Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа копка на научен център

4
Снимка: Русенски университет

Първа копка на Научноизследователски комплекс към Русенския университет беше направена днес на ул. „Студентска” в крадунавския град, съобщават от висшето училище.

Научноизследователският комплекс ще бъде разположен между Втори корпус и Училището по европейски езици, като с него Русенският университет ще завърши архитектурната композиция от сгради по улица "Студентска".

Сградата представлява Г-образно двуетажно тяло. В по-малкото тяло на площ от 1000 кв. м ще бъдат изградени учебни зали, кабинети и лаборатории, а в по-голямото ще има изложбена площ и ще бъдат изградени 7 големи и модерни интердисциплинарни лаборатории, разположени на над 2000 кв. м.

Общата стойност на проекта е 5 милиона лева, като се очаква той да бъде напълно завършен до лятото на 2022 година. Комплексът се изгражда с пари от държавата и със собствени средства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Села без ток след буря в Русенско

Бурята, която се изви този следобед в Русенско, доведе до временно прекъсване на електрозахранването в редица населени места от региона. Без ток са останали около 5000 души, като в момента техният брой е значително по-малък, информират от Областната администрация. Аварийните екипи на „Електроразпределение Север“ продължават да работят и към момента..

публикувано на 16.07.24 в 21:03

Червен код в Русе

Националният институт по метеорология и хидрология издаде червен код за опасно високи температури за област Русе. Има готовност за реагиране при извънредна ситуация. Ако се наложи, ще бъде задействан и областният план за защита при бедствия. Това обяви областният управител на Русе Драгомир Драганов.  Той посочи, че навсякъде в региона обстановката..

публикувано на 16.07.24 в 10:52

Транспортни неволи в Русе

От началото на  юли градският транспорт в Русе се пое изцяло от общинското транспортно дружество. Това наложи промени както в някои от маршрутите, така и в графика на движение. Част от тези промени предизвикаха недоволството на русенци, живеещи в кв. "Средна кула" и Басарбово, които организираха подписка.  От Общината поеха ангажимент да направят..

публикувано на 16.07.24 в 09:11

Пожарникари в действие

Работата на огнеборците на мястото на пожара над русенския квартал "Средна кула" в горския масив и в района продължава и днес. Това съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева.  Вчера и през нощта противопожарните екипите са дежурили на критичните места. В гасенето и дежурството са се включили и..

публикувано на 15.07.24 в 13:07

Вода в жегите

Във връзка с обявения от Националния институт по метеорология и хидрология предупредителен оранжев код за опасно високи температури, от 15 до 19 юли община Русе обособява временен пункт пред сградата на Съдебна палата на площад „Свобода“.  От 11:00 до 15:00 ч. гражданите ще могат да получат безплатна минерална вода. В обособената шатра..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Събират строителни отпадъци

В малките населени места на община Русе стартира кампания за безплатно извозване на строителни отпадъци от домакинствата, съобщават от местната администрация.  Акцията започва от 15 юли и ще продължи до 15 август. Строителните отпадъци, които могат да бъдат изхвърлени в контейнерите, са бетон, тухли, керемиди, плочки, керамични изделия, дървесина,..

публикувано на 15.07.24 в 09:41

Промяна в движението

Заради катастрофа движението по първокласния път Русе – Шумен при с. Ушинци се осъществява двупосочно в едната лента. За това предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ и съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в този район.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 12.07.24 в 12:44