Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галъп: Слави и ГЕРБ с равни шансове за победа

Снимка: БНР

„Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР).

Това е една от интригите – за първото място на вота, което в момента е невъзможно да се предвиди.

„Галъп“ отбелязва, че теренът на изследването (3-11 юни) е след санкциите „Магнитски“, но пък само частично улавя отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

Друга интрига е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. За момента не, но приближават към тази възможност, посочва „Галъп“.

Третата интрига е какви са шансовете на „Демократична България“ за по-челни места – там се забелязва укрепване на резултата в последните месеци.

Четвъртата интрига е около бариерата. Най-големи шансове там има коалицията „Българските патриоти“.

„Галъп“ отбелязва, че в началото на изборната кампания изходът започва да изглежда все по-непредвидим.

Изводите са от моментната снимка на електоралните нагласи, като изследването е направено в периода 3-11 юни сред 1012 пълнолетни българи, чрез интервю „лице в лице“ с таблети. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така:

  • „Има такъв народ“ би разчитала на 21,2%,
  • ГЕРБ-СДС – на 21%,
  • БСП – 15,9%,
  • „Демократична България“ – 12,1%,
  • ДПС – 11,9%,
  • „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,8%,
  • „Българските патриоти“ – 3,5%,
  • „Възраждане“ – с 2,7%, 
  • партията на Васил Божков „Българско лято“ – 2,4%.

Общо, 3,5% са за другите партии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Решават за управител на КОЦ

Предложението д-р Сотир Караниколов да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Шумен до избор на нов управител не срещна подкрепа по време на извънредното заседание на Правна комисия. Караниколов е бивш дългогодишен ръководител на лечебното заведение, а в момента е пенсия.  Предложението той да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Фермерите плашат с протести

„Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение. Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации. Освен за пълно изплащане на договорената в Споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Катастрофа издаде пиян

Катастрофа в парикирана кола издаде много пиян шофьор, който се движел по улиците на град Нови пазар, а след това се озовал в ареста. Малко след 21 часа снощи в дежурната част на РУ- Нови пазар е постъпил сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие на ул. „Ген. Владимир Заимов“ в града.  Към адреса бил насочен полицейски екип. На място..

публикувано на 24.04.24 в 12:00

Сериен обирджия на жилища

Шуменски полицаи заловиха 31-годишен гастрольор от  село Цани Гинчево, който влизал посред нощ в жилища, в града и крадял, въпреки че стопаните били вътре. Задържан е  малко след като извършил поредна домова кражба в малките часове на 23 април.  След 03:00 часа в дежурната част на РУ - Шумен бил приет сигнал от 51-годишна жена, която съобщила..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

Изплащат добавките за Великден

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Личните карти стават е-подпис

Личните карти, които ще започнат да се издават още от края на месец май, ще служат като квалифициран електронен подпис, съобщава БНТ.  Цената на новите лични документи ще поскъпне и ще е вече 30 лв., вместо досегашните 18. Съгласно европейските регламенти, не се предвижда издаване на безсрочни лични карти на граждани на Европейската общност на..

публикувано на 24.04.24 в 10:03

Планово без ток в сряда

Профилактика и планови ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места на Североизточна България и днес, на 24 април, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в части от Разград и от с. Топчии,..

публикувано на 24.04.24 в 06:55