Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цвете от поета Недялко Йорданов

| обновено на 29.04.21 в 11:00
Паметникът на Тодор Колев в Шумен
Снимка: Радио Шумен

„Не се оплаквам от живота. Беше по-неприятно, но сега просветна. Продължавам да работя, пиша стихове, миналата година репетирах в два театъра едновременно и направих постановки. Ако не беше пандемията, исках пак да поставя една пиеса, която навремето имаше голям успех в шуменския театър - „Ние не вярваме в щъркели“. Главната роля играеше моят голям приятел Тодор Колев. Тогава се запознах с него и приятелството ни продължи чак до неговата смърт, така че Шумен е скъп за мене град. Спомням си го и с много други неща - театралните празници, рециталите, които съм правил в читалище „Добри Войников“. Обичам шуменската публика“. Това каза в интервю за Радио Шумен българският поет и белетрист Недялко Йорданов.
„Общата опасност COVID-19 най-после обедини цялото човечество“, смята той. Въпреки, че във Фейсбук профила си често споделя мисли, свързани с обществено-политически проблеми в България, поетът отклони въпросите за политика преди Великден.
„Всеки да си живее своя си живот, така както го разбира. Предстоят много светли празници. Нека да се съберем с най-близките си хора и да се чукнем с червени яйца. На Великден винаги е хубаво!“, каза Недялко Йорданов.За себе си сподели, че очаква с нетърпение борбата с яйца с трите си внучета и с удоволствие ще се остави да бъде победен.
В края на разговора поетът Недялко Йорданов помоли екипа на Радио Шумен да сложим цвете от негово име пред паметника на актьора Тодор Колев в Градската градина в Шумен. Поръчение, което изпълнихме с преклонение и благодарност!
Цялото интервю на Мина Денева с Недялко Йорданов и стихотворението на поета, посветено на Великден, което той сам чете, можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Чиста планинска вода отново

Доброволци ремонтираха тези дни затлачените с корени тръби на чешмата с планинска вода на големия завой за паметник ,,Създатели на българската държава“ в Шумен. Много от местните хора я наричат Фатмаджика. Заради затлачванията няколко седмици вода от чешмата не течеше, а след почистването дебитът й е доста голям. Доброволците осигуриха..

публикувано на 07.05.21 в 14:13

Г. Лозанов: БНР е по-критичната медия

Днес отбелязваме Деня на радиото и телевизията. Радиото и телевизията са двете най-стари и утвърдени електронни медии по света. Проблеми обаче, свързани с финансирането им, не липсват и у нас. Днес генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за..

публикувано на 07.05.21 в 13:43

Как да харчим и как да спестяваме?

53% от хората в Европейския съюз между 25 и 39 години се затрудняват в изпълнението на финансовите си задължения, сочи изследване на Европейската комисия. Основните причини са ограничената финансова информираност, липсата на умения за управление на средствата или вземане на прибързани решения при покупка. Пандемията е ускорила необходимостта от..

публикувано на 06.05.21 в 09:00

Половин тон стотинки събраха в Шумен за малките герои

Близо половин тон жълти стотинки са събрани вече в едноименната кампания в Шумен. Даренията са постъпили в постоянния пункт в сградата на Мото клуб "The Devils", първите протегнали ръка на благородното дело. Именно Шумен е столица на 14-тото издание на националната инициатива. Със средствата ще бъдат закупени апарат за кръвногазов анализ..

публикувано на 05.05.21 в 15:48
Първан Симеонов

А сега накъде?

Лидерът и председател на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова получи и върна на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Проектокабинет не беше гласуван в пленарната зала и преди това, когато мандатът беше връчен на ГЕРБ-СДС и на "Има такъв народ". Така прогнозата на редица политолози, че вървим към предсрочни..

публикувано на 05.05.21 в 13:47

Тутраканска супер продукция

Над 150 артисти-аматьори от Тутраканско се включиха в снимките на филма „По следите на изгубеното знаме“, посветен на 145 години от Априлското въстание. Идеята е на музикалния педагог Антония Камбурова, ръководител на Детска вокална група “Щурчета“ към читалището в село Белица. Започнала като на шега, работата по филма привлича не само внушителен..

публикувано на 05.05.21 в 13:07

Обединени чрез изкуствата

"Обединени чрез изкуствата“ - по тази идея работи от българска страна едно от най-старите училища в Североизтока – 160- годишното Средно училище "Св. Паисий Хилендарски" във Върбица. Целта е заедно с партньорите от други европейски страни да обединяват чрез изкуство деца от различни държави. С подробности по темата Жулиета Герова.

публикувано на 03.05.21 в 09:00