Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спешно за Спешната помощ

Д-р Илиян Илиев, директор на ЦСМП - Шумен
Снимка: Радио Шумен

Защо има остър недостиг на медици в Спешната помощ и защо младите специалисти я отбягват? Отговор търсим от двама лекари, които от години са в спешната помощ и познават проблемите й добре. Единият работи от 38 години в Спешната помощ в Търговище, другият е от Шумен.

Д-р Пламен Бужев е анестезиолог, но дава дежурства и в Спешната помощ в Търговище. Недостигът на медици не е нов проблем, съществува от години, но много фактори не позволяват да се намери решение. Млади лекари също не търсят реализация там. Съставянето на графиците на дежурните екипи си е направо еквилибристика. Д-р Бужев го нарече „свободно въртене“. Екипите за спешността са от двама души – лекар и шофьор на линейка. Когато към трудната и напрегната работа, при която всяка секунда е важна, за да се спаси живот, прибавим и лошото отношение на пациентите, още повече демотивира. Това, което има в Търговище са всичко на всичко два спешни екипа.

Толкова са и в Попово, а в Омуртаг и Антоново са по един екип. В помощ на спешните медици са кабинетите за неотложна медицинска помощ към болниците, които разтоварват донякъде работата на Спешните центрове. Според директора на Спешната помощ в Шумен д-р Илиян Илиев, няма целенасочена държавна политика, която да реши проблемите с недостига на лекари. От 35 щата девет са незаетите. Заплащането е сравнително добро за начинаещ лекар и без специалност, но въпреки това няма желаещи. Спешната помощ е място, където бързо може да се натрупа опит. Последният назначен млад лекар е от преди 3 месеца, но Центърът за спешна медицинска помощ е втора работа за него. Спешните екипи в Шумен са изградени от лекар, медицинска сестра и шофьор. В града дежурят три екипи, във филиалите - по един. Да се закъснява не е практика, но по време на пандемията са имали такива случаи.

Чуйте целия репортаж на Здравка Русева по темата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Европа пази старите гори

Над два милиарда души на планетата разчитат на горите за дом, прехрана, вода, както и за суровини за производството на енергия и лекарства. Освен че осигуряват безценни ресурси, те имат и важно стопанско значение. Приемайки природата като свой приоритет, Европейският парламент гарантира, че 30% от бюджетната рамка на ЕС до 2027 г. ще подкрепят..

публикувано на 14.06.21 в 08:44

Военен пилот от Шумен за трагедията край Шабла

„Самолетът и пилотът нямат вина за инцидента над Шабла. Виновни са политическите недоразумения, чрез които е допуснато критично намаляване на летателните часове на българските летци“. Това каза за Радио Шумен Николай Калев - бивш военен пилот с над 20 години стаж и повече от 1600 летателни часове. „Преди 1989 година се летеше много при различни..

публикувано на 10.06.21 в 11:39

Университетите заедно в един променящ се свят

Подпомагането на международните партньорства в областта на научните изследвания и иновациите е една от целите на „Стратегията за международно сътрудничество в един променящ се свят“ на Европейския съюз. Именно за международните научни проекти в Русенския университет и в Шуменския университет ще разкажат в рубриката „Рестартирай Европа: по-силна..

публикувано на 10.06.21 в 08:35

Слънчев часовник в нови краски

Възстановяват слънчевия часовник в Шуменския университет. Художникът Петя Мод подсилва с цветна мозайка красотата на 12-годишния, разрушен от времето и хоратаq часовник, намиращ се на една от алеите до трети корпус в учебното заведение. Тя обясни какво е представлявал той до скоро и как ще изглежда само след дни. Чуйте интервю на Жулиета..

публикувано на 09.06.21 в 09:29

Европа по-близо до хората

Нов офис на „Европа директно“ бе открит в Шумен. Той е разположен на улица „Оборище” 6. Част е от европейската мрежа информационни центрове, която се управлява от Генерална дирекция „Комуникации“ на Европейската комисия.  Центровете "Европа директно" в България работят от 2008 година, като представят европейските инициативи и политики и ги..

публикувано на 08.06.21 в 16:19

Цунами в училищния двор

В лаборатория на открито се превърна дворът на шуменското Средно училище „Сава Доброплодни“. Всички научни експерименти и презентации са посветени на Световния ден на океана. Младите учени показаха десетки експерименти по физика и химия пред многобройните си съученици. Подготвени бяха и презентации по география и биология. „Всичко, което се прави в..

публикувано на 08.06.21 в 15:14
Проф. Тодор Кантарджиев

Говори проф. Тодор Кантарджиев

„Ако занемарим противоепидемичните мерки и ваксинирането през лятото, през есента COVID-19 ще се върне с нова сила". За това предупреди проф. Тодор Кантарджиев. Той препоръча на българите да се имунизират срещу коронавирус. Проф. Кантарджиев заяви, че е удовлетворен от трудовия си път, благодари на хората, с които е работил и пожела здраве на себе си..

публикувано на 08.06.21 в 15:00