Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История с малка сова

Снимка: Радио Шумен

Една априлска пролетна разходка неочаквано се превърна в акция за спасяване на бебе сова. Три пилета бяха паднали в близост до стената на  манастира „Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав. Най- вероятно от покрива от 14 метра височина, предположи отец Константин, който стопанисва обителта. 

За две от пилетата вече беше късно, но третият пухкав мъник стоеше сгушен в сянката на голямата сграда и вероятно не го очакваше по-различна съдба. Преценихме, че не можем да го оставим на земята толкова беззащитен. Нямахме съмнение, че трябва да потърсим съдействие от екониспекцията в Шумен, тъй като става дума за защитен вид. Подадохме сигнала през тел.112 и не след дълго с нас се свърза служител от екоинспекция.

Докато на място пристигне техен екип периодично получавахме обаждания, с уверение, че нещата се стиковат. Дойдоха трима служители с огромен кашон, докато ние  бяхме сложили птицата в по-малка картонена кутия. След известно консултиране стана ясно, че е малката сова е от вида горска улулица и е все още бебе. Птичето беше без видими наранявания. След преценка, че няма подходящо дърво, в близост до мястото, на което го намерихме, за да го оставят и е твърде малко, за да оцелее в природата, бе съставен констативен протокол за насочване към Спасителния център в Стара Загора.

Докато чакахме екоинспекторите присъствието на малката сова  привлече вниманието на гостите на манастира. Направиха снимки, интересуваха се как сме я намерили, правиха догадки от какъв вид е и защо е паднала от гнездото.

Смути ме нещо в отношението на хората, които дойдоха да вземат птичето. По-скоро като махване с ръка - "Какво толкова интересно има, намерили сте едно птиче, колко по- страшни неща се случват сега с хората". И с известен укор в очите, че сме вдигнали много шум за нищо. Още повече във времето им отредено за почивка. Изпитах съмнение, че всъщност сме постъпили правилно. Но разни хора, разни идеали. Както се казва нямахме сърце да подминем малката совичка.

И това, което се опитваме да направим, като споделим тази история, е да измерим нашето отношение към животните. Те имат силата да ни показват истинските неща уж малки,но, за които все не ни остава време и не искаме да ни ангажират, особено през почивните дни. От екоинспекцията ни увериха, че бебето сова е изпратено в Спасителния център. Искрено се надявам, че екоекспертите са си свършили читаво работата и от малката пухкава топчица ще стане чудесна горска улулица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменка със златен медал

Шуменка спечели злато за България на IV Европейска олимпиада по информатика за момичета, която се проведе в Нидерландия. Това е Симона Христова от X клас на шуменската математическа гимназия. Във форума участваха 194 девойки от 57 страни. „Симона направи страхотен пробив. Досега няма подобно представяне на български състезател“ – коментира за Радио..

публикувано на 26.07.24 в 19:30
ВиК - Шумен

Нов заем за ВиК-Шумен

Шуменското дружество „Водоснабдяване и канализация“ ще тегли нов заем от 4,7 млн. лв. Това решение бе взето днес на Общото събрание, което се проведе във ВиК холдинга в София.  Срокът за връщане на заема е от 96 месеца с 12 месеца гратисен период при лихва от 5,29 %. Със силата на гласа на държавата, която притежава 51% от активите на..

публикувано на 26.07.24 в 15:33
КОЦ - Шумен

Грандиозни планове за Онкоцентъра

Трима са кандидатите за управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Това стана ясно по време на първото заседания на общинската комисия, която трябва да избере новия ръководител на лечебното заведение. Документи за поста са подали доц. д-р Кирил Киров, д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов. Д-р Кирил Киров е доцент по онкология в..

публикувано на 26.07.24 в 14:18

Нова дата за "Чамкория"

Обявена е новата дата за моноспектакъла „Чамкория“ в Шумен, съобщават организаторите. Театралното събитие с участието на Захари Бахаров ще бъде на 29 септември в Летния театър. Закупените билети ще важат без нужда от презаверка.  А зрителите, които искат да върнат билета си, могат да го направят до 6 август.  Моноспектакълът по романа на Милен Русков..

публикувано на 26.07.24 в 13:29

Трето класиране за осми клас

379 са свободните места в осми клас за третото класиране в училищата в Шуменска област. Те са обявени в сайта на Регионалното управление на образованието.  След второто класиране в училищата в региона са се записали 85 от класираните 96 ученици. Така към момента всички записани ученици за обучение в общообразователна среда са 1107, съобщават от..

публикувано на 26.07.24 в 11:33

Пореден дрогиран на пътя

34-годишен мъж от Върбица е задържан за шофиране след употреба на наркотици, съобщават от шуменската полиция. Проверката е извършена около 14:05 часа вчера на ул. „Септемврийско въстание“ във Върбица. Мъжът управлявал лек автомобил „Фолксваген“ с шуменска регистрация.  С техническо средство е установено, че шофира след употреба на амфетамин и..

публикувано на 26.07.24 в 10:50

Трима в битка за КОЦ-а

Доц. д-р Кирил Киров,  д-р Румен Генов и д-р Свилен Арнаудов са кандидати за поста управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Доц. Киров е хирург в МБАЛ - Шумен и Онкоцентъра, д-р Генов е специалист по онкохирургия и бивш депутат от ГЕРБ, д-р Арнаудов е досегашен управител на лечебното заведение. Конкурсът ще премине през три етапа...

публикувано на 26.07.24 в 10:21