Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вдигат малка ТЕЦ край Дивдядово

Шуменското плато
Снимка: Радио Шумен

Изграждане на инсталация за обезвреждане и оползотворяване сметищен газ на регионалното депо за битови отпадъци в Дивдядово. Това предвижда община Шумен в Програмата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива в периода 2021 - 2031 г.

Според документа, теренът в близост до депото позволява строителството на малка газова ТЕЦ, която да осигурява потреблението на ел.енергия за около 300 домакинства.

Останалите мерки в програмата предвиждат изграждане на зарядни станции за електрически и хибридни автомобили в района на новоизграждащи се паркинги и в района на синята зона. Намерението на общинската администрация включва и изпълнението на пилотен проект за създаване на енергийна гора от бързорастящи дървесни видове като топола, върба и акация. Създаване на финансови стимули, свързани с местните данъци и такси за физически и юридически лица, въвели в експлоатация системи за производство на енергия от възобновяеми източници за собствено потребление.

В документа от 78 страници общинските експерти са отделили внимание и на възможностите за използване на слънчевата и вятърната енергия за производство на топлина и електричество. Общината попада в зона с най-нисък ветроенергиен потенциал. Средната скорост на вятъра е под 4 m/s и към настоящия момент изграждане на ветропарк като източник на алтернативна електрическа енергия не би била добра инвестиция.

Програмата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива в периода 2021 - 2031 г. ще бъде обсъждана и гласувана на сесията на Общинския съвет на 29 април.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чай за пушене в колата

23-годишен жител на село Пристое е задържан за притежание на наркотични вещества, съобщават от шуменската полиция. На 13 май около 13:30 часа за проверка в селото бил спрян водач на лек автомобил "БМВ 530 Д" с шуменска регистрация. Зад волана бил 23-годишен местен жител. По време на проверката поведението на водача станало причина да бъде извършено..

публикувано на 14.05.21 в 09:44
Новата гора над Дивдядово

Вижте гората, която засяхме над Дивдядово

Скоро над шуменския квартал "Дивдядово" отново ще има гора благодарение на всички доброволци от Североизточна България. В началото на тази година ДГС-Шумен организира акция по почистване на площта и залесяване с жълъд. В кампанията се включиха над 300   ентусиасти, които не се изплашиха от ниските температури и тежките условия на терена. Бяха..

публикувано на 14.05.21 в 09:13
Изворът в Мараш днес

Ще има ли СПА в Мараш?

План, становище и наредба за ползването на минералната вода от сондажа в шуменското село Мараш ще изработи временната комисия, избрана от Общинския съвет през март тази година. На първото заседание днес всеки от членовете получи папка с документи, събирани от два кметски екипа от 2011 година насам. От 9 март 2011 година община Шумен има 25-годишно..

публикувано на 13.05.21 в 16:52

Малки полицаи в Смядово

Петокласници от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смядово  проведоха поредното си практическо занятие по програмата "Детско полицейско управление", свързано с лична защита. Началникът на  участъка на полицията в Смядово ст. инсп. Венцислав Асенов и инсп. Красимира Димитрова от Детска педагогическа стая в РУ- Велики Преслав запознаха децата с..

публикувано на 13.05.21 в 16:31

1.6 милиона за нов асфалт в Шумен

Над 1,6 милиона лева са предвидени в бюджета на Община Шумен за асфалтиране на улици през тази година. За какво обаче ще стигнат тези пари и ще се асфалтира ли приоритетно. На тези въпроси отговори кметът Любомир Христов, който беше на живо в студиото на Радио Шумен преди час. "20 улици ще бъдат частично или цялостно ремонтирани и..

публикувано на 13.05.21 в 15:25
ВиК - Шумен

Корени в тръбата на Черенча

 "Работи се по отстраняването на проблемите по довеждащия водопровод към шуменското село Черенча". Това съобщиха за Радио Шумен от ВиК Шумен. "Дължината на трасето му е  33 км. С течение на времето във водопровода са прораснали корени, като това е довело до постепенно намаляване на пропускливостта на тръбата", посочиха още от водното дружество...

публикувано на 13.05.21 в 15:14
Село Черенча, община Шумен

Цяло село без вода на Рамазана

Пети ден няма вода в шуменското село Черенча, което е на режим от 2020 г. В Черенча живеят над 500 жители, повечето мюсюлмани, които днес празнуват Рамазан Байрам. По думите на кмета Хасан Мехмедов, запасите от вода навсякъде са изчерпани. Домакинствата се снабдяват от единствената работеща обществена чешма. От там пълнят вода и за домашните животни...

публикувано на 13.05.21 в 12:54