Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С черен печат след Брекзит

Снимка: reuters.com

Темата "Брекзит" все още стои на заден план заради пандемията от Covid-19. Скоро коронавирусът ще спре да бъде удобното извинение за забавените доставки във Великобритания или за отлива на чужди инвестиции. Чак тогава решението на поданиците на кралицата да напуснат Европейския съюз ще бъде осмислено.

От 112 дни Великобритания не е част от Европейския съюз. В последния момент бе подписан договор за така наречения развод. Споразумението гарантира възможността за съвместна търговия и ни позволява безвизови туристически посещения. През изминалата седмица обаче шестима българи бяха депортирани от Великобритания с черен печат в задграничните им паспорти.

Защо не бяха допуснати на Острова и как можете да предотвратите това – чуйте от Стоян Стоянов в рубриката ни „Рестартирай Европа: По-силна за теб!“.ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади хора възраждат натуралното земеделие

Млади хора от Шумен влагат много усилия, за да възродят натуралното земеделие в региона. Ивайло Иванов, Алекс Донева и Марина Иванова не пестят сили, умения и любов, за да развиват това полезно занимание. Ентусиазмът, който имат е заразителен. Чуйте репортажа на Жулиета Герова. 

публикувано на 17.05.21 в 08:50

За по-зелен Шумен

На своето последно заседание Общинският съвет в Шумен почти единодушно прие дългосрочната програма на община Шумен за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2021-2031 г. Основните мерки, които тя предвижда са изграждане на инсталация за обезвреждане и оползотворяване сметищен газ на регионалното депо..

публикувано на 17.05.21 в 08:15

Ретропарад в Кубрат

Над 70 ретро автомобили, мотоциклети, мотори и мотопеди ще изпълнят улиците на Кубрат днес. 5-ото издание на традиционния Парад на ретро автомобили ще започне в 10 часа на площад „Възраждане“,  където ще бъдат подредени возилата .  Организатори на събитието са Авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“ и община Кубрат, според които лудогорският град е най-малкото..

публикувано на 15.05.21 в 08:47
Дарин Димитров - кмет на Търговище

За европейско развитие на Търговище

Светлинно шоу с дронове в небето на Търговище, книга и макет на най-стария пазар Ески Джумая, както и тържествена сесия на Общинския съвет бележат празника на града. На този ден разговаряме с кмета на Търговище д-р Дарин Димитров. Акцент в строителната програма са парковете. Продължава работата по идеята Търговище да има индустриална зона, в която..

публикувано на 14.05.21 в 13:12

На 83 години с бялата престилка

83-годишната Ценка Досева е най-възрастната работеща медицинска сестра у нас. Тя е от сунгурларското село Подвис. Сестра Ценка Досева работи на първа линия вече 65 години. В последния ден на 2020 година бившият здравен министър Костадин Ангелов й връчи най-високото отличие - Златен знак на Министерството на здравеопазването - 1 степен. Всеки ден..

публикувано на 14.05.21 в 11:32

Пандемия и електронно правосъдие

В условия на пандемия от COVID-19 цифровизацията на администрацията и в частност на съдебната система   е от изключително значение. За достъпа на гражданите и юридическите лица до е-услуги и е-правосъдие Миглена Стоянова разговаря със съдията от Апелативния съд Ангелина Лазарова. Чуйте репортажа в рубриката „Рестартирай Европа: По-силна за..

публикувано на 13.05.21 в 11:17

Не се ваксинирайте при достатъчно антитела

„Не бързайте да изследвате клетъчния си имунитет! Тестът за антитела дава достатъчно информация за защитата срещу COVID-19“. Това каза д-р Благовеста Пенчева, която е специалист по лабораторна медицина. Добре е изследването за антитела да се направи след съмнения, че сме преболедували коронавирус, преди да отидем на имунизация срещу COVID-19. „Не..

публикувано на 12.05.21 в 13:50