Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шумен става сцена

Един от първите в страната форуми, посветен на новата българска драматургия се открива тази вечер в Шумен. Програмата на театралния фестивал "Нова българска драма" включва детски постановки, които ще бъдат излъчени онлайн, а спектаклите в състезателната програма ще са всяка вечер от 19:00 ч. в голямата зала на ДКТ „Васил Друмев“.

Творческата среща и представянето на текстовете в направление "Авторски прочит" ще бъдат в зала "1300" на театъра в Шумен. Организаторите са предвидили възможност публиката да гласува за спектаклите в състезателната програма.

Във форума в Шумен ще бъдат представени и 3 документални филма за знакови за театралното изкуство личности. Те ще бъдат прожектирани в камерната зала на театъра.

Постановките и текстовете в направленията "Преглед на спектакли" и „Авторски прочит” на Театрален фестивал "Нова българска драма" ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. Камелия Николова, проф. Пламен Марков, проф. Светослав Кокалов, Калин Николов и Михаил Мутафов.

От 15 часа днес онлайн може да се види спектакълът “БЪЛГАРСКА МИСТЕРИЯ”, реализиран от НАТФИЗ “Кр. Сарафов”.

От 17:30 пред театъра в Шумен е откриването на фестивала с авторския спектакъл на Съби Събев „ЗАДЯВКИ НАДИГРАВКИ“. След това ще бъде вдигната хоругвата на театъра и ще бъде запален театралният огън.

От 19 часа ще се играе спектакълът „ИЛИНДЕН” по текстове на Димитър Талев и Пейо Яворов, продукция на Ловешкия театър.

Пет постановки ще се включат в конкурсната програма на театралния фестивал - единственият подобен форум в страната, който ще се проведе присъствено във време на пандемия, заяви Димитър Димитров – директор на шуменския театър и на фестивала.

„Безумие е да се прави фестивал в такова време. Но ние ще го направим. Всъщност ние вече го правим, защото в това объркано време, което върви към неизвестност, на хората трябва да се случват и хубави духовни неща“, каза той.

Миналата година фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен не се проведе и цялата селекция бе прехвърлена за настоящето издание. В конкурса участват трупите на театрите в Шумен, Благоевград, Ловеч и на Сатиричния театър в столицата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Алкомет“ АД с отличие за дарена кръвна плазма

По случай Световния ден на доброволния кръводарител, чийто слоган е „Дарете кръв, нека пулсира Животът в света“, Областният съвет на БЧК – Варна и Районният център по трансфузионна хематология връчиха благодарствени грамоти на изявени дарители на кръв и реконвалесцентна плазма. Награждаването се състоя в двора на Музея по история на медицината в..

публикувано на 15.06.21 в 09:21

По-ниски цени заради пандемията

20 точки в дневния ред на юнската сесия на шуменския Общински съвет одобри на днешното си заседание Консултативният съвет. Сесията ще бъде присъствена и ще се проведе на 24 юни от 9 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“. Да бъде намалена таксата за ползване на зала „Арена Шумен“ заради намаления капацитет за провеждане на културни събития ще обсъждат..

публикувано на 14.06.21 в 15:11

Зелени коридори за седмицата

РЗИ - Шумен организира зелени коридори за поставяне на ваксини срещу COVID-19 в периода от 14.06.2021 г. до 18.06.2021 г. в следните имунизационни кабинети: - Имунизационен кабинет на РЗИ - Шумен на ул. „Калоян“ № 1 (до РУО) от 09:00 ч. до 16:00 ч. - Имунизационен кабинет на МЦ „Свети Иван Рилски“ ООД в Шумен, пл...

публикувано на 14.06.21 в 13:40

Търгове за земеделски терени

Публични търгове за отдаване под наем на свободни земеделски терени от общинския поземлен фонд за стопанската 2021/2022 година ще се проведат на 23 юни 2021 г. в зала 363 на Община Шумен. Тръжната документация се получава от стая 370 на общинската администрация до 10.00 часа на 22 юни 2021 г. след предварително заплатена такса на гише №..

публикувано на 14.06.21 в 12:08

Бебе в Шумен с коронавирус

Новозаразените с коронавирус жители на област Шумен в периода 7 – 13 юни са общо 26 , съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Спрямо предходните 7 дни новите случаи са с 3 по-малко. Има 1 положителен случай на бебе на 2 месеца от Вехтово. Най-много положителни проби са отчетени в понеделник – 7 дали положителен тест за вируса..

публикувано на 14.06.21 в 11:49

Часовете за възрастни свършиха

Поради огромния интерес към безплатните очни прегледи в Шумен графикът за записване на възрастни хора над 50 години вече е запълнен. От началото на работния ден до момента в него са включени 60 души, разпределени към съответните специалисти офталмолози. Все още има свободни места за записване на деца до 18 години, съобщават организаторите. От..

публикувано на 14.06.21 в 11:42

Котка в двигателя

В отстраняването на няколко инцидента през почивните дни са участвали шуменските огнеборци, съобщават от полицията. На 13 юни след 18 ч. е приет сигнал за паднали клони на пътното платно между селата Стоян Михайловски и Мировци. На място бил насочен екип на РСПБЗН - Нови пазар. На място спасителите установили, че след силния вятър се е счупил..

публикувано на 14.06.21 в 11:15