Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Грижа за горите и биоразнообразието в Европа

Снимка: Pixabay

Темата за околната среда е сред основните въпроси, които занимават всички страни членки на европейската общност.

В края на миналата година Европейският парламент поиска мерки срещу обезлесяването. Евродепутатите одобриха два доклада, с които призовават Европейската комисия да насърчава устойчивото управление на горите в Европейския съюз и да защити горите в други страни чрез налагането на забрани на продукти, допринасящи за обезлесяването.

България е сред държавите с най-много гори в Европа. Те покриват една трета от територията на страната и повечето са с естествен произход, но само 4 процента от българските гори са неповлияни от човешка дейност. Точно опазването на старите гори на България беше отличено като най-забележителното достижениe в управлението и опазването по екологичната мрежа „Натура 2000“ от гражданите на Европа в специална класация.

През тази година значителна част от бюджета на Европейския съюз за действия в областта на климата ще бъдe инвестиранa в биоразнообразието.

Още по темата чуйте в рубриката „Рестартирай Европа“, по нея работи Людмила Борисова. ВИЖТЕ ОЩЕ

Сложен казус с водата

Разрешение за ползване на вода от сондаж, публична общинска собственост, искат Стъкларските заводи край Търговище. Ако го получат, се очаква голям скок в цената на водата, предупреди управителят на ВиК - Търговище инж. Явор Миланов. Сондажът, който разбуни духовете, е от 80-те години, намиращ се тогава на територията на Завода за мебелни плоскости...

публикувано на 23.06.21 в 14:13

Птицевъдите предупреждават

Промишленото птицевъдство е в криза, алармират от браншовата асоциация. Заради пониженото потребление и високите цени на фуражите и другите компоненти секторът е изправен пред фалити на ферми. От Асоциацията на промишленото птицевъдство казват още, че мярката за сектора се оказала неефективна и настояват да бъдат включени във всички антикризисни..

публикувано на 23.06.21 в 13:03
Румен Гълъбинов

Криза, чао!

Глобалната икономика започва да навлиза във фазата на възстановяване. Отчетливото рестартиране след Covid кризата ще продължи през второто полугодие. Това прогнозира за Радио Шумен финансовият експерт Румен Гълъбинов. „Видимо е, че излизаме от кризата. Увеличи се международната търговия. В момента има дефицит на контейнери. Такива тенденции се..

публикувано на 23.06.21 в 09:50
Златни пясъци

Туризъм по време на пандемия

Около 10 процента от хотелите, предимно по южното крайбрежие, ще останат затворени през лятото. Това показват проучванията в бранша. Според Илин Димитров от Варненската туристическа камара, проливните дъждове също са фактор за закъснението на сезона. Какви туристи очакват по Черноморието това лято и с какви нови трудности се налага да се..

публикувано на 22.06.21 в 13:24

Повече пари за „Еразъм +“

През май Европейският парламент прие бюджета на програмата „Еразъм +“ за периода 2021 – 2027 г. Финансирането е над 28 милиарда евро. В преговорите със Съвета на Европейския съюз евродепутатите договориха бюджетът на програмата да нарасне почти двойно спрямо този от 2014-2020 г. Друга приета програма, „Европейският корпус за солидарност“,..

публикувано на 21.06.21 в 08:47

Трябва ли да се ваксинират децата?

8 са ваксинираните срещу COVID-19 малолетни и непълнолетни в област Силистра. С първата доза на „Пфайзер“ са имунизирани деца на 12 и на 13 години, тийнейджър на 16 и петима на 17 години. Имунизациите са направени в зелените коридори и в кабинетите на двама общопрактикуващи лекари. В България имунизирането на деца на 12 години е разрешено от 3 юни,..

публикувано на 18.06.21 в 12:48

Милион и половина за нов асфалт

Започнаха летните ремонти в община Антоново. За тази година са отделени средства както за рехабилитация на улици в населените места, така и за изграждане на водопроводи и детски площадки. "Приоритет вече е асфалтирането вътре в селата от общината, като започваме с централните улици", каза кметът на Антоново Хайредин Мехмедов. Продължава и..

публикувано на 18.06.21 в 12:00