Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първа копка на военен мемориал

В Деня на храбростта и празник на Българската армия бе направена първа копка на военен мемориал на поделенията, съществували в Разградския гарнизон в периода 1878-2009 г.

„Дълъг бе извървеният път от идеята за реализирането на това родолюбиво дело до първата копка, но важното е, че бе извървян заедно от Инициативния комитет и институциите: Община Разград, Областна Администрация Разград, Министерството на отбраната, проектантския колектив, сега на ход е строителят” – каза в приветствието си заместник-кметът Добрин Добрев. Той допълни, че монументът на входа на Разград ще е паметен знак за поколенията за подвизите на българските воини, които не са предавали никога бойно знаме в плен, както и за това, че всички сме горди последователи на велики мъже, отдали живота си за България.

Идеята за изграждане на Военния мемориал възниква през 2018 г., когато е учреден Инициативен комитет. През 2019 г. се изработва се идейният проект от художника Теодор Даскалов, както и цялостния проект от архитект Елга Бонева. Започва и събирането на дарения. Общата стойност на мемориала е 90 000 лева, към този момент са събрани 50 000 лв., като Община Разград е предоставила 15 000 лв., Министерството на отбраната – 11 000 лв., от военното ведомство са поели ангажимент и за предоставяне на 600 кг. гилзи, излезли от употреба, те ще се използват за изливането на фигурите – два изправени коня и орел, които ще бъдат поставени върху голяма арка.

Композицията включва и вечен огън, както и гранитни плочи, върху които ще бъдат изписани имената на 15-те военни поделения, функционирали в различни периоди в района. Разградски фирми пък са поели ангажименти за осигуряване на други материали и изработване на отделни елементи от мемориала. Военният мемориал ще е на входа на Разград откъм Попово, срещу Селскоспанската гимназия и пред входа на бизнес зона „Перистър”.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шанс за млади висшисти

Млад юрист започна работа в Областната администрация в Разград. Той е нает по Националната програма „Старт в кариерата“. Мустафа Бартан е на 28 години и е завършил право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Договорът на юриста е за 12 месеца. Статистиката показва, че в повечето случаи след изтичане на срока по програмата „Старт в..

публикувано на 18.06.21 в 11:16

Отвориха обновена улица

Приключи ремонтът на 490 м от улица „Странджа“ в Разград, готово е и кръговото кръстовище. От днес отпада забраната за движение по улицата, остава временно ограничение на скоростта от 30 км./ч., докато обектът бъде въведен в експлоатация от приемателна комисия. Ремонтът на улица „Странджа“ започна в началото на май в изпълнение на договор между..

публикувано на 18.06.21 в 07:40

Свалят такси за градини

Намаляване на част от таксите за детските градини предвиждат от Община Разград. В проекта за промяна на Наредба 14 за местните такси и цени на услуги на територията на общината се предлага намаляване с 40% на таксите за 5 и 6- годишните деца, които посещават предучилищна в Разград и със 100% за останалите населени места в общината, обясни..

публикувано на 16.06.21 в 16:18

Пияни и дрогирани на прицел

Масови проверки за употреба на алкохол и наркотици започват от днес спрямо водачите на пътни превозни средства. Специализираната полицейска операция по безопасност на движението е по линия на ROADPOL и се провежда на територията на Областната дирекция в Разград от 16 до 22 юни 2021 година. През първите пет месеца на годината..

публикувано на 16.06.21 в 09:57

Катастрофа спря движението

Верижна катастрофа е станала около 13.30 ч. днес на главния път Русе – Варна при влизане в село Осенец, съобщават от полицията. Малко след бензиностанцията в началото на населеното място лек автомобил намалява, за да предприеме ляв завой. След него намаляват скоростта "Рено" с английска регистрация и микробус. Пътуващият след тях ТИР "Скания"..

публикувано на 15.06.21 в 14:17

Голо шоу завърши в ареста

Криминално проявен и осъждан мъж от Малък Поровец извършил непристойна проява в родното си село. Това съобщават от разградската полиция.  На 6 юни около 20.30 ч. 43-годишният мъж се съблякъл гол, пил вода от локва, пасъл трева и тичал по улицата пред очите на съселяните си. За грубото нарушаване на общоприетите правила за поведение на..

публикувано на 15.06.21 в 09:48

Част от Кубрат без вода

Част от Кубрат ще е без вода днес. От 09:00 до 13:00 ч. заради извършване на аварийно-ремонтни дейности ще бъде нарушено подаването в района на улиците: "Ген. Гурко"; "Рила"; "Розова долина"; "Ген. Столетов"; "Стара планина"; "Вит"; жилищните блокове по ул. "Витоша"; "Н. Вапцаров" - в частта от кръстовището с ул. " Ген. Гурко" до кръстовището с..

публикувано на 15.06.21 в 06:29