Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

15 милиона заем за ремонт на улици

Нови улици ще бъдат изградени в квартал "Боян Българанов" в Шумен.1,6 млн. лв. ще вложи Общината в летните ремонти на улици и тротоари. Това каза кметът на Шумен Любомир Христов, който заедно със заместника си Боян Тодоров и журналисти обиколи строителните обекти в града.

След почти 40 години от създаването на квартал "Боян Българанов" и очертаните по план улици започва тяхното изграждане. Те са били проектирани и предвидени, но досега не са направени. Новата улица „Радецки“ вече е факт. Тя ще бъде с тротоари, осветление и всички нужни комуникации.

Администрацията е установила, че все още има улици без имена. Обявена е процедура за именуването им.

Кметът Любомир Христов обясни, че изграждащите се улици са свързващи, което ще облекчи движението.

„Искаме улиците да имат имена, да са в регулация, за да могат гражданите да живеят в по-добри условия“, допълни Христов.

След това бе показан и ремонтът на ул. „Кирил и Методий“, която се обновява в участъка от болницата до ПМГ "Нанчо Попович". Заложен е пълен ремонт – нови асфалт, тротоари, осветление.

Кметът обяви, че има изпълнител и за ул. „Иван Кръстев Ивански“ в кв. "Дивдядово" и ремонтът скоро ще започне.

Любомир Христов е подготвил папки с аргументи за намерението му да се тегли 15-милионен кредит за поправка на улици. „Заложили сме 88 улици, които са в Шумен. Намерението ни е да кандидатстваме и за кредит от 3 млн. лв. за селата в общината. Заложили сме за ремонт и 24 околоблокови пространства“, заяви Любомир Христов. Списъкът е съставен по жалби на граждани. В него са заложени за ремонт улици, които са били разкопани по двата водни проекта ИСПА 1 и ИСПА 2. Много от тях вече са с пропаднали участъци, с повредени тротоари и зейнали дупки. Намеренията на местната управа е строежите да започнат още тази година.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В COVID отделението е спокойно

Четирима пациенти с коронавирус остават на лечение в шуменската болница.Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Няма настанени в интензивния сектор. От началото на седмицата няма приети или изписани пациенти, няма и починали.

публикувано на 28.07.21 в 09:50

Без вода за час

Шуменският квартал „Еверест“ и вилната зона на града ще са без вода за час този следобед. Това съобщават от ВиК – Шумен. Причината е монтаж на ел. апаратура в помпената станция „Хидрофор“. Спирането на подаването ще е от 14 ч. до 15 ч.

публикувано на 28.07.21 в 09:39

Планово без ток

Спирания на електрозахранването заради ремонти, профилактика и обслужване на съоръженията са планирани днес в Североизточна България. В Шуменска област от 8,30 ч. до 17 ч. ток няма да има в района на селата Тервел, Студеница и Висока поляна, а от 9 ч. до 17 ч. – в части от селата Новосел и Могила. В Силистренско от 8,30 ч. до 17 ч. ще..

публикувано на 28.07.21 в 08:12

Жълт код за горещо време

Слънчево и горещо ще е времето над Североизточна България днес. Ще е и почти тихо. Очакваните максимални температури са между 34 и 39 градуса, малко по-ниски по Черноморието и в Източна Добруджа – между 29 и 33 градуса. За Шумен прогнозираната най-висока стойност е 36 градуса. До края на седмицата промяна на времето не се очаква. Дневните температури..

публикувано на 28.07.21 в 07:52

Расте броят на заразените

Два нови случая на COVID-19 са регистрирани за изминалото денонощие в Шуменска област. Двама са новозаразените и в Търговищко. По пет положителни проби има в областите Русе и Силистра, показват данните в Единния информационен портал. В страната новите случаи продължават да се увеличават и за денонощието са 200. Починалите с коронавирусна..

публикувано на 28.07.21 в 07:47

Първи случай на Делта варианта в Шумен

Първи случай на Делта варианта на коронавируса вече е регистриран в Шуменска област. Това съобщи на брифинг днес директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова. Става дума за жена на 55 години, която миналата седмица се е завърнала от Англия. Тя вече е изолирана, отбеляза д-р Калоянова. Директорът на шуменската болница д-р..

публикувано на 27.07.21 в 16:33
Мая Манолова

Манолова срещу по-скъпа вода

Промени в Закона за ВиК внесоха днес в Народното събрание от „Изправи се БГ, ние идваме“. „С поисканото от ВиК асоциациите поскъпване на водата, в Шумен цената от 3,40 лв. сега ще стане 4,60 лв. догодина, а в края на петгодишния период - 6,50 лв., което е увеличение с близо 90% за пет години. В същото време водата е негодна за пиене", заяви..

публикувано на 27.07.21 в 16:00