Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община и съветници ще умуват за кръста

3
Това е предложението на сдружение "Християнска памет".
Снимка: Личен архив

Нерегистрирано сдружение предлага Общинският съвет в Шумен да се съгласи на Шуменското плато да бъде издигнат кръст. Предложението за 55-метровия християнски символ е на сдружение „Християнска памет“. Темата бе дискутирана на заседанието на Комисията по култура.

По време на дебатите стана ясно, че сдружението не съществува в правния мир, а ще бъде регистрирано в съда, ако се одобри идеята. Под предложението се е подписал шуменецът Любомир Димитров.

Предложението на сдружението е за изграждане на паметник на християнската признателност. С текста на писмото запозна съветниците председателят на Комисията по култура Венцислав Венков. Той изрази смущението си от някои изречения в изложението. Венков допълни, че снощи интернет информацията е предизвикала сериозна дискусия.

"Същият текст има и до кмета, запознати сме с това, което вие четете. Направихме си труда да разберем откъде идва тази амбиция, кое е сдружението, кои са представителите. Оказа се, че такова сдружение няма в правния мир. Отговорът е, че ако примерно се възприеме идеята да се прави, странно ми звучи думата паметник, ще се регистрират тогава. Друга информация ние нямаме", каза заместник-кметът на Шумен по образование, просвета и култура Найден Косев.

До тук толкова знаят по темата Общината и Общинският съвет, които ще трябва да вземат решение.

Темата с нерегистрираното сдружение, което прави предложение коментира и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова.

"Позволявам си да направя коментар, тъй като предложението е направено от сдружение, все едно е от юридическо лице. А то не съществува. Предложението е от лице без представителна власт, което не може да породи правни последици. Няма пречка то да бъде внесено от физическо лице", каза Аспарухова.

Председателят на комисията уточни, че всяко предложение трябва да се разгледа, още повече, че този, който го внася, не е анонимен. Общинските съветници ще го обсъдят подробно, когато се запознаят със становището на експертния съвет. Но коментарите в социалната мрежа са диаметрални от подкрепа до отричане. Затова е резонен въпросът трябва ли да се издигне 55-метров кръст, който визуално да стои редом до паметника „Създатели на българската държава“ - най-разпознаваемият символ на града.

Доц. Валентин Кулев припомни, че преди 3 години подобна идея е била обсъждана от общинските съветници. Той приветства инициативите на граждански сдружения.

"Много е важно на какво място би се сложило такова нещо, то не е без значение. Аз може би навлизам в това, което ще говорим на художествения съвет, но нашият регион около паметника е ангажиран с един великолепен комплекс „Създатели на българската държава“. Някой сеща ли се, че той има авторски колектив, авторски права? Всичко може да си говорим тука, но ако един Крум Дамянов каже, тъй не става, а то тъй не става, и всичко ще пропадне", посочи той.

Авторът на идеята Любомир Димитров от Шумен заяви пред Радио Шумен, че подробности ще огласи, след като се вземе решение и започне строителството.

Чуйте целия репортаж на Здравка Русева и гласовете на общинските съветници от комисията.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ало измамник в ареста

Телефонен измамник остава в ареста, съобщават от Окръжния съд в Шумен. Обвиняемият беше задържан на 28 юли край село Веселиново при операция срещу група, извършваща телефонни измами. Съдът е преценил, че има достатъчно данни мъжът да бъде задържан. Определението не подлежи на обжалване. Останали трима обвиняеми по делото,   които също са..

публикувано на 04.08.21 в 15:58

Спасиха щъркел в беда

Пострадал щъркел спасиха шуменски екоинспектори. Младата птица е намерена от жител на село Царев брод, който я приютил в дома си и потърсил съдействие в кметството. Щъркелът е поредното пострадало пернато, за което експертите се погрижиха и той ще бъде транспортиран до Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в  Стара Загора. През..

публикувано на 04.08.21 в 15:10

Няма пострадали българи в Чехия

Няма данни за пострадали български граждани при влаковата катастрофа в Чехия, съобщават от Министерството на външните работи. Инцидентът тази сутрин, при който са се сблъскали челно два влака, стана до град Домажлице, Пилзенска област. При катастрофата са загинали двамата машинисти и един пътник, петима души са в тежко състояние, а десетки са с..

публикувано на 04.08.21 в 14:46

С 1.6 милиона обновяват училища

920 000 лева ще получи Община Нови пазар за реализиране на проект за ремонт на държавни и общински училища и закупуване на преносими компютри. Целта е намаляване на крайното потребление на енергия и намаляване на емисиите на парникови газове. Заложените мерки ще осигурят рентабилна експлоатация на обществените сгради, което ще..

публикувано на 04.08.21 в 11:49

Мъгла на платото стресна пожарната

Мъгла на Шуменското плато вдигна на крак пожарната призори, съобщават от полицията. В 05:00 часа на 4 август е получен сигнал за пожар в района на Шуменското плато. На място е пратен екип от шуменската пожарна. Установено било, че има мъгла, поради която се получава зрителна измама за пожар, но   пожар няма.

публикувано на 04.08.21 в 10:11

Скандал с брадвичка

27-годишен жител на село Лятно е задържан за грубо нарушаване на обществения ред, съобщават от шуменската полиция. Малко преди 19 часа вчера е получен сигнал, че в района на кооперативния пазар в Шумен между двама мъже е възникнал скандал, по време на който единият отправял заплахи към другия, като в ръката си държал брадвичка. На място за..

публикувано на 04.08.21 в 10:04

Расте броят на пациенти с COVID-19

12 души с COVID-19 са настанени за лечение в шуменската болница. Това каза за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. Вчера са приети двама нови пациенти. През последното денонощие няма изписани и починали.

публикувано на 04.08.21 в 09:48