Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неволи с рейса на село

Жители на село Дибич се оплакаха, че автобусът, който минава през селото, е почти винаги пълен и те не успяват да се качат. Проблемът с транспорта е стар, но винаги намира инцидентно решение, а не постоянно.

Пътуващите са малко и това не е изгодно за автобусната фирма, каза кметът на селото Юлиан Андреев. При всеки сигнал са получавали разбиране, както вчера и днес в Дибич дойде микробус само за пътниците от селото. Хората обаче искат решение на проблема, защото всяка сутрин пътуват до Шумен. Не желаят минути преди работното време да не знаят ще има ли място за тях в автобуса, който събира пътници от 8-9 села.

Проблемът с транспорта за населените места извън Шумен не е нов, но не е намерил все още решение. Транспортната фирма иска в автобусите да има достатъчно пътници, за да не бъдат губещи курсовете. За да имат автобус само до Дибич, жителите му трябва да гарантират минимум 18 души да пътуват всеки ден, заяви кметът на селото Юлиян Андреев. Така интересите на фирмата и на хората често се разминават.

Трудно е на транспортната фирма да гарантира пълноценен транспорт. До някои от селата има автобуси само сутрин и вечер, но дори и тогава има недостатъчно пътници. За Дибич е намерено временно решение – поне до края на юни микробус ще минава рано сутринта.

„Имаме разработена система, при която при повече пътници се осигурява допълнителен автобус“, каза управителят на автобусната фирма Деян Банков. Решението обаче изисква усилие от всеки пътуващ.

Абонаментните карти осигуряват пътуване, но може да не е в избрания час, просто защото няма място в автобуса. Затова от пътниците се очаква едно малко усилие - обаждане на диспечера, който при повече пътници пуска втора кола.

Чуйте целия репортаж на Здравка Русева.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат 18 милиона за нов асфалт

„Сега е най-подходящият момент за теглене на кредит за инвестиции, защото лихвата му ще е под 1%“. Това обяви кметът на Община Шумен Любомир Христов. Той участва в общественото обсъждане на предложението да се изтегли дълг за пълно преасфалтиране на градски улици в размер на 15 млн. лв. Общината планира и заем от 3 млн. лв за рехабилитация на улиците..

публикувано на 23.07.21 в 16:25

340 свободни места

Обявиха свободните места след второто класиране на седмокласниците.   В Шуменска област има 340 места в 44 паралелки с обучение по 52 учебни плана. Те са обявени в сайта на Регионалното управление на образованието. В понеделник и вторник (26 и 27 юли) седмокласниците, които до момента не са се записали в 8 клас, следва да подадат заявления за..

публикувано на 23.07.21 в 16:11

15 000 за бебета

Среща с всички, които са съпричастни с каузата да се раждат повече жадувани деца в България, започва в този час в Дома на културата в Попово. 15 000 лева годишно са средствата във Фонд „Искам бебе“ на община Попово. Само две двойки са се възползвали от помощ за 6-те години от създаването на Фонда. Трябва да се направят промени в изискванията..

публикувано на 23.07.21 в 14:00

Предлагат гласуване по пощата

Министерството на външните работи предлага гласуване по пощата с активна регистрация за избирателите в чужбина. Това обяви служебният министър Светлан Стоев. Предлага се сформирането на районна избирателна комисия „Чужбина“. Между 900 и 1000 секции зад граница ще бъдат отворени за президентския вот през есента, прогнозира министерството...

публикувано на 23.07.21 в 11:54

Насилник посети жена си

48-годишен мъж от село Мировци е посетил дома на 41-годишна жена в Нови пазар, с което е нарушил съдебна заповед за защита от домашно насилие. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен Започнато е бързо производство по случая.

публикувано на 23.07.21 в 10:49

Иззеха незаконно оръжие

На два сигнала за незаконно оръжие са се отзовали полицейски служители, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Едноцевна ловна пушка е иззета от 44-годишен мъж от Върбица. Проверката е извършена малко след 10 ч. вчера. Мъжът не е имал разрешително за оръжието. Образувано е досъдебно производство. При проверка на..

публикувано на 23.07.21 в 10:45

Затишие в COVID отделението

Трима души с COVID-19 са настанени в шуменската болница. Няма пациенти с инфекцията в интензивното отделение. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. През денонощието няма починали с  коронавирус в МБАЛ - Шумен. Не са приемани нови пациенти, няма и изписани.

публикувано на 23.07.21 в 10:00