Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изумителният Светлин Русев в Шумен

Светлин Русев, цигулка. Снимка: ndk.bg
Снимка: ndk.bg

Прочутият цигулар Светлин Русев отново ще достави удоволствие на шуменската публика 4 години след последното си гостуване. Тази вечер под диригентството на маестро Станислав Ушев той ще изпълни два концерта в ре мажор от Моцарт и Брамс.
Музикантът е роден в Русе преди 45 години. Първият му учител по цигулка е майка му – преподавател в музикалното училище в дунавския град. Едва на 15 години Светлин Русев постъпва в Парижката консерватория. През 2001 г. печели mърва награда в първото издание на Международния конкурс „Сендай“, наградата на публиката, както и специалната награда за най-добро изпълнение на Бах. През годините е печелил първа награда и в редица други музикални конкурси, сред които в Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн. Виртуозният цигулар се радва на блестяща международна кариера в най-престижните концертни зали в Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус от 1710 г., предоставена му любезно от японска фондация.
Чуйте разговора на Миглена Стефанова със Светлин Русев.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мадарски конник

Награди за най-добрите

302 творби участваха в тринадесетото издание на Националния конкурс „Мадарски конник - символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“, съобщават от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ Шумен. Участниците представиха 62 рисунки, 17 приложни творби, 33 компютърни рисунки, 60 презентации и 130 литературни творби по темата...

публикувано на 16.06.21 в 11:08

Малки таланти с големи награди

Призови места заеха млади шуменски таланти в националния конкурс „SUPER TALENT 2021“. Надпреварата е единствена по рода си за музика, танц, поезия, изобразително изкуство, йога и хореография, провежда се в Бургас. В конкуренцията на повече от 1000 участници в различните направления в категорията поп пеене, музикалните таланти от СУ "Сава Доброплодни" и..

публикувано на 15.06.21 в 14:51

"Още ми се лудува"

Стихосбирката „Още ми се лудува“ ще бъде представена в Смядово. От 18 часа в читалище "Братство -1860" поетът Красимир Вардиев ще коментира изданието.  Автор на стиховете в книгата е Иванка Гичева. Тя е родена в Разград. Завършила е специалност „Българска филология“. Петнадесет години се е занимавала с радиожурналистика, а след това е работила като..

публикувано на 15.06.21 в 09:40

Преславските богатства в каталог

Археологически музей "Велики Преслав" спечели проект по "Дейности  по представяне на движимото културно наследство в музеи и художествени галерии" към Министерството на културата. Темата на проекта е "Изработване на научен музеен каталог "Богатствата на Велики Преслав" и историко-археологическа и туристическа карта "Велики Преслав"".  И..

публикувано на 14.06.21 в 13:49

Лято в библиотеката

Два проекта за повече от 6000 лв. с участие на библиотеката са спечелени по Програма „Култура“ на Община Русе. Международният конкурс за екслибрис е проект на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, който се реализира ежегодно от 2005 г. насам. Всяка година темата на форума е различна, а в него участват творци от над 50 държави на няколко..

публикувано на 14.06.21 в 13:21

За наградата "Иван Пейчев"

Община Шумен и Дружеството на писателите в Шумен обявяват IX Национален конкурс за лирика „Иван Пейчев“. В него могат да участват български поети с авторски поетични сборници, издадени през 2020 г. и 2021 г. Творбите се изпращат в два екземпляра на адрес: 9700, град Шумен, Община Шумен, бул. „Славянски“ №17, стая 358, за Елена Димчева и в електронен..

публикувано на 14.06.21 в 11:40

Приз от православен фестивал

Смесен хор “Проф. Венета Вичева”  бе отличен с втора награда в конкурсната програма на Третия национален православен фестивал “Св. Св. Кирил и Методий” в Попово. Хорът получи и специалната награда на Сдружението за фолклор „Цветница“, което е един от организаторите на този форум, както и грамота, плакет, икона на Светите братя и специално..

публикувано на 14.06.21 в 11:36