Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеран от войната на 99

Снимка: Община Шумен

Ветеранът от Втората световна война д-р Велчо Радев навърши 99 години. Кметът на община Шумен Любомир Христов и началникът на Военното окръжие подполк. Георги Георгиев лично поздравиха доайена на шуменските фронтоваци.

Посветил се на медицината от своята младост, д-р Велчо Радев преминава всички нива на професионалното израстване, за да стане един от най-добрите хирурзи и един от основателите на някогашната Работническа болница в Шумен. Изключителната му самодисциплина със сигурност е една от главните причини за завидната за възрастта му физическа и душевна кондиция. А личната харизма, която му печели обичта и уважението на хората, с които е работил и всички, които го познават лично, нея е запазил и до ден днешен.

Капитан о.з. Велчо Радев е най-възрастният от четиримата останали ветерани в Шумен – жива памет за тежки времена и години на изпитания, които са създавали и изграждали друг тип личности. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Голямата базилика в Плиска

Седем екипа на разкопки

Седем екипа ще продължат своите археологически проучвания в Шуменско с финансиране от Министерството на културата. Това става ясно от резултатите от проведената сесия за финансова подкрепа по Програмата за опазване на недвижимото културно наследство.  Три екипа ще работят по различни обекти в резервата Плиска. Доц. Константин Константинов ще получи..

публикувано на 19.07.24 в 09:04

Открит урок на платото

Открит урок по безопасност на движението с възпитаници на ЦПЛР- ОДК  "Анастас Стоянов" - Шумен се проведе в базата за отдих на Шуменското плато.  Гл. инсп. Веселин Георгиев от пътна полиция насочи вниманието на децата за спазване на по-голяма дисциплина на пътя.  Те научиха кои са отговорностите им като водачи на велосипеди, как да пресичат безопасно..

публикувано на 19.07.24 в 08:54

Планово без ток

Плановите прекъсвания на електричеството в горещите дни са редуцирани, но не могат да бъдат преустановени изяло. Това съобщи членът на Управителния съвет на „Електроразпределение –  Север“ Христо Христов. „Всички дейности са оценени като наложителни. При обявени няколкочасови прекъсвания, правим всичко възможно да възстановим електрозахранването..

публикувано на 19.07.24 в 08:40

Силен старт за децата

Шумен е включен в реализацията на проект „Силен старт“, реализиран от МОН и финансиран по европейската програма „Образование“. Средства по него ще получат близо 700 детски градини, които ще предоставят допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности, изявени дарби или в риск.  Очаква се проектът да стартира от началото на новата..

публикувано на 19.07.24 в 08:39

Лек спад на температурите

25 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 991 хектопаскала, влажността на въздуха е 64%. В Разград и Търговище сутрешните температури са 22 градуса, а в Русе и Силистра са отчетени 26 градуса. Преди обед в Североизточна България ще е предимно слънчево. Около и след обед ще се развива купеста облачност и на..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

52 пожара за седмица

Мерки за предотвратяване и намаляване на големи пожари на територията на Шуменска област бяха набелязани днес. В работната среща участваха д иректорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Георги Гендов, областният управител Бейнур Ахмед, директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Емил Гелов, директорът на Областна дирекция „Земеделие“..

публикувано на 18.07.24 в 18:43

Доброволците в готовност

Да бъде създадена организация за участието на общинското доброволно формирование за оказване на помощ при гасенето на пожари в горските територии и земеделските земи разпореди със заповед кметът на община Шумен Христо Христов. Ежедневно ще се актуализира информацията за броя на доброволците, които са на разположение за евентуално действие. В..

публикувано на 18.07.24 в 16:32