Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община и съветници ще умуват за кръста

3
Това е предложението на сдружение "Християнска памет".
Снимка: Личен архив

Нерегистрирано сдружение предлага Общинският съвет в Шумен да се съгласи на Шуменското плато да бъде издигнат кръст. Предложението за 55-метровия християнски символ е на сдружение „Християнска памет“. Темата бе дискутирана на заседанието на Комисията по култура.

По време на дебатите стана ясно, че сдружението не съществува в правния мир, а ще бъде регистрирано в съда, ако се одобри идеята. Под предложението се е подписал шуменецът Любомир Димитров.

Предложението на сдружението е за изграждане на паметник на християнската признателност. С текста на писмото запозна съветниците председателят на Комисията по култура Венцислав Венков. Той изрази смущението си от някои изречения в изложението. Венков допълни, че снощи интернет информацията е предизвикала сериозна дискусия.

"Същият текст има и до кмета, запознати сме с това, което вие четете. Направихме си труда да разберем откъде идва тази амбиция, кое е сдружението, кои са представителите. Оказа се, че такова сдружение няма в правния мир. Отговорът е, че ако примерно се възприеме идеята да се прави, странно ми звучи думата паметник, ще се регистрират тогава. Друга информация ние нямаме", каза заместник-кметът на Шумен по образование, просвета и култура Найден Косев.

До тук толкова знаят по темата Общината и Общинският съвет, които ще трябва да вземат решение.

Темата с нерегистрираното сдружение, което прави предложение коментира и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова.

"Позволявам си да направя коментар, тъй като предложението е направено от сдружение, все едно е от юридическо лице. А то не съществува. Предложението е от лице без представителна власт, което не може да породи правни последици. Няма пречка то да бъде внесено от физическо лице", каза Аспарухова.

Председателят на комисията уточни, че всяко предложение трябва да се разгледа, още повече, че този, който го внася, не е анонимен. Общинските съветници ще го обсъдят подробно, когато се запознаят със становището на експертния съвет. Но коментарите в социалната мрежа са диаметрални от подкрепа до отричане. Затова е резонен въпросът трябва ли да се издигне 55-метров кръст, който визуално да стои редом до паметника „Създатели на българската държава“ - най-разпознаваемият символ на града.

Доц. Валентин Кулев припомни, че преди 3 години подобна идея е била обсъждана от общинските съветници. Той приветства инициативите на граждански сдружения.

"Много е важно на какво място би се сложило такова нещо, то не е без значение. Аз може би навлизам в това, което ще говорим на художествения съвет, но нашият регион около паметника е ангажиран с един великолепен комплекс „Създатели на българската държава“. Някой сеща ли се, че той има авторски колектив, авторски права? Всичко може да си говорим тука, но ако един Крум Дамянов каже, тъй не става, а то тъй не става, и всичко ще пропадне", посочи той.

Авторът на идеята Любомир Димитров от Шумен заяви пред Радио Шумен, че подробности ще огласи, след като се вземе решение и започне строителството.

Чуйте целия репортаж на Здравка Русева и гласовете на общинските съветници от комисията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Профилактика при засилен интерес

Над 12 000 души в България вече са си направили профилактичен тест за рак на дебелото черво. Повече от 2800 са тестваните в Североизточна България. Това показват данните от първите три седмици на кампанията, каза за Радио Шумен Елена Джамбазова от фондацията организатор "Лъчезар Цоцорков". Националният скрининг ще продължи до края на юни. Програмата..

публикувано на 23.04.24 в 16:10

Министър обратно в училище

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ „Д-р Петър Берон”, където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

За нулеви злополуки на работа

Правилата не пречат на работата, те спасяват живот. А личният пример на работодателя е много важен за работника. Около това се обединиха днес в Шумен трудови инспектори и фирми, които бдят за безопасността на работното място, синдикалисти и социални партньори.  Дискусията беше приветствана от областния управител на Шумен проф. Добромир..

публикувано на 23.04.24 в 13:04

Доброто съществува

Мъж от силистренското село Брадвари намерил портмоне на 25-годишна жена от Шумен и го предал във Второ Районно управление във Варна. Днес портмонето беше предадено на собственичката. За това съобщават от шуменската полиция. На 14 април Кирилка Кирилова била на разходка в морската столица. Разходила се по крайбрежната алея, поседяла на пейка. Тръгнала..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Инспектират детските площадки

Мащабна годишна проверка на детските площадки ще започне в началото на май, съобщават от Община Шумен. Оглед ще бъде направен на 50 детски площадки в града, около 10 на територията на кварталите  „Макак“, „Мътница“ и „Дивдядово“ , както и около 20 обекта в селата. Освен състоянието на детските съоръжения ще бъдат проверени оградите, настилките,..

публикувано на 23.04.24 в 09:51

Подкрепа по фонд „Инвитро“

Девет семейства с репродуктивни проблеми ще получат финансова подкрепа от фонд „Инвитро“ на Община Шумен. Това решиха на заседание членовете на комисията, която разглежда постъпилите заявления. Общинският фонд осигурява финансова помощ веднъж годишно в размер до 1500 лева. Процедурите могат да бъдат извършени в здравни заведения на територията..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

Няма коклюш в Шумен засега

Към момента няма регистриран случай на коклюш в шуменска област, съобщи д-р Димитричка Радева-началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ Шумен.  Задължителните ваксини срещу заболяването, познато като „магарешка кашлица“, се правят на 2, 3 и 4 месец, а реимунизацията- на 16 месеца и на 6 години. В шуменска област имунизационният обхват в..

публикувано на 22.04.24 в 14:26