Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Две дами в битка за председател на Общинския съвет

4
Снимка: Радио Шумен

Заместник-председателят на Общинския съвет в Шумен Ася Аспарухова (ДБГ) и общинският съветник Даниела Русева (ДБГ) са номинирани за председател на Общинския съвет. Двете дами ще се състезават за вакантния пост в таен вот на сесията днес.

Даниела Русева, която два мандата е била шеф на местния парламент, бе предложена от Бисерка Йовчева. Номинацията на Ася Аспарухова бе направена от Добромир Драев.

Предстои тайно гласуване за избор на председател на Общинския съвет в зала "Проф. Венета Вичева", където се провежда общинската сесия в Шумен. Преди това бе сформирана изборна комисия с председател Светозар Петков.

След провеждането на тайния вот Петков обяви, че той ще бъде повторен. Мотивите са, че 4 бюлетини са отбелязани със знак, различен от Х. Още една бюлетина пък е със спорен знак.

Радио Шумен припомня, че до този избор се стигна, след като на извънредна първоаприлска сесия местният парламент прекрати предсрочно пълномощията на бившия вече председател на Общинския съвет Красимир Минчев. Причината за искане на оставката на Минчев бе решението му да не свика сесия през март, което е прецедент в историята на този орган на самоуправление. Няколко дни по-късно той подаде оставка и като общински съветник. 
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости на Дара и Айк

Лошото време не попречи на ученици от Шумен да се запознаят със служебните кучета в полицейския питомник. Водачите на Дара и Айк Пламен Митев и Добромир Добрев разказаха на децата как ги обучават и тренират и при какви ситуации ги използват. Полицейските служители обясниха на учениците, че всички служебни кучета са преминали успешно годишните си..

публикувано на 18.06.21 в 16:29
Изворът в Мараш - Архив

Канят инвеститори в Мараш

Комисията за намиране на приложение на минералната вода в с. Мараш реши да покани потенциални инвеститори, за да се запознае с техните намерения. По време на дискусията възникнаха редица въпроси, свързани със задълженията на общината, която има концесия за водата до 2036 г. Членовете на комисията бяха на мнение, че водата трябва да се използва..

публикувано на 18.06.21 в 15:46
Паметник

43 одобрени проекта

Със средства в размер на 54 870 лева от общинския фонд „Култура“ ще бъдат реализирани 43 проектни предложения през тази година. В обявената сесия на фонда по двете направления „Творчески Шумен – 2021“ и „Детско и младежко творчество“ бяха подадени общо 46 проекта. По направление „Творчески Шумен – 2021“ ще бъдат финансирани всички постъпили 25..

публикувано на 18.06.21 в 13:39

Зелени коридори през уикенда

РЗИ - Шумен организира зелени коридори за поставяне на ваксини срещу COVID-19 на всички желаещи на 19 и 20 юни 2021 г. - събота и неделя, в имунизационния кабинет на инспекцията на ул. „Цар Калоян“ № 1 (до РУО - Шумен) от 10:00 ч. до 16:00 ч. Имунизациите ще се правят с всички налични ваксини в РЗИ - „Пфайзер“ „Модерна“,..

публикувано на 18.06.21 в 13:26

45 литра на квадрат

45 литра на квадратен метър са падналите валежи в района на Шумен от началото на месеца досега, което е под месечната норма за валежи. Това показва справка в метеорологичната станция в Шумен. Не така обаче стоят нещата в областта. Най-големи сумарни количества са регистрирани в района на Община Венец – над 120 литра на квадратен метър. Само на 9 юни за..

публикувано на 18.06.21 в 13:12
Еньовден

Еньовден на Шуменското плато

Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ организира традиционния фестивал „Зелени слънца“. На 24 юни – четвъртък, на поляната до информационния център на паметник „Създатели на българската държава” шуменци ще посрещнат изгрева на Еньовден, който настъпва в 5,32 часа. Вярва се, че на този ден слънцето дарява крепко здраве, а набраните по изгрев билки..

публикувано на 18.06.21 в 11:34

Ден без жертви в Шумен

Няма новоприети пациенти с коронавирусна инфекция в шуменската болница за денонощието, няма и починали. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. Към момента в COVID структурите са настанени 32 души, като 25 от тях са с положителна проба, резултатите на останалите се очакват. В интензивното отделение има..

публикувано на 18.06.21 в 09:48