Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Привличат европари в региона

Снимка: РШ

Експертите от шуменския областен информационен център ще посетят десетте общини в областта. Те ще представят актуалните процедури за кандидатстване с проекти за европейско финансиране.

Информационната кампания започва в началото на следващата седмица. По време на срещите ще бъдат представени мерките от Програмата за развитие на селските райони, по които ще може да се кандидатства с проекти.

„И двете мерки са за големи земеделски производители или преработватели на територията на селските общини. Парите се дават, за да се подобри конкурентоспособността чрез инвестиции в производството, но приоритет са и екологичните практики. В критериите за оценка на проектите голям брой точки носят грижата към околната среда, иновациите, подобряването на качеството на храните, устойчивото и цифровото възстановяване. Инвестициите трябва да водят и до осигуряване на трудова заетост“, това обясни Галина Минчева - ръководител на информационния център.

Другата процедура, която ще се разяснява по време на срещите, е по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. „Това е мярката, която е свързана с подобрено управление на културното наследство. По-специално дигитални и достъпни обекти на културното наследство. Тук могат да кандидатстват културни организации и общини“, добави Минчева.

Първата среща е на 10 май в Община Хитрино. Експертите ще посетят още Венец (11 май), Никола Козлево (12 май), Каспичан (13 май) и Нови пазар (14 май), Каолиново (17 май), Върбица (18 май), Велики Преслав (19 май), Смядово (20 май).

На 21 май е срещата в Шумен. Тя ще се проведе в лекционната зала на Областния информационен център. Тогава ще бъде представен финалният вариант на Програмата за развитие на селските райони и Финансовият механизъм на европейското икономическо пространство.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощи за първокласници

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Това съобщава агенция БГНЕС. Средствата се отпускат независимо от доходите, при условие че децата живеят..

публикувано на 23.06.21 в 16:47

Без вода в района на МБАЛ - Шумен

Поради причинена авария на ул. "Кирил и Методий", ще бъде спряно водоподаването от ул. "Васил Друмев" до стария портал на МБАЛ – Шумен и ул. "Кирил и Методий". Това съобщават от ВиК Шумен. Оттам не уточняват час за пускане на водата. Водоподаването ще бъде възстановено след отстраняване на аварията.

публикувано на 23.06.21 в 14:55

Безопасно лято за децата

Полицейски служители от РУ- Каолиново гостуваха на ученици в ОУ „Христо Ботев“ в село Църквица. Посещението им  в края на учебната година и предстоящата ваканция е във връзка с Националния ден на безопасността на движение по пътищата. Пред учениците от 1 до 4 клас беше изнесена беседа по пътна безопасност от мл. пол. инсп. Алейдин Адем...

публикувано на 23.06.21 в 14:28

Седмица до крайния срок

Над 4450 от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си в шуменския офис на НАП седмица преди настъпването на крайния срок. Близо 7000 пък са едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите. До края на юни, заедно с годишната си данъчна..

публикувано на 23.06.21 в 13:10

Памет за полк. Константин Каварналиев

С поднасяне на венци и цветя днес в Шумен беше почетена годишнината от гибелта на полковник Константин Каварналиев. В церемонията пред неговия паметник участваха представители на Шуменския гарнизон, на областната организация на Съюза на ветераните от войните и на Военното окръжие. Полк. Константин Каварналиев е роден в Шумен през 1866 г., а по-късно..

публикувано на 23.06.21 в 12:52

Огнеборци спасиха дете в беда

През последните 24 часа дежурните противопожарни екипи са реагирали на пет сигнала за произшествия, съобщават от шуменската полиция. Огнеборците са спасили дете в беда, търсили са змия в баня, помогнали са на паднал до реката човек и са потушавали пожари. В 10:16 часа е получено съобщение за дим от вход на жилищен блок на ул. “Ген. Скобелев“ в..

публикувано на 23.06.21 в 11:17

Само един приет пациент

Един пациент с коронавирус е приет за изминалото денонощие в шуменската болница, а изписаните са четирима. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Към момента в COVID структурите са настанени 19 души, като 13 от тях имат положителна проба за коронавирусна инфекция, резултатите на останалите се очакват. В..

публикувано на 23.06.21 в 10:10