Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шумен празнува

Снимка: Радио Шумен

Денят на светите братя Кирил и Методий отбелязваме на 11 май. Днес е и празникът на Шумен.

Тържествата в града ще започнат в 9 ч. с тържествен ритуал пред сградата на Община Шумен, където ще бъдат издигнати знамената на ЕС, България и Шумен. От 9.30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура.

От 16 ч. започва публичната онлайн лекция на проф. дин Вера Бонева, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Темата е „Град Шумен като национално, образователно и културно средище на българите през епохата на Възраждането“. Линкът към събитието е публикуван във фейсбук страницата на Регионалния исторически музей.

От 17.30 ч. в Градската градина започват забавленията за децата. Подготвени са и подаръци за малки и големи. При лошо време шоуто за децата ще се проведе в концертната зала на Младежкия дом.

Също от 17.30 часа, но пред ДКТ „Васил Друмев“ със спектакъла „Задявки надигравки“ на режисьора Съби Събев ще бъде поставено началото на театралния фестивал „Нова българска драма“. Официалното откриване на фестивала е час по-късно, от 18.30 ч. пред сградата на театъра.

От 18.30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои симфоничен концерт под диригентската палка на Славил Димитров. В програмата са включени „Рапсодия Вардар“ и „Песен от българска сюита“ от Панчо Владигеров и Концерт за пиано и оркестър № 2 от Сергей Рахманинов.

От 19.00 часа в салона на театъра ще се играе представлението „Илинден“ по текстове от Димитър Талев и Пейо Яворов.

В 20.00 часа на откритата сцена в парк „Студентски“ започва празничният концерт за Деня на Шумен със специалното участие на популярния български поп изпълнител Миро. В него ще се включат и мажоретките от спортния клуб „Ритмик“, Freerun отбор „Layout“, формация „Танцувалня“ и младата певица Симона Стефанова от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“.

Празничната вечер ще завърши със заря, която ще озари небето над Шумен в 21.30 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

По-ниски цени заради пандемията

20 точки в дневния ред на юнската сесия на шуменския Общински съвет одобри на днешното си заседание Консултативният съвет. Сесията ще бъде присъствена и ще се проведе на 24 юни от 9 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“. Да бъде намалена таксата за ползване на зала „Арена Шумен“ заради намаления капацитет за провеждане на културни събития ще обсъждат..

публикувано на 14.06.21 в 15:11

Зелени коридори за седмицата

РЗИ - Шумен организира зелени коридори за поставяне на ваксини срещу COVID-19 в периода от 14.06.2021 г. до 18.06.2021 г. в следните имунизационни кабинети: - Имунизационен кабинет на РЗИ - Шумен на ул. „Калоян“ № 1 (до РУО) от 09:00 ч. до 16:00 ч. - Имунизационен кабинет на МЦ „Свети Иван Рилски“ ООД в Шумен, пл...

публикувано на 14.06.21 в 13:40

Търгове за земеделски терени

Публични търгове за отдаване под наем на свободни земеделски терени от общинския поземлен фонд за стопанската 2021/2022 година ще се проведат на 23 юни 2021 г. в зала 363 на Община Шумен. Тръжната документация се получава от стая 370 на общинската администрация до 10.00 часа на 22 юни 2021 г. след предварително заплатена такса на гише №..

публикувано на 14.06.21 в 12:08

Бебе в Шумен с коронавирус

Новозаразените с коронавирус жители на област Шумен в периода 7 – 13 юни са общо 26 , съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Спрямо предходните 7 дни новите случаи са с 3 по-малко. Има 1 положителен случай на бебе на 2 месеца от Вехтово. Най-много положителни проби са отчетени в понеделник – 7 дали положителен тест за вируса..

публикувано на 14.06.21 в 11:49

Часовете за възрастни свършиха

Поради огромния интерес към безплатните очни прегледи в Шумен графикът за записване на възрастни хора над 50 години вече е запълнен. От началото на работния ден до момента в него са включени 60 души, разпределени към съответните специалисти офталмолози. Все още има свободни места за записване на деца до 18 години, съобщават организаторите. От..

публикувано на 14.06.21 в 11:42

Котка в двигателя

В отстраняването на няколко инцидента през почивните дни са участвали шуменските огнеборци, съобщават от полицията. На 13 юни след 18 ч. е приет сигнал за паднали клони на пътното платно между селата Стоян Михайловски и Мировци. На място бил насочен екип на РСПБЗН - Нови пазар. На място спасителите установили, че след силния вятър се е счупил..

публикувано на 14.06.21 в 11:15

Смърт в пламъците

Възрастна жена се е самозапалила в двор на имот в село Бяла река. Това съобщиха днес от шуменската полиция. За инцидента е бил получен сигнал на 12 юни сутринта. На място веднага бил пратен екип. При извършения оглед на място данни за насилствена смърт не са установени. Тялото на 70-годишната местна жителка е откарано за аутопсия в Съдебна..

публикувано на 14.06.21 в 10:54