Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цяло село без вода на Рамазана

Село Черенча, община Шумен
Снимка: shumenski-krai.com

Пети ден няма вода в шуменското село Черенча, което е на режим от 2020 г. В Черенча живеят над 500 жители, повечето мюсюлмани, които днес празнуват Рамазан Байрам. По думите на кмета Хасан Мехмедов, запасите от вода навсякъде са изчерпани. Домакинствата се снабдяват от единствената работеща обществена чешма. От там пълнят вода и за домашните животни.

„Проблемът се прехвърля между община Шумен и ВиК. Многократно съм водил разговори с представители на водното дружество и съм внасял докладни записки до кмета на Общината и до Общинския съвет“, каза кметът на Черенча. Според Хасан Мехмедов, са необходими около 80 хиляди лева за да се реши проблема, както и ВиК и община Шумен да постигнат споразумение.

В ефира на предаването „Днес“ на Радио Шумен кметът на Общината Любомир Христов коментира проблема. 

„Водопроводната мрежа на селата от община Шумен е твърде стара. Водопроводите са между 70 и 90-годишни. Работим за поетапното им ремонтиране“, каза той. „Водихме разговори с ВиК Шумен. Поисках справка за необходимите части и материали, които ще бъдат закупени от общинския бюджет, а от водното дружество се ангажираха техните специалисти да направят ремонта, за да се реши проблемът с водата в село Черенча“, допълни Любомир Христов.

 "Работи се по отстраняването на проблемите по довеждащия водопровод към шуменското село Черенча". Това съобщиха за Радио Шумен от ВиК Шумен. "Дължината на трасето му е  33 км. С течение на времето във водопровода са прораснали корени, като това е довело до постепенно намаляване на пропускливостта на тръбата", посочиха още от водното дружество.

Съществуващите каптажи, без довеждащия водопровод, може да осигурят вода за селото за няколко часа в денонощието, какъвто е случаят сега. От понеделник екипи на водното дружество работят по почистване на тръбата, чиято дължина се разделя на участъци.  Към днешна дата са останали необработени около 500 метра, които преминават през дере, в много труднопроходим терен, а това усложнява изпълнението на ремонтните дейности.

От ВиК Шумен уверяват, че след приключване на ремонта, ще бъде направен анализ на  възможните дългосрочни решения на проблема и възможностите за финансиране и заедно с община Шумен
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без вода в района на МБАЛ - Шумен

Поради причинена авария на ул. "Кирил и Методий", ще бъде спряно водоподаването от ул. "Васил Друмев" до стария портал на МБАЛ – Шумен и ул. "Кирил и Методий". Това съобщават от ВиК Шумен. Оттам не уточняват час за пускане на водата. Водоподаването ще бъде възстановено след отстраняване на аварията.

публикувано на 23.06.21 в 14:55

Безопасно лято за децата

Полицейски служители от РУ- Каолиново гостуваха на ученици в ОУ „Христо Ботев“ в село Църквица. Посещението им  в края на учебната година и предстоящата ваканция е във връзка с Националния ден на безопасността на движение по пътищата. Пред учениците от 1 до 4 клас беше изнесена беседа по пътна безопасност от мл. пол. инсп. Алейдин Адем...

публикувано на 23.06.21 в 14:28

Седмица до крайния срок

Над 4450 от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си в шуменския офис на НАП седмица преди настъпването на крайния срок. Близо 7000 пък са едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите. До края на юни, заедно с годишната си данъчна..

публикувано на 23.06.21 в 13:10

Памет за полк. Константин Каварналиев

С поднасяне на венци и цветя днес в Шумен беше почетена годишнината от гибелта на полковник Константин Каварналиев. В церемонията пред неговия паметник участваха представители на Шуменския гарнизон, на областната организация на Съюза на ветераните от войните и на Военното окръжие. Полк. Константин Каварналиев е роден в Шумен през 1866 г., а по-късно..

публикувано на 23.06.21 в 12:52

Огнеборци спасиха дете в беда

През последните 24 часа дежурните противопожарни екипи са реагирали на пет сигнала за произшествия, съобщават от шуменската полиция. Огнеборците са спасили дете в беда, търсили са змия в баня, помогнали са на паднал до реката човек и са потушавали пожари. В 10:16 часа е получено съобщение за дим от вход на жилищен блок на ул. “Ген. Скобелев“ в..

публикувано на 23.06.21 в 11:17

Само един приет пациент

Един пациент с коронавирус е приет за изминалото денонощие в шуменската болница, а изписаните са четирима. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Към момента в COVID структурите са настанени 19 души, като 13 от тях имат положителна проба за коронавирусна инфекция, резултатите на останалите се очакват. В..

публикувано на 23.06.21 в 10:10

Част от Шумен пак без вода

И днес част от Шумен е без вода поради аварии. Това съобщават от ВиК - Шумен. В града е спряно подаването по улица „Мизия“ и по част от улица „Съединение“, а в „Дивдядово“ от 10,30 ч. вода няма да има в горната част на квартала. Не се посочва приблизителен час, в който проблемите по мрежата ще бъдат отстранени.

публикувано на 23.06.21 в 10:07