Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признание от ЦЕРН за ученици от Шумен

Снимка: Радио Шумен

Ученици от Шуменската езикова гимназия ,,Никола Вапцаров“ бяха оценени достойно от ЦЕРН и влязоха в първите 23 отбора – победители в състезание за иновации във физиката.

В конкуренция с над 1300 ученици от 47 страни те се класираха в топ 23 от всички участващи 198 проекта от целия свят.

Михаела Стойнева, Мирела и Дамян Димови, ученици от 11 клас, съвместно с Петър Петров, Явор Денчев и Стилиян Илиев – ученици от 12 клас, заедно с ръководителите си Анета Маринова и Любомир Манов, нарекоха своя отбор ,,Кристал“.

,Експериментите трябва да се проведат в ускорители до много високи енергии. Това е все едно да ни дадат да управляваме космическа ракета или да направим операция със свръхмощен лазер“, каза за Радио Шумен абитуриентът Петър Петров.

Той разказа, че работата е започнала още през януари месец, когато отборът е вложил усилията си в израстването на няколко кристала ,,син камък“ в различни магнитни полета - земно магнитно поле и поле на силен неодимов магнит.

Опитните постановки за ускоряването на електроните и позитроните до енергии от порядъка на милиарди електронволти, които младите учени е трябвало да използват в проектите си, включват ускорителите на DESY - Deuthches Electronen Synchrotron - най-големият изследователски център на Германия в областта на физиката на елементарните частици.

,,Крайната идея бе да проверим дали има разлики в характеристиките на монокристалите от меден сулфат при обстрелването им с високоенергетични частици“ допълни Петър Петров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьор удари детска количка

Шофьор блъсна детска количка с бебе в Разград, за късмет инцидентът се разминал без сериозни травми. За него съобщават от пресцентъра на ОДМВР Разград. Сигналът до полицията за блъснато дете на паркинг пред блок "Млади семейства" бил получен около 11:15  часа в петък. На място екип установил, че при маневра на заден ход 64-годишен водач на "Хюндай..

публикувано на 12.10.24 в 11:25

Валежи и захлаждане

Днес ще преобладава облачно време с валежи от дъжд. Постепенно от северозапад на югоизток валежите ще спират и привечер облачността ще започне да се разкъсва. Ще духа слаб до умерен, в източните райони временно силен вятър от север. С него бързо ще нахлуе по-хладен въздух, температурите чувствително ще се понижат спрямо предните дни и няма да..

публикувано на 12.10.24 в 06:52

Симулация на тежка катастрофа

Практическо занятие за реакция при катастрофа с пострадали проведоха съставните сили на Единната спасителна система в Разград. Симулацията на пътния инцидент бе на участък от ул. „Иван Вазов“, извън село Гецово, преди разклона на главния път Русе – Варна. Участниците в пътнотранспортно произшествие са били трактор, лек автомобил, автобус и..

публикувано на 11.10.24 в 14:57

Дунав мост 2 - до 4 години

До четири години може да започне изграждането на новия Дунав мост при Русе при осигуряване на средства. Това заяви председателят на Научно-техническия съюз по транспорта (НТСТ) инж. Ясен Ишев, съобщава БТА.  Той участва в „Дунавски транспортен форум – 2024“ в Канев център на Русенския университет „Ангел Кънчев“, на който бяха представени..

публикувано на 11.10.24 в 13:24

Баба Стилияна на 100

Една обикновена жена, която все още продължава да дава съвети и уроци по доброта и човеколюбие. Такава ще запомнят баба Стилияна от Новград, която преди дни отбеляза стотния си рожден ден.  На празника дойдоха почти всички нейни родственици. Юбилярката получи поздравления и от кметицата на селото Диана Копчева.  В продължение на сто години..

публикувано на 11.10.24 в 13:01
Паметник

Шумен на туристическо изложение

Културните богатства на Шумен бяха представени на деветнадесетото Международно туристическо изложение „Културен туризъм“, което се проведе във Велико Търново. Участие в изложението взеха и представители на още 27 общини, сред които бяха Разград, Русе, Велики Преслав, Петрич, Казанлък, Каварна, Шабла, както и домакините от Велико Търново. Присъстваха и..

публикувано на 11.10.24 в 11:16

Забравена тенджера подпали апартамент

Забравена тенджера върху котлон станала причина за пожар в апартамент, който гасиха огнеборци от РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра. Това съобщават от силистренската полиция. Произшествието е станало вчера около 16:00 часа. Опушени са 20 кв. м стени. Други щети няма.

публикувано на 11.10.24 в 09:12