходка неочаквано се превърна в акция за спасяване на бебе сова. Три пилета бяха паднали в близост до стената на  манастира „Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав. Най- вероятно от покрива от 14 метра височина, предположи отец Константин, който стопанисва обителта. 

За две от пилетата вече беше късно, но третият пухкав мъник стоеше сгушен в сянката на голямата сграда и вероятно не го очакваше по-различна съдба. Преценихме, че не можем да го оставим на земята толкова беззащитен. Нямахме съмнение, че трябва да потърсим съдействие от екониспекцията в Шумен, тъй като става дума за защитен вид. Подадохме сигнала през тел.112 и не след дълго с нас се свърза служител от екоинспекция.

Докато на място пристигне техен екип периодично получавахме обаждания, с уверение, че нещата се стиковат. Дойдоха трима служители с огромен кашон, докато ние  бяхме сложили птицата в по-малка картонена кутия. След известно консултиране стана ясно, че е малката сова е от вида горска улулица и е все още бебе. Птичето беше без видими наранявания. След преценка, че няма подходящо дърво, в близост до мястото, на което го намерихме, за да го оставят и е твърде малко, за да оцелее в природата, бе съставен констативен протокол за насочване към Спасителния център в Стара Загора.

Докато чакахме екоинспекторите присъствието на малката сова  привлече вниманието на гостите на манастира. Направиха снимки, интересуваха се как сме я намерили, правиха догадки от какъв вид е и защо е паднала от гнездото.

Смути ме нещо в отношението на хората, които дойдоха да вземат птичето. По-скоро като махване с ръка - "Какво толкова интересно има, намерили сте едно птиче, колко по- страшни неща се случват сега с хората". И с известен укор в очите, че сме вдигнали много шум за нищо. Още повече във времето им отредено за почивка. Изпитах съмнение, че всъщност сме постъпили правилно. Но разни хора, разни идеали. Както се казва нямахме сърце да подминем малката совичка.

И това, което се опитваме да направим, като споделим тази история, е да измерим нашето отношение към животните. Те имат силата да ни показват истинските неща уж малки,но, за които все не ни остава време и не искаме да ни ангажират, особено през почивните дни. От екоинспекцията ни увериха, че бебето сова е изпратено в Спасителния център. Искрено се надявам, че екоекспертите са си свършили читаво работата и от малката пухкава топчица ще стане чудесна горска улулица.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Курсове за безработни

Заявления за обучение на безработни се приемат в Бюрото по труда в Шумен. Ще бъдат одобрени 30 души за курс по професията „Оператор на компютър“ и 22 души по професията „Оператор в производството на облекла от текстил“. Право да кандидатстват имат хора с регистрация в Бюрото по труда над 6 месеца, безработни, освободени вследствие на епидемичната..

публикувано на 11.05.21 в 16:14

1549 джигити на пътя

Осем неправоспособни водачи са установени по пътищата в област Шумен по време на специализираната полицейска операция по безопасност на движението, която се проведе за периода от 29 април до 9 май.  Проверени са 987 пътни превозни средства, 1057 водачи и пътници. Седем водачи са установени да шофира след употреба на алкохол, като с над 1,2..

публикувано на 11.05.21 в 15:02

12 000 подкрепиха Алексанян

Близо 12 000 души са подкрепили искането на Инициативна група, която предлага да се предостави българско гражданство на арменеца Карен Алексанян. Той е създател на единствения в света музей на азбуката „Двор на кирилицата“. Това каза за Радио Варна Искра Иванова, председател на Инициативната група. В музея в Плиска под открито небе освен 30-те..

публикувано на 11.05.21 в 14:48

Младеж с дрога пред училище

19-годишен е установен с наркотични вещества пред училище в Нови пазар. Това съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен. Проверката е извършена вчера преди обед след  получен сигнал. Във вътрешния джоб на якето на младежа е намерена саморъчно свита цигара, която по негови данни е марихуана. След извършено претърсване в жилището на младия мъж..

публикувано на 11.05.21 в 12:39

Грижа за възрастни хора

54 възрастни и хора с увреждания, засегнати от пандемията, ще получават подкрепа по проекта „Патронажна грижа +“ в община Нови пазар, информират от администрацията. От 1 юли в продължение на една година ще им се осигуряват здравно-социално услуги в рамките на до 2 часа на ден. Хората ще могат да разчитат на психологическа подкрепа и помощ за..

публикувано на 11.05.21 в 12:01

Оттука започва България!

Шумен отбелязва днес Деня на светите братя Кирил и Методий отбелязваме на 11 май. Днес е и празникът на града.  Тържествата започнаха сутринта с тържествен ритуал пред сградата на Общината, където бяха издигнати знамената на ЕС, България и Шумен. Флаговете бяха издигнати от шестима известни шуменски просветители и творци: Даниела Димитрова,..

публикувано на 11.05.21 в 11:26

Още пет жертви на коронавируса

Близо три пъти повече изписани от приети пациенти отчитат през изминалото денонощие в шуменската болница. Това съобщи д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. Постъпили са 9 души със симптоми на коронавирус, а изписаните са 24 души. Към момента в COVID отделенията има 127 пациенти, от които 101 са с доказан положителен резултат. Четирима..

публикувано на 11.05.21 в 11:09