Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История с малка сова

Снимка: Радио Шумен

Една априлска пролетна разходка неочаквано се превърна в акция за спасяване на бебе сова. Три пилета бяха паднали в близост до стената на  манастира „Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав. Най- вероятно от покрива от 14 метра височина, предположи отец Константин, който стопанисва обителта. 

За две от пилетата вече беше късно, но третият пухкав мъник стоеше сгушен в сянката на голямата сграда и вероятно не го очакваше по-различна съдба. Преценихме, че не можем да го оставим на земята толкова беззащитен. Нямахме съмнение, че трябва да потърсим съдействие от екониспекцията в Шумен, тъй като става дума за защитен вид. Подадохме сигнала през тел.112 и не след дълго с нас се свърза служител от екоинспекция.

Докато на място пристигне техен екип периодично получавахме обаждания, с уверение, че нещата се стиковат. Дойдоха трима служители с огромен кашон, докато ние  бяхме сложили птицата в по-малка картонена кутия. След известно консултиране стана ясно, че е малката сова е от вида горска улулица и е все още бебе. Птичето беше без видими наранявания. След преценка, че няма подходящо дърво, в близост до мястото, на което го намерихме, за да го оставят и е твърде малко, за да оцелее в природата, бе съставен констативен протокол за насочване към Спасителния център в Стара Загора.

Докато чакахме екоинспекторите присъствието на малката сова  привлече вниманието на гостите на манастира. Направиха снимки, интересуваха се как сме я намерили, правиха догадки от какъв вид е и защо е паднала от гнездото.

Смути ме нещо в отношението на хората, които дойдоха да вземат птичето. По-скоро като махване с ръка - "Какво толкова интересно има, намерили сте едно птиче, колко по- страшни неща се случват сега с хората". И с известен укор в очите, че сме вдигнали много шум за нищо. Още повече във времето им отредено за почивка. Изпитах съмнение, че всъщност сме постъпили правилно. Но разни хора, разни идеали. Както се казва нямахме сърце да подминем малката совичка.

И това, което се опитваме да направим, като споделим тази история, е да измерим нашето отношение към животните. Те имат силата да ни показват истинските неща уж малки,но, за които все не ни остава време и не искаме да ни ангажират, особено през почивните дни. От екоинспекцията ни увериха, че бебето сова е изпратено в Спасителния център. Искрено се надявам, че екоекспертите са си свършили читаво работата и от малката пухкава топчица ще стане чудесна горска улулица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществени чешми с негодна за пиене вода

Водата от четири местни водоизточника в Шумен е с отклонения от нормите и не се препоръчва за пиене. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция след излизане на резултатите от проби, взети във вторник. Превишения на микробиологичните показатели има във водата от чешмите  на улица „Поройна“ в квартал „Дивдядово“; чешма №2 по пътя за село Лозево; в..

публикувано на 26.04.24 в 15:54

Следят рисковите язовири

Язовирите в община Шумен с първа и втора степен на потенциална опасност от преливане се следят и проверяват редовно. Това каза на днешното заседание на общинския съвет за намаляване риска от бедствия инж. Иван Сотиров – оператор на язовирни стени и съоръженията към тях. " Няма опасност от преливане на язовирите общинска собственост, дори напротив...

публикувано на 26.04.24 в 15:03

На десето място по трудови злополуки

Възпоменателна церемония в памет на загиналите при трудови злополуки се проведе в Шумен. Събитието е организирано и заради Световния ден за здравословен и безопасен труд – 28 април.  В знак на почит към паметта на загиналите бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча,  поставена на сградата на улица „Цар Калоян 1“. На церемонията присъстваха..

публикувано на 26.04.24 в 12:51
Снимката е илюстративна.

Купуват дробилка за клони

С 60 000 лева ще бъде купена мобилна дробилка за клони, която да обслужва всички населени места в община Шумен. Това решиха днес на заседанието на Регионалното сдружение за управление на отпадъците представителите на общините от Шуменска област. Към момента общинската система за разделно събиране на биоразградими отпадъци работи само в града, а..

публикувано на 26.04.24 в 11:06

Първа регистрирана листа

"Възраждане" регистрира листата си с кандидати за народни представители от Шуменския избирателен район за вота на 9 юни. Това показва справка в сайта на Районната избирателна комисия . Водач е настоящият депутат Веселин Вешев, на второ място е общинският съветник Ивайло Обретенов. Бившият заместник-кмет на община Шумен по образование..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

Случай на коклюш и в Шумен

35-годишен мъж от Шумен е диагностициран с коклюш, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Той бил с грипоподобни симптоми и първоначално бил лекуван в домашни условия, впоследствие е приет за лечение в болница. Мъжът и семейството му са с редовен имунизационен статус. От РЗИ – Шумен са издирили контактните на мъжа, направени са им изследвания,..

публикувано на 26.04.24 в 09:47
Община Шумен

Консултации при кмета

Консултациите за състава на секционните избирателни комисии в община Шумен за изборите на 9 юни за членове на Европейски парламент и за Народно събрание ще бъдат на 30 април (вторник) от 10 ч. в зала 363 на Община Шумен. Това съобщават от администрацията. Кметът проф. Христо Христов е изпратил покана за участие до парламентарно представените партии и..

публикувано на 26.04.24 в 09:21