Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

2800 ученици на малки матури

СУ Сава Доброплодни - Шумен
Снимка: Никола Смиленов

Над 2800 ученици от 7 и от 10 клас в Шуменска област се очаква да се явят днес на външното оценяване по български език и литература. Изпитът на десетокласниците започва в 8 ч., а на седмокласниците – в 9 ч. , каза за Радио Шумен Николай Русев от Регионалното управление на образованието в Шумен

"Учениците, които завършват първи гимназиален етап, имат два задължителни изпита - по български език и литература и по математика. Това е стандартният подход. Така е в четвърти клас, така е и в седми клас. Изпитите продължават по 90 минути за български език и математика. За децата със специални образователни потребности е дадена възможност да продължат още 30 минути да работят. В случая става дума за оценяване на знания от първи гимназиален етап - 8-10 клас. В 7 клас изпитите са в две части - 60 минути за български език, математика и чужд език и още 90 минути", посочи той.

Първата част от изпита на седмокласниците е тест, който включва общо 25 задачи, в част от които учениците трябва да отбележат верния отговор, а в друга – да дадат кратък свободен отговор. Втората част на изпита е задача за създаване на текст.

На 18 юни е вторият задължителен изпит от външното оценяване на 7 и 10 клас – този по математика.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни

 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Добри добиви тази година

На 95% е ожънат ечемикът в Шуменска област, по данни на Областната дирекция „Земеделие“. Във всички общини приключи реколтирането, с изключение на община Велики Преслав. До момента средният добив е около 616 кг/дка. Пшеницата е ожъната на 87%. 563 кг/дка е средният добив. И при двете култури няма пропаднали площи тази година, информират..

публикувано на 30.07.21 в 16:37

В Нови пазар раздават вода

В горещите летни дни, в които температурите на сянка достигнаха 40 градуса, от Община Нови пазар започнахме раздаване на минерална вода на жителите и гостите на града. Това се случи в централната част на града, като бяха раздадени над 300 бутилки от разхладителната течност. Инициативата е на Община Нови..

публикувано на 30.07.21 в 16:21

МБАЛ - Шумен с нов борд

Нов Съвет на директорите на "МБАЛ - Шумен" АД бе гласуван на Общо събрание на акционерите днес. Изпълнителният директор на дружеството д-р Димитър Костов остава и в новия състав. Освен него, в новия Съвет на директорите на МБАЛ - Шумен влизат проф. Лидия Георгиева и Хатидже Стижарлиева. Мандатът на новоизбрания Съвет на директорите е 3-годишен.

публикувано на 30.07.21 в 13:48

Ваксини през уикенда

Зелени коридори за поставяне на ваксини срещу COVID-19 организира през почивните дни Регионалната здравна инспекция в Шумен. В събота и неделя от 09.00 до 14.00 часа ще работи Имунизационният кабинет на инспекцията, който се намира на улица „Калоян“ № 1, до сградата на Регионалното управление на образованието.

публикувано на 30.07.21 в 11:16

Разбиха банда за ало измами

Трима извършители на телефонни измами и техен помагач са задържани при операция на територията на Великотърновска и Шуменска област. Това съобщават от шуменската полиция. В акцията са участвали служители от Главната дирекция „Национална полиция“ и областните дирекции на МВР в Шумен, Русе и Велико Търново. Непосредствено след като възрастна..

публикувано на 30.07.21 в 09:49
Спортна зала

Ремонт на зала „Плиска“

През следващата седмица започва реконструкцията на голямата зала за волейбол, хандбал и баскетбол в спортния комплекс „Плиска“ в Шумен. Ремонтът се финансира от Министерството на младежта и спорта след спечелена обществена поръчка на стойност 557 349 лева. Изпълнител на строително-монтажните работи е фирма „Делта Инвестмънт Билд“ ЕООД, а срокът за..

публикувано на 30.07.21 в 09:32

Нов Съвет на директорите

Общо събрание на акционерите на шуменската болница е насрочено за 10 ч. днес в кабинета на изпълнителния директор на дружеството. дневния ред е промяна в състава на Съвета на директорите. Предлага се да бъдат освободени членовете на  настоящия Съвет на директорите: д-р Димитър Костов, д-р Лиляна  Куздова и Деница Константинова Шалева и да бъде..

публикувано на 30.07.21 в 09:04